Župani opozarjajo, da je zobozdravnikov v pomurski v regiji premalo

Rok Šavel, Vestnik
01.03.2022 06:00

Financiranje zdravstva ne bi smelo biti breme občin. Država naj plača dežurnega zobozdravnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Zdravstvenem domu Murska Sobota zaznavajo povečano potrebo po dežurni zobozdravstveni službi, saj so štiri ure dejansko premalo.
Vanesa Jaušovec

Na Svetu pomurske razvojne regije (SPRR) so nadaljevali razpravo o vzpostavitvi 24-urne zobozdravstvene dežurne ambulante v regiji, za kar so v Zdravstvenem domu Murska Sobota pripravili dve možni rešitvi. Trenutno je v skladu s splošnim dogovorom med zdravstvenim ministrstvom, Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije dežurna zobozdravstvena služba v soboškem zdravstvenem domu na voljo ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 12. ure.

Dežurna nočna zobozdravstvena služba je na voljo le v Mariboru in Ljubljani, gre za nadstandardno dejavnost, ki jo sofinancirajo občine ustanoviteljice zdravstvenih domov, koristniki storitev pa plačajo participacijo, in če gre za prebivalce drugih občin, tudi opravljeno storitev po samoplačniškem ceniku.

Zobozdravnikov premalo

Podobno ureditev za Pomurje so predlagali tudi v soboškem zdravstvenem domu. Prvi predlog je tako predvideval zagotavljanje dežurne zobozdravstvene ambulante vse dni v letu, kar bi občine na letni ravni stalo 373 tisoč evrov, delež sofinanciranja pa bi se porazdelil glede na število prebivalcev. Po drugem predlogu bi bila dežurna zobozdravstvena ambulanta zagotovljena ob sobotah, nedeljah, praznikih in na dela proste dneve štiri ure dnevno, in sicer od 18. do 22. ure. Stroški delovanja na letni ravni bi bili v tem primeru za občine 36 tisoč evrov.

Direktorica ZD Edith Žižek Sapač
Nataša Juhnov

Direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač je županom pojasnila, da predlog predvideva le predvidene stroške dela, in ob tem opozorila na kadrovsko problematiko.

 

V regiji je namreč le 24 zobozdravnikov koncesionarjev in še 27 zobozdravnikov, ki so zaposleni v vseh štirih pomurskih zdravstvenih domovih. Poleg tega zdravnikom in zobozdravnikom po 50. letu starosti ni treba dežurati, kar pomeni, da za izvajanje dežurne službe ostane le 32 zobozdravnikov - 22 v javnih zdravstvenih zavodih in deset koncesionarjev.

Direktorica odločitev razume

Čeprav je sprva kazalo, da se bodo župani odločili za uveljavitev drugega predloga - kljub temu da je bilo takoj zaznati pomisleke o dodatnih stroških in smotrnosti, da bi bile občine zadolžene za financiranje zdravstvenega sistema -, pa po krajši razpravi tega vendarle niso bili pripravljeni storiti. Tako soboški župan Aleksander Jevšek kot radenski Roman Leljak sta se namreč strinjala z opozorilom ljutomerske županje Olge Karba, da so finančne obremenitve občin že tako ali tako velike.

Če bi sprejele še to dodatno, ki niti ne spada v njihovo domeno, pa se tega bremena ne bi nikoli mogle rešiti. Župani tako o predlogih soboškega zdravstvenega doma niti niso glasovali in so se odločili, da bodo državo pozvali, naj zagotovi dežurno zobozdravstveno službo v Pomurju.

Soboški zdravstveni dom je pripravil dva predloga za ureditev dežurne zobozdravstvene službe, vendar občine dodatnega finančnega bremena niso želele prevzeti.
Nataša Juhnov

Žižek Sapačeva je za naš časnik povedala, da odločitev pomurskih občin razume, poleg tega bi glede na dejstvo, da je Pomurje najslabše preskrbljena regija z zobozdravstvenim kadrom, imeli probleme z zagotavljanjem dežurne službe.

Ob tem je dodala, da tudi sami v zdravstvenem domu zaznavajo povečano potrebo po dežurni službi, saj so štiri ure dejansko premalo. Na to so opozorili tudi v Združenju zdravstvenih zavodov. Žižek Sapačeva upa, da bodo opozorila, kot je zadnji poziv pomurskih občin, vendarle zalegla, gre pa za problematiko, ki presega okvire regije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta