CEKIN sončnično olje in OmegaVita: prva in edina jedilna olja v Sloveniji v rPET embalaži

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
02.11.2022 13:45

V Sloveniji se je v zadnjih letih okrepila okoljska osveščenost in ravnanje z odpadno embalažo, vendar je v gospodinjstvih še vedno velika količina odpadne plastike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Ključ do trajnostne naravnanosti je okolju prijazna in odgovorna uporaba izdelkov iz plastičnih mas in ponovna uporaba le-teh. Pomembno vlogo pri trajnostni naravnanosti družbe imajo tudi podjetja, ki lahko z inovativnimi pristopi pripomorejo k zmanjšanju odpadne embalaže.

Trajnostna naravnanost podjetja Gea

V vodilni slovenski oljarni in edini rafineriji v Sloveniji - Tovarni olja Gea so trajnostno naravnani in si prizadevajo za nenehne izboljšave na področju varovanja okolja in zdravja z uvajanjem sodobnih trendov.

V skrbi za lepšo ekološko prihodnost so pričeli s polnitvijo dveh olj blagovne znamke CEKIN v 50 % reciklirano embalažo (rPET).

Arhiv naročnika

Kaj je rPET ?

rPEt pomeni recikliran polietilen tereftalat ali recikliran PET. Pridobivamo ga z recikliranjem PET plastenk. rPET material v okolju pušča nizek ogljični odtis, saj je surovino možno obdelati z manj energije. V celoti ga je možno reciklirati in nameniti za ponovno uporabo, kar pripomore k zmanjševanju odpadkov.

PET plastenke, ki jih potrošnik zavrže v zabojnik za embalažo se v zbirnih centrih najprej ločijo od drugih materialov, ki so prav tako primerni za reciklažo. Nato jih stisnejo, zbalirajo in pošljejo v posebne obrate za recikliranje PET. Plastenke očistijo, odstranijo nečistoče in razvrstijo glede na barvo ter zmeljejo v rinfuzo. Gre za izjemno vsestransko surovino, ki jo je mogoče znova in znova reciklirati, saj ponuja ogromno možnosti uporabe za vrsto poliesterskih izdelkov – oblačila, preproge, športni copati, avtomobilski deli,…

Z uvedbo novosti korak k ohranjanju okolja

V Tovarni olja Gea so ponosni, da so z uvedbo novosti naredili še en korak k ohranjanju okolja. Na policah že lahko najdete CEKIN sončnično olje 1 L v rPET in PET embalaži, medtem ko so za olje CEKIN OmegaVita 1 L obstoječo embalažo nadomestili z rPET

Z odgovornim ravnanjem odpadne embalaže bomo lahko uporabljeno plastenko spremenili v rPET material, ki bo tako postal del krožnega gospodarstva, kar je naš skupen cilj.

Glede na odzive potrošnikov pa bodo na dolgi rok razmišljali tudi o morebitni širitvi rPET embalaže na ostale proizvode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.