Zakaj viličaristi Radenske govorijo o odpovedih

Majda Horvat Majda Horvat
18.04.2019 16:24

Delavci naštevajo pomanjkljivosti novih delovnih strojev. Vodstvo pa pravi, da se je treba na novosti privaditi in da imajo stroji vse potrebne certifikate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Težave, ki jih imajo v Radenski zaradi dela z novimi stroji, podaljšujejo čas nalaganja tovora, pravijo, saj se je s prejšnjih 20 minut podaljšal celo na 50 minut za tovornjak.
Nataša Juhnov

Radenska ima nove električne viličarje, vendar druge znamke, kot jih je imela do zdaj, in s povsem drugačnim upravljanjem. "Ta sprememba je takšna, kot če bi vam v avtomobilu obrnili pedala za komando," je razliko pri upravljanju starih in novih strojev nazorno predstavil eden od zaposlenih, katerega ime poznamo v uredništvu. Pred nakupom novih delovnih strojev voznikov viličarjev nihče ni vprašal za mnenje, velike težave, ki jih imajo pri delu z njimi, pa so jih privedle celo do tega, da govorijo o odpovedih.

Preglednost slaba, drugačne krmilne palice

V obup jih spravlja slaba preglednost tako čelno kot v višino, pove naš sogovornik, kar povečuje možnost za napačno nabadanje palet v kopici. S tem se povečuje tveganje za zrušitev tovora, ki tehta do 750 kilogramov, in za delovno nezgodo. Za voznike, ki so dolga leta uporabljali enak sistem krmiljenja, je zelo moteča tudi velika sprememba krmiljenja s krmilnimi palicami (joystick), preglavice pa jim povzroča še drugačen postopek skeniranja črtnih kod, s katerimi so označene palete. To je treba opraviti tako ob njihovem odlaganju v skladišču kot pred nalaganjem na tovornjak. Ugotavljajo tudi neustrezno ergonomijo sedeža, saj jim večurno delo povzroča bolečine v križu, vratu in v ramenih, česar prej niso občutili.

Nataša Juhnov

Namesto priučevanja polurna predstavitev

"Prehitro smo se kot otroci bombonov razveselili novice, da dobimo nove stroje, vendar nas o tem, kakšni naj bodo, prej nihče ni nič vprašal. Jezni smo, ker po vseh letih dela z viličarji zdaj z novimi ne znamo delati," je povedal sogovornik. Kdo od vodilnih se je odločil glede izbire novih strojev, ki sicer imajo dobre vozne lastnosti in so sodobni zaradi električnega polnjenja, zaposleni ne vedo, vsekakor pa nekdo, ugotavlja sobesednik, ki sploh ne pozna dela z viličarji in se tudi ni vprašal o posledicah, ki jih prinaša zamenjava znamke delovnega stroja za upravljanje tega. Ob delu, ki ga morajo opraviti, časa za priučevanje ni, imeli so le polurno predstavitev uporabe stroja, ki jo je izvedel dobavitelj. Na vprašanje, zakaj ni bil predhodno izveden preizkus viličarjev na konkretnih delovnih mestih, da bi tudi vozniki imeli možnost preveriti upravljanje teh strojev, so nam iz Radenske odgovorili, da so delovne stroje nabavili pri uveljavljenih dobaviteljih in da ima oprema vse potrebne certifikate za uporabo v panogi. "Vsaka novost prinaša nekaj pozitivnega, a se je nanjo treba tudi privaditi," so še dodali.

Interno reševanje problemov

Vodstvo Radenske (na posnetku Marian Sefčovič) meni, da so težave interne.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta