Zahtevajo odstop župana Radencev Romana Leljaka

03.09.2021 20:37
Na protestnem shodu Civilne iniciative Občine Radenci se je zbralo okoli sto ljudi. Prvega moža občine ni bilo blizu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na protestnem shodu, ki ga je na pobudo številnih občanov organizirala Civilna iniciativa občine Radenci, se je zbralo okoli sto ljudi. Izrazili so nezadovoljstvo nad dogajanjem v občini. (foto: Marina Vrbnjak)
Marina Vrbnjak

Pred občinsko stavbo v Radencih se je danes popoldan zbralo okoli sto občanov. Izrazili so svoja mnenja o aktualnih problemih in splošno nezadovoljstvo nad dogajanjem v občini. Protest je na pobudo občanov organizirala Civilna iniciativa Občine Radenci.

Z napisom so protestniki spomnili tudi na kolobocije okrog samovoljnega preimenovanja Titove ceste v Cesto osamposvojitve Slovenije. Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

Sodu izbilo dno povišanje NUSZ

"Sodu so izbile dno zadnje odmerne odločbe za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v občini, na katerega izjemno visoko povišanje je civilna iniciativa opozarjala v zadnjem letu," je povedal član iniciative Franc Vukajč. Dodal je, da so se bistveno spremenile in enormno povečale nekatere odmerne postavke glede na vrsto zemljišč in objektov. "Občani pa so zaznali še skrb zbujajoče veliko število stvarnih napak, kar pomeni, da je bilo novo odmerjanje slabo pripravljeno, slabo vodeno in nesprejemljivo slabo opravljeno, posledično pa vloženih stotine pritožb."

Novo povišanje ni izključeno

Protestni shod je potekal pred občinsko stavbo. Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

Ob tem se poraja še strah pred ponovnim dvigom. Župan Roman Leljak naj bi bil ob sprejemanju sedanje spremembe odloka dejal, da čez približno tri leta načrtuje novo povišanje zneskov na položnicah fizičnih in pravnih oseb. Zato so na protestnem shodu izrazili zahtevo, da župan občinskemu svetu predlaga preklic odloka, zaradi katerega so občani prejeli nekajkrat višje zneske odmere NUSZ, ter vzpostavi prvotno stanje. "Za nove izračune naj določi primerno dolg rok, v katerem bo mogoče pripraviti kvalitetne in za vse občane sprejemljive, pravične in finančno vzdržne odmerne račune," je bilo slišati.

Kdo je izvolil občinske svetnike?

Svoj gnev so stresli tudi nad posamezne občinske svetnike, ki da zgolj slepo sledijo županovim navodilom. Od njih pričakujejo, da bodo delovali v interesu občanov, ki so jih izvolili. Nezadovoljni pa so tudi z občinskim vodstvom. "Zahtevamo, da občinsko vodstvo deluje demokratično in v dobro vseh lokalnih dejavnikov, od gospodarstva in kmetijstva do vseh društev in organizacij, ne glede na osebne interese posameznikov v sedanjem občinskem vodstvu ali osebnem nasprotovanju določenim posameznikom ali skupini občanov!"

Župan Roman Leljak že od nastopa funkcije buri (nekatere) duhove. Foto: Nataša JUHNOV
Natasa Juhnov

In kot končna točka je padla tudi zahteva za županov odstop - s pojasnilom, da je kot avtor in predlagatelj odloka neposredno odgovoren za zmedo pri odmernih odločbah NUSZ. Ta je občanom povzročila ogromno nevšečnosti in izgubo časa ob vlaganju pritožb.

Kot smo poročali, je občinska uprava namreč dobesedno zasuta s pritožbami občanov in podjetnikov zaradi pretiranega, tudi petkratnega ali celo sedemkratnega povišanja odmere NUSZ. Župan je za naš časnik takrat izjavil, da pritožbe ureja tudi sam. Je pa skupina občinskih svetnikov iz županu nasprotnega tabora zaradi nastale situacije že zahtevala izredno sejo občinskega sveta, ki naj bi bila po naših informacijah sklicana že za ponedeljek, 6. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta