DEM: Soustvarjamo sedanjost, načrtujemo prihodnost

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
16.05.2024 10:18

Z raziskovanjem in izvedbo novih projektov do povečanja deleža obnovljivih virov energije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na zgrajeno sončno elektrarno na brežini odvodnega kanala; v ozadju hidroelektrarna Zlatoličje – največja slovenska hidroelektrarna.
Arhiv Dem

Z osmimi velikimi hidroelektrarnami na reki Dravi, s petimi malimi hidroelektrarnami in petimi sončnimi elektrarnami v družbi Dravske elektrarne Maribor proizvedemo letno 2.800 GWh oziroma skoraj četrtino vse slovenske električne energije. Povprečna letna proizvodnja družbe predstavlja 80 odstotkov slovenske električne energije, ki ustreza mednarodnim merilom in standardom obnovljivih virov.

Varna in zanesljiva proizvodnja električne energije iz domačega vodnega vira je ključna zaveza Dravskih elektrarn Maribor; redno vzdrževanje in nadgrajevanje obstoječih energetskih objektov pa vsakoletna prioritetna naloga, hkrati pa širimo dejavnost tudi na ostala področja koriščenja energije iz nestanovitnih virov. Z raziskovanjem in izvedbo novih projektov vse družbe skupine HSE sledimo zavezam Slovenije glede povečanja deleža obnovljivih virov energije.

Prav slednje pa je povezano tudi s potrebo po hranjenju električne energije. Projekt Črpalne hidroelektrarne Kozjak skupaj s 400 kV daljnovodom je strateški hidroenergetski projekt, ki je z uredbo o državnem prostorskem načrtu že umeščen v prostor. Po desetletju zatišja njegova vloga ponovno pridobiva na pomenu in tako so se začele izdelave potrebnih strokovnih podlag za presojo vplivov na okolje, ki bodo kot celovito poročilo predstavljene vsem prebivalcem.

Grafični prikaz končnega stanja Črpalne hidroelektrarne Kozjak; vizualizacija.
Arhiv DEM

Z reko Dravo sobivamo že dobro stoletje in verjamemo, da lahko z znanjem, izkušnjami ter zavzetostjo v dobrobit vseh deležnikov, to odgovorno počnemo tudi v naslednjih desetletjih. Za vsa vprašanja glede projekta smo na razpolago preko e-naslova chekozjak@dem.si.

Z željo, da obstoječe energetske objekte dodatno izkoristimo za proizvodnjo električne energije, načrtujemo postavitev sončne elektrarne na brežinah dovodnih in odvodnih kanalov hidroelektrarn Zlatoličje in Formin.

V naslednjih letih, predvidoma med leti 2025 in 2027, pa načrtujemo postavitev ostalih segmentov na omenjenih brežinah, skupne dolžine dobrih 14 kilometrov, moči dobrih 27 MWp in letne proizvodnje okrog 35.000 MWh električne energije. Tudi pri tem sledimo zavezam države glede dviga proizvodnje iz obnovljivih virov.

Kot prvi v Sloveniji smo se lotili tudi pilotnega projekta geotermične elektrarne na opuščeni vrtini v kraju Čentiba v Lendavi.

Konstantno obratovanje elektrarne v prihodnje pa bo mogoče z modifikacijo turbinskega dela opreme. Področje koriščenja toplote zemlje je pri nas še neizkoriščeno in ponosni smo, da tudi na tem področju orjemo ledino.

Nadzemni del geotermične elektrarne Čentiba, ki za proizvodnjo koristi toploto Zemljine notranjosti.
Arhiv Dem

Projektov, ki se jih lotevamo, je še veliko. Naše poslanstvo ostaja varna in zanesljiva oskrba električne energije iz obnovljivih virov. Aktivnosti, ki jih izvajamo, pa so usmerjene tudi v prihodnost, z željo, da okoljsko in družbeno odgovorno in sprejemljivo v naslednjih letih postavimo nove elektrarne (sončne, vetrne, geotermične), ki bodo predstavljale pomembne elemente pri zagotavljanju energetske neodvisnosti naše države in zelenem prehodu.

Spremljajte nas na www.dem.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.