V soboto v Lendavskih goricah: Z Gibkom do Piramide

Jože Gabor, Vestnik
08.03.2021 06:00
Namen akcij društva Gibko je spodbuditi občane h gibanju, ki je zelo pomembno za krepitev imunskega sistema
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družine in posamezniki so v soboto prihajali na Piramido med 9. in 17. uro. 
Jože Gabor

Rekreativci in športniki iz Lendave in od drugod se radi podajo do najvišjega vrha v Lendavskih in Dolgovaških goricah, ki ga imenujejo Piramida. Tako se imenuje po kamnitem znamenju na vrhu hriba, ki je v obliki piramide.

V soboto pa jih je do vrha šlo še več kot običajno, saj je Športno in turistično društvo Gibko Lendava v okviru akcije Gibko zbira kilometre povabilo Lendavčane in ljubitelje rekreacije od drugod, da se odpravijo do Piramide, ki je na nadmorski višini 327 metrov. Društvo Gibko vodita učiteljici športne vzgoje Tjaša Horvat in Renata Gyurkač.

Pohod tokrat ni bil skupinski, kot so bili pred pandemijo, ampak so prihajali do Piramide med 9. in 17. uro predvsem družine in posamezniki, je povedala Tjaša Horvat: "Namen te in drugih naših aktivnosti, ki jih organiziramo, je spodbuditi občane h gibanju, ki je zelo pomembno za okrepitev imunskega sistema, kar pomeni tudi manj verjetnosti, da se okužimo z novim koronavirusom. Da se ljudje več gibajo, pa je pomembno, da jih nekdo pri tem spodbuja." Ko so se otroci vrnili v šole in vrtce, so pedagogi ugotovili, da je fizična kondicija otrok precej slaba, opaziti je bilo, da so se manj gibali. Podobno pa je tudi z drugimi generacijami, dodaja Tjaša Horvat: "V Gibku sicer ves čas spodbujamo tiste, ki so naši člani in so vadili z nami, da gredo čim več na sprehod, tek ali kolesarjenje v naravo, da se naužijejo svežega zraka. Večkrat pa hodimo tudi do Piramide. Nekateri so danes šli do najvišjega vrha Lendavskih goric večkrat, med udeleženci pa je bil tudi kolesar, ki je razdaljo od Lendave do Piramide poskušal čim večkrat prekolesariti."

Med tistimi, ki so ta dan večkrat šli od vznožja goric do vrha, je tudi Jutka Marić Vida, ki pravi, da tudi sicer večkrat sama ali z družino gre na sprehod med vinograde nad Lendavo: "Običajno parkiramo avtomobile na parkirišču pri trgovskem centru Tuš. Danes sem sama prišla dvakrat do vrha, potem pa še enkrat s člani družine. Letos sem tako prišla peš do Piramide že petindvajsetič. Glede na razmere ni veliko drugih možnosti za vadbo in rekreacijo. Treba pa je nekako skrbeti za kondicijo, za zdravje."

Ljudje se več gibajo, če jih pri tem nekdo spodbuja.
Jože Gabor

Do Piramide vodi veliko poti, pohodniki pa običajno krenejo na pot v starem mestnem jedru ali pri trgovini Tuš, pravi Renata Gyurkač: "Nekoliko daljša, a prav tako zanimiva pot je od Dolge vasi, nekateri pa se podajo na pot na drugi strani hribov, pri novem pokopališču. Včasih do Piramide pridejo ali prikolesarijo tudi iz Madžarske, saj je na drugi strani teh hribov že Madžarska." Sama gre rada na krožni pohod, ki je dolg okrog pet kilometrov. V sklopu projekta Gibko zbira kilometre občane tudi na svoji spletni strani gibko.si spodbujajo, da se čim večkrat peš ali s kolesom podajo po različnih poteh, v naravno okolje ter med kulturne in turistične znamenitosti. 27. marca načrtujejo še akcijo Gibko zbira kilometre s kolesarjenjem, 17. aprila pa s tekom.

Podobno spodbuja občane, da se čim večkrat podajo do Piramide, tudi Klub sto, ki deluje v okviru Planinskega društva Lendava. Njegovi člani si prizadevajo, da letno vsaj stokrat dosežejo najvišjo točko Lendavskih in Dolgovaških goric.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta