(VIDEO) Pred drugim polfinalom v Malmöju protesti v podporo Palestincem, izraelsko pevko med generalko izžvižgali

Na dan, ko bo v polfinalu Pesmi Evrovizije nastopila tudi izraelska predstavnica, se v Malmöju vrstijo protesti v podporo Palestincem. "Obstaja samo ena rešitev!" vzklikajo protesniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dan drugega evrovizijskega polfinala v mestu poteka več propalestinskih protestov. 
Denis Bende Živčec

Na dan drugega polfinala Pesmi Evrovizije, ki jo te dni gosti švedski Malmö, se je na največjem trgu v mestu zbralo po grobih ocenah okoli šest do osem tisoč protestnikov v podporo Palestincem. Za protest so izbrali dan, ko je na oder malmöjske Arene v polfinalu stopila predstavnica Izraela Eden Golan, ki je dan prej na večerni generalki slišala tudi nekaj žvižgov, ob prihodu na prizorišče pa je njen avtomobil spremljal pravi konvoj policijskih vozil. Kljub prepovedi vnosa zastav nesodelujočih držav je v dvorani zavihrala tudi kakšna palestinska. 

Protestniki so v mestu, v katerem živi tudi velika palestinska skupnost, pozivali k ustavitvi nasilja, genocida pravijo, v Gazi, priznanju Palestine in bojkotu Izraela na Evroviziji. "Obstaja samo ena rešitev!" in "Bojkotirajte Izrael!" so vzklikali. Protest, ki je sicer potekal mirno, je še dodatno zaostril varnostno situacijo v Malmöju, kjer so policijske patrulje stale skoraj na vsakem vogalu, staro jedro pa je preletaval policijski helikopter.

Tretje največje švedsko mesto se, kot pišejo lokalni mediji, pravkar nahaja sredi največje in najzahtevnejše varnostne operacije v zgodovini, na pomoč so svoje policiste in strokovnjake poslali tudi z Danske in Norveške. Kljub napetemu vzdušju pa evrovizijski teden poteka relativno mirno.

Denis Bende Živčec
Epa
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta