Zajc najbrž spet le vršilec dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn

Timotej Milanov Timotej Milanov
04.03.2021 16:35
Po besedah župana MOMS Aleksandra Jevška Ivan Zajc kljub izkušnjam ne uživa zaupanja občine za vodenje Pomurskih lekarn s polnimi pooblastili
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MOMS je ta objekt leta 2019 kupila domnevno zaradi potreb morebitnega novega lekarniškega zavoda. Foto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Murskosoboški mestni svetniki niso dali soglasja k imenovanju Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn. Svet zavoda je pred kratkim Zajca potrdil za direktorja, potem ko se je vnovič edini prijavil na razpis. Po odloku o ustanovitvi javnega zavoda mora direktor za imenovanje dobiti soglasje Mestne občine Murska Sobota (MOMS), a je občinska kadrovska komisija mestnemu svetu predlagala, naj ne da soglasja k Zajčevemu imenovanju. Tak sklep je podprlo 13 svetnikov, proti jih je bilo šest.

Župan Aleksander Jevšek je ob tem povedal, da Zajc kljub izkušnjam ne uživa zaupanja mestne občine, zato ga ne morejo podpreti za direktorja. Kot je znano, vodstvo soboške občine Zajcu, ki sicer uživa podporo preostalih občin ustanoviteljic, očita neizvajanje javnih naročil pri nabavi zdravil.

Manjše občine nezainteresirane za spremembe

Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic, ki podpira imenovanje Zajca, poudarja, da se je ravno v epidemiji covida-19 pokazalo, kako pomembne so dobro organizirane lekarne. Glede na razplet dogodkov v zadnjih letih je možno pričakovati, da bo tudi tokrat svet zavoda Zajca potrdil za vršilca dolžnosti direktorja za eno leto.

Poleg že večkrat slišanih in javno poudarjenih argumentov v podporo Zajcu in proti njemu so mestni svetniki tokrat večkrat opozorili tudi na potrebo po spremembi odloka o ustanovitvi javnega zavoda. Nekatere svetnike moti, da v svetu zavoda sedijo predstavniki občin, ki na svojem območju nimajo poslovalnice Pomurskih lekarn, hkrati pa so zasebnikom podelile koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti.

"Zakaj so nekatere občine šle tako daleč, da so podelile koncesijo zasebnikom, če mora javni zavod zagotavljati dostopno lekarniško dejavnost vsem prebivalcem pomurske regije?" se sprašuje svetnik liste Za 2020 Miran Forjanič, ki meni, da takšno stanje kliče po spremembi odloka o ustanovitvi javnega zavoda.

Prodajajo prostore v Grajski ulici

Jevšek pojasnjuje, da so že večkrat občinam ustanoviteljicam poslali predlog novega odloka o ustanovitvi javnega zavoda, a po njegovih besedah za njihove predloge niso izkazale interesa.

Kot smo že večkrat poročali, je vodstvo MOMS napovedalo ustanovitev novega lekarniškega zavoda na območju mestne občine, če bo Zajc vztrajal na čelu Pomurskih lekarn. Vendar nedavna poteza kaže, da so obupali nad temi načrti. Ob sprejemanju letošnjega proračuna so namreč v načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem vključili tudi prodajo objekta v Grajski ulici, v katerem je ena od poslovalnic Pomurskih lekarn.

O teh prostorih je bilo v preteklih dveh letih veliko govora, saj so jih po navedbah občinskih predstavnikov kupili za potrebe delovanja morebitnega novega lekarniškega zavoda. V omenjeni načrt so zdaj zapisali, da občina objekta ne potrebuje za lastne potrebe, zaradi česar je prodaja utemeljena.

Zanj nameravajo iztržiti 350 tisoč evrov, potem ko so ga leta 2019 kupili od podjetja Galex za 315 tisoč evrov, pri čemer je občina uveljavljala predkupno pravico. "Prepričan sem, da lahko iztržimo še več," pravi Jevšek, ki meni še, da bo precej interesa za nakup omenjenega objekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta