V Radencih prvošolcem v dar šolske potrebščine, odličnjakom dijakom pa štipendije

Marina Vrbnjak, Vestnik
29.07.2021 06:00
Na pobudo Radenske so ustanovili novo gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno. Prepričani so, da z združenimi močmi vstopajo v uspešno zgodbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gospodarsko interesno združenje ustanovljeno - na fotografiji direktor Radenske Marian Šefčovič, direktorica Agencije SIV Janja Viher in župan občine Radenci Roman Leljak 
Marina Vrbnjak

V Radencih se rojeva nova zgodba. S podpisom pogodbe, s katero so ustanovili gospodarsko interesno združenje (GIZ) Lokalno je obetavno, so si direktor Radenske Marian Šefčovič, župan občine Radenci Roman Leljak in direktorica Agencije SIV Janja Viher zadali več ciljev, med katerimi so glavni varovanje voda v najširšem pomenu, vzpostavitev trajnostnih praks tako v regijski gospodarski kot kmetijski dejavnosti in podpora lokalnemu družbenemu okolju.

Uspelo bo le s skupnimi močmi

"Če si želimo trajnostno prihodnost, in v naši regiji si mnogi zanjo zelo prizadevamo, potem nam bo to uspelo le s skupnimi močmi. Povezani v partnerske projekte lahko delujemo hitreje, bolj učinkovito, predvsem pa s skupnimi znanji lažje rešujemo izzive," je na predstavitvi, ki je potekala pri Vinski fontani Kapela, povedala Alenka Dujanović, direktorica GIZ Lokalno je obetavno in vodja odnosov z javnostmi v Radenski Adriatic. Prepričana je, da bo to zgodba o uspehu, pod svoje okrilje pa vabijo vse, ki želijo narediti trajnostni korak naprej, najsi bodo to kmečki pridelovalci ali napredne gospodarske družbe. "Lokalno je obetavno je pobuda, ki se je rodila iz srčnih aktivnosti vseh nas, ki malo po malo, vsak zase rešujemo določene lokalne izzive, pa naj bodo okoljske, družbene ali povsem poslovne narave," je še dejala Dujanovićeva.

Raba in varovanje vodnih virov skupni interes

Enako je prepričan Marian Šefčovič, ki meni, da so partnerstva in povezovanja princip delovanja v prihodnosti: "Ko govorimo o varovanju vode, v tej zgodbi nikakor ne nastopamo sami. Raba in varovanje vodnih virov je zgodba vseh nas: gospodarskih družb, kmetijske in živilske industrije, turizma in porabnikov. Z njo smo povezani prav vsi, zato je prav, da tudi pri skrbi zanjo združimo moči." "Konkretni projekti prihodnosti so odvisni od izzivov in pobud, ki jih bo lokalno okolje predstavilo in pod okriljem GIZ iskalo rešitve," pa je dodala Janja Viher in še, da bo ključni dejavnik pri izvajanju naprednih projektov tudi pridobivanje sredstev na različnih razpisih, tudi evropskih sredstev.

Prve aktivnosti z novim šolskim letom

GIZ bo svoje prve aktivnosti pričel z novim šolskim letom. "Prvošolci v občini Radenci bodo prejeli vse potrebne šolske potrebščine. Vsi šolarji, ki so imeli odličen uspeh v zadnjih treh razredih osnovne šole, pa bodo v srednji šoli prejemali mesečno finančno spodbudo v višini 100 evrov," je pojasnil Roman Leljak. Prvošolcem bodo potrebščine predali zadnji avgustovski dan. Jeseni bodo v okviru projekta izvedli večjo čistilno akcijo, v katero želijo vključiti vse izobraževalne institucije in celotno lokalno skupnost. V okviru varovanja okolja bo letno potekalo sajenje dreves, načrtujejo še aktivnosti na zemljiščih oziroma travnikih Radenske. Površine bodo namreč namenjene zasnovi in izvedbi učnih poligonov, izobraževanju otrok o trajnostnem razvoju, v sodelovanju z zainteresiranimi lokalnimi izvajalci pa se bodo lahko spremenili tudi v samooskrbne vrtove in zeliščne nasade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta