Zobozdravstvo v Murski Soboti: Mestni svetniki za brezpogojno storitev

Rok Šavel, Vestnik
15.04.2022 06:00

Polemika o dežurnem zobozdravniku na papirju rešena, a odprti sta vprašanji financiranja in kadrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po več kot dveh urah razprave so mestni svetniki med premorom uskladili stališča in soglasno podprli amandma glede pogojevanja financiranja. 
Rok Šavel

Svetniki Mestne občine Murska Sobota so načeli eno osrednjih problematik, o kateri je bilo v zadnjem obdobju že veliko govora - to je dežurna zobozdravstvena služba. Ob lanskem obisku vlade v Pomurju je župan Aleksander Jevšek s tem soočil zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, problematiko pa so obravnavali tudi pomurski župani na seji sveta regije. Oba predloga soboškega zdravstvenega doma, tako oblike izvajanja kot financiranja dejavnosti, so župani zavrnili in pozvali državo, naj to breme prevzame nase.

Mestni svetniki so se zdaj odločili za drugačno pot. V drugi obravnavi ustanovitvenega odloka soboškega zdravstvenega doma je bila kot osnovna dejavnost javnega zavoda po kompromisnem predlogu opredeljena tudi neprekinjena nujna zobozdravstvena dejavnost z zagotavljanjem dežurne zobozdravstvene službe, če so za to zagotovljena sredstva. Pogojevanje z zagotovljenimi sredstvi so po predlogu svetniške skupine SDS črtali. Svetniki so se strinjali, da gre za eno najpomembnejših pravic z vidika dostopnosti zdravstvenih storitev, celotno Pomurje pa si to po njihovem mnenju zasluži, zato so izrazili strah, da bi pogojevanje v praksi pomenilo, da bi ostali brez dežurnega zobozdravnika. Kot so še poudarili, bo navedena sprememba tudi močno sporočilo državi.

Kaj pomeni sprejetje amandmaja

Sprejetje amandmaja pomeni, da bo javni zavod moral izvajati dejavnost dežurne zobozdravstvene službe, za zagotovitev sredstev pa bodo odgovorne občine ustanoviteljice - to je dvanajst občin, ki zajemajo območje upravne enote Murska Sobota. Mestni svetniki organiziranja in financiranja dejavnosti niso dorekli, se je pa omenjala možnost, da soboški zdravstveni zavod za to nameni dobiček, ki ga je bilo lani 257 tisoč evrov. Poleg tega so poudarili, da bi bilo še ugodneje storitev izvajati na način stalne pripravljenosti zobozdravnika na domu, ne da bi bil ves čas fizično prisoten v ambulanti, v izvajanje pa bi bilo treba vključiti tudi koncesionarje. O kadrovskem problemu je v preteklosti govorila že direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač, saj se zobozdravnikom, ki so starejši od 55 let, v dežurstvo ni treba vključevati. V Pomurju je po podatkih iz 2020. leta 78 zobozdravnikov. Organiziranje dežurne službe naj bo odgovornost vodstva javnega zavoda, je bilo še slišati od soboških svetnikov, poleg tega bi bilo potrebno sodelovanje preostalih zdravstvenih domov v regiji.

Finančno konstrukcijo in razrez stroškov med občinami je zdravstveni dom pripravil že za obravnavo na seji sveta regije, in sicer po dveh predlogih - po enem bi bila zagotovljena dežurna zobozdravstvena ambulanta vse leto, kar bi na letni ravni stalo 373 tisoč evrov, po drugem predlogu pa bi bila dežurna zobozdravstvena ambulanta zagotovljena ob sobotah, nedeljah, praznikih in dela prostih dneh štiri ure dnevno, od 18. do 22. ure, kar bi zneslo na leto 36 tisoč evrov. Poleg tega bi morali pacienti, ki ne prihajajo z območja občin ustanoviteljic zdravstvenega doma, storitev doplačati po samoplačniškem ceniku. Trenutno je v skladu s splošnim dogovorom dežurna zobozdravstvena služba v murskosoboškem zdravstvenem domu na voljo ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 12. ure.

Iskanje rešitev ob skepsi

"Če javni zavod ne bo imel denarja, bomo morale pač občine to financirati. Trenutno pa ima dovolj, da lahko to zagotavlja," je poudaril župan Jevšek, ki je prepričan, da se lahko dejavnost financira z dobičkom zdravstvenega doma, saj s tem denarjem razpolagajo občine ustanoviteljice. Direktorica zdravstvenega doma podpira iskanje rešitev, a je skeptična glede tovrstnega financiranja dežurne zobozdravstvene službe. Podrobne odgovore in stališče zdravstvenega doma nam je obljubila po natančni preučitvi posledic sprejetega odloka, ki ga morajo v enaki obliki in vsebini sprejeti še vse preostale občine soustanoviteljice soboškega zdravstvenega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta