Z bogračem se želijo vpisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov

Jože Gabor
29.08.2021 19:26
Nekoliko manj kuharjev je bilo kot običajno, a vendar je bilo staro mestno jedro Lendave minulo soboto zapolnjeno. V okviru Festivala Vinarium so organizirali tradicionalno prireditev Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju prekmurskega bograča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši bograč je skuhala ekipa podjetja Varis iz Lendave. Foto: Jože GABOR
Jože Gabor

V svetovni prestolnici bograča Lendavi je sicer bila letos prireditev znova skromnejša kakor pred obdobjem pandemije, ko se je običajno v tekmovanju za Mojstra bograča pomerilo tudi več kot sto ekip. Lani so organizirali le kuhanje bograča, ki so ga obiskovalci nato lahko odnesli domov.

Tokrat je na Glavni in Mlinski ulici to priljubljeno prekmursko jed kuhalo 27 ekip. Zmagala je ekipa Varis, drugi so bili Žabarji, tretji pa Palfinger. Najbolj urejeno tekmovališče je imelo Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Organizator prireditve je bil Zavod za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju z občino Lendava ter društvi in krajevnimi skupnostmi iz občine. Ekipe so že ob 9. uri začele pripravljati na kuhanje in urejati tekmovališče.

Počasi v "normalo"

Ob kuhanju bograča tekmovalnih ekip je bil še spremljevalni program s sladko ulico in kulinarično ponudbo ter ponudbo vin iz bližnjih vinogradov. Obiskovalcem so bili na voljo bograč, langaš, votli kolač in druge jedi. Za dodatno vzdušje je bilo poskrbljeno z glasbo v živo, nastopili sta skupini Skok in Blue Planet. Direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec je o letošnjem Bograšfestu povedala, da letos še niso mogli organizirati prireditev v takšnem obsegu in tako vsebinsko bogato, kakor je bila pred pandemijo: "Vendar pa to, da smo Bogračfest organizirali, kaže, da se spet vračamo v normalne razmere. Upam, da bo naslednje leto na ulicah Lendave spet takšna množica obiskovalcev iz Sloveniji in tujine, kakor je bila pred pandemijo. S prireditvijo že skoraj dvajset let promoviramo bograč in drugo prekmursko kulinariko, ki je tudi zaradi te naše prireditve pogosteje na naših mizah in v ponudbi gostinskih lokalov. Kljub razmeram smo se potrudili, da je bil program pester."

Dva dni za ogromen golaž

Letos se bodo Lendavčani poskusili z bogračem uvrstiti še v Guinnessovo knjigo rekordov. Za to pripravljajo posebno prireditev ob koncu tega tedna. S kuhanjem rekordnega 1500-kilogramskega bograča v velikem loncu bodo začeli ta petek, 3. avgusta, ob 21. uri. Zaključek kuhanja bo v soboto, 4. avgusta, ob 12. uri.

Župan Lendave Janez Magyar je dodal, da je lepo spet na ulicah Lendave videti toliko veselih zadovoljnih obrazov obiskovalcev: "To dokazuje, da smo kljub omejitvah zaradi pandemije dobro opravili delo in tudi, da začnemo korakati v normalno življenje. Če smo svetovno prestolnica bograča, bomo to skušali potrditi še z največjim skuhanim bogračem, ki se bo uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov. Upamo, da bomo naslednje leto imeli še veliko dodatnih vsebin in tudi več zanimive turistične ponudbe."

27 ekip se je letos preizkusilo v kuhanju bograča. Foto: Jože GABOR
Jože Gabor

Med gosti organizatorjev Bogračfesta je bil tudi župan mestne občine Monošter v Porabju Gabor Husar, ki je pohvalil dobro sodelovanje med pobratenima mestoma, Lendavo in Monoštrom: "V Lendavi sem bil prvič leta 1985, takrat še kot učitelj, pozneje kot ravnatelj šole. Zadnjih 13 let prihajam v Lendavo kot župan pobratenega mesta, s katerim smo stkali veliko vezi na kulturnem, gospodarskem, turističnem in drugih področjih. Ob vsakem obisku vidim razvoj mesta in občine, zelo rad pa se, kakor kot tudi drugi prebivalci našega mesta, družim z Lendavčani na Bogračfestu."

Nad prireditvijo in vzdušjem na njem je bil navdušen tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je prišel v Lendavo na pobudo župan Monoštra: "Bogračfest je užitek za oko, uho, grlo in srce. Različni jeziki na prireditvi, ki jih slišiš, pričajo o mešanici kultur, o vzornem sobivanju Slovencev in Madžarov. Tu sem doživel utrip, ki ga zaradi pandemije že dolgo nisem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta