36. Mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI 23. in 24. avgust 2024

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
23.08.2024 15:00

Največji poulični festival etno in jazz glasbe v prestolnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

36. Mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI 23. in 24. avgust 2024

Poletno sezono Imago Sloveniae bo 23. in 24. avgusta tradicionalno zaokrožil letos že 36. Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani   – sicer največji poulični festival etno in jazz glasbe v prestolnici, ki pa bo letos zaradi drastičnega znižanja javnega sofinanciranja na žalost potekal v precej zmanjšanem obsegu.

Noči v Ljubljani
Arhiv Naročnika

Koncerti bodo potekali na Novem in Gornjem trgu. Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici bodo potekali plesni dogodki, festivalski koncerti za najmlajše (pa tudi tiste malo starejše) pa bodo v Živalskem vrtu Ljubljana. Kot je že tradicionalno, bodo vsi dogodki za obiskovalke in obiskovalce brezplačni, saj je eno glavnih vodil Ustanove Imago Sloveniae kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Noči v stari Ljubljani bodo letos postregle s sicer manj obsežnim a nič manj kvalitetnim, mednarodno obarvanim programom. Na 4 prizoriščih, skrbno umeščenimi v čarobni poletni ambient mestnega jedra, se bo zvrstilo 11 dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 70 umetnikov iz 5 držav.

Čopme
Arhiv Naročnika
Katalena
Arhiv Naročnika

OTVORITVENI KONCERT: ČOMPE 30 LET + KATALENA

Letošnji Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani bo v petek, 23. avgusta 2024, ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu, otvoril diptih z vrha slovenskega etna. Na dvojnem koncertu bodo zaigrali edinstveni Čompe, ki letos praznujejo 30 let, in brezčasno kultna Katalena.

Čompe, šestčlanska zasedba iz Ljubljane, ki je nastala leta 1994, so ena bolj nekonvencionalnih slovenskih etno skupin, ki svojo odštekano avtorsko glasbo plete okoli tekstov slovenskih poetov. Slovenskemu občinstvu jih ni potrebno posebej predstavljati, lahko pričakujete odličen etno kabaret, razglašeno uglašenost, sproščen in zabaven koncert, ki je obenem veliko veliko več, kot le to. Osrednje mesto pripada diatonični harmoniki in raznoliki vokalni interpretaciji Janeza Škofa, v kateri se kaže uspešen spoj poezije in glasbe.

Katalena, ki v originalni postavi nastopa že dobrih 22 let, je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicijske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Maj Kavšek
Arhiv Naročnika
Katja Šulc
Arhiv Naročnika

GORNJI TRG

Tisti, ki se radi predajajo jazzovskim harmonijam, bodo v petek na Gornjem trgu lahko prisluhnili mednarodno zasedenemu kvintetu (Slovenija, Nemčija, Rusija) našega v Berlinu delujočega mladega skladatelja in trobentača Maja Kavška, ki bo predstavil svoj novi prvenec Galaterna. Zasedba, od katere lahko upravičeno pričakujemo izjemen koncert.

V soboto bo Gornji trg ponudil bolj tradicijsko obarvan program. Pevka in glasbenica, ki z melanholično mehkobo spretno prepleta poezijo in tradicije drugih kultur, Katja Šulc, bo predstavila svoj najnovejši album West Wind Blow From Your Prairie Nest. Umetničin peti avtorski album črpa navdih iz kulture in poezije severnoameriških staroselcev. Žanrsko se giblje med sodobnim folkom in americano, pri čemer skozi preplet tradicije in sodobnosti podaja dragocena staroselska prepričanja, pričevanja in vrednote. Večer bo z belgijsko folk plesno glasbo v živahnem vzdušju zaključila slovensko-belgijska zasedba vrhunskih glasbenikov v ospredju z odličnimi godalci (Klemen Bračko, Deyan Muc itd.) Soteska Pop Up Band.

PLEČNIKOVE PLESNE ARKADE

Pod Plečnikovimi arkadami na Adamič-Lundrovem nabrežju se obeta posebna glasbeno vizualna izkušnja: nastopila bo najstarejša folklorna skupina iz Italije VAL RESIA, ki je bila ustanovljena daljnega leta 1838. Kar 25 članski glasbeni ansambel s plesalci bo v značilnih ljudskih nošah iz 18. stoletja predstavil bogato rezijansko kulturno tradicijo. Skupina predstavlja značilno glasbo in ples Rezijanov, ki živijo na severovzhodu dežele Furlanije Julijske krajine v Italiji. Ne zamudite enkratnega dogodka!

Za vse ljubitelje plesa se obetata tudi večera salse in bachate ter tanga.

Arhiv Naročnika
Arhiv Naročnika

GLASBENA PRAVLJICA ZA OTROKE

Posebej velja izpostaviti še projekt, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovensko filharmonijo, Živalskim vrtom Ljubljana in Zavarovalnico Vita, naslovljen Peter in volk v Živalskem vrtu. Osmišljen in iskriv koncert v izvedbi komornega orkestra Slovenske filharmonije bo mladim poslušalcem in njihovim spremljevalcem v Živalskem vrtu Ljubljana predstavil priljubljeno glasbeno pravljico Sergeja Prokofjeva. Koncert bo izveden trikrat, in sicer v petek, 23. avgusta, popoldne ter v soboto, 24. avgusta, dopoldne in popoldne. V primeru slabega vremena bosta sobotna koncerta prestavljena na nedeljo, 25. avgusta.

Arhiv Naročnika

MEDNARODNI VEČDISCIPLINARNI SIMPOZIJ

Z osrednjo programsko linijo festivala bo povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij, ki ga v času Noči v stari Ljubljani, v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU, Oddelkom za muzikologijo Univerze v Ljubljani in madžarskim Inštitutom za muzikologijo HUN-REN, pripravljamo na temo V novi preobleki: Ljudskoglasbena in plesna preporodna gibanja. Simpozij, ki je odprt za javnost, bo potekal v Mestnem muzeju od 22. do 24. avgusta.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalkam in obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celoten program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Prijazno vabljeni!

 

PROGRAM FESTIVALA

Petek, 23. avgust

Novi trg

20.00 OTVORITVENI VEČER: ČOMPE 30 LET + KATALENA       

ČOMPE

Janez Škof, diatonična harmonika, vokal

Neža Zinaić, violina, vokal

Jure Boršič, altovski saksofon, klarinet

Žiga Saksida, altovski in baritonski saksofon, vokal

Silvo Zupančič, kitara

Marjan Stanič, bobni, tolkala

KATALENA

Vesna Zornik, vokal

Polona Janežič, klaviature, psalter, spremljevalni vokali

Boštjan Gombač, klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali

Tibor Mihelič Syed, bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali

Boštjan Narat, kitara, bendžo, spremljevalni vokali

Robert Rebolj, bobni, tolkala

Gornji trg

20.30 MAJ KAVŠEK KVINTET (Slovenija, Rusija, Nemčija)

Maj Kavšek, trobenta, krilovka

Efim Brailovskiy, altovski saksofon

Samo Hude, klavir

Gal Golob, kontrabas

Leo Gerstner, bobni

ZOO Ljubljana

17.30 PETER IN VOLK V ŽIVALSKEM VRTU

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Mitja Dragolič

Plečnikove plesne arkade

20.30 Dancelife

Senzualni večer bachate in kizombe

 

Sobota, 24. avgust

Gornji trg

20.00 KATJA ŠULC: WEST WIND BLOW

Katja Šulc, vokal, ukulele, boben

Andraž Mazi, pedal steel kitara, bendžo, dobro

Luka Uršič, klavirski bas, sintezator, piščal

21.30  SOTESKA POP UP BAND (SLOVENIJA, BELGIJA)

Annemarie Glavič, flavta

Michel Van Mulders, violina

Deyan Muc, violina

Klemen Bračko, viola

Vanja Dizdarević, kontrabas

Matevž Bajde, perkusije

ZOO Ljubljana

10.30 in 17.30  PETER IN VOLK V ŽIVALSKEM VRTU

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Mitja Dragolič

Plečnikove plesne arkade

20.00 FOLKLORNA SKUPINA VAL RESIA (ITALIJA)

Najstarejša folklorna skupina iz Italije (začetki 1838)

20-25 članska glasbena zasedba s plesalci

21.15   KUD Tango.si

Večer tanga

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

22.–24. avgust, Mestni muzej

Mednarodni simpozij »V novi preobleki: Ljudskoglasbena in plesna preporodna gibanja«

 

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.