Živčnost na vrhuncu: Središče Malmöja polno policistov, napovedana protest in alternativna "evrovizija brez genocida"

Med eno in drugo policijsko patruljo in v pričakovanju velikega propalestinskega protesta Pesem Evrovizije v tretjem največjem švedskem mestu teče naprej, a s strogimi varnostnimi ukrepi. Celo torbe so na prizoriščih prepovedane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živčno vzdušje. V Malmöju se je v zadnjih dneh zgodilo že več propalestinskih protestov, 3. maja, dan pred začetkom evrovizjiskega tedna, pa je bil napovedan tudi sežig Korana.  
Profimedia

Nemogoče je te dni hoditi po središču Malmöja in ne začutiti, da se dogaja nekaj nenavadnega. Noč in dan po sicer mirnih in s pomladnim cvetjem ozaljšanih ulicah krožijo policijska vozila, tudi po pet in več naenkrat, ni ga kotička, ki ne bi bil pod nadzorom tistih, ki skrbijo za javni red in mir. V tretje največje švedsko mesto, v katerem živi več kot 30 odstotkov priseljencev, sta svoje policijske okrepitve poslali tudi Danska in Norveška, sosedje so se povezali. Nad mestom kroži policijski helikopter, med domačini je moč začutiti naraščajočo živčnost, ki se meša z ljubeznijo do Skandinavcem najljubšega glasbenega dogodka. Slišati je, da naj bi s streh stavb nad mestom bdeli ostrostrelci. Trditi, da gre za vojne razmere, bi sicer bilo pretirano, vsekakor Malmö trenutno ne deluje na običajnih obratih.

Skrajno desna krščanska ekstremistka Jade Sandberg  je na malmöjskem trgu Gustava Adolfa nameravala sežgati koran. S križem v roku. "Bori" se proti islamizaciji Skandinavije.  
Profimedia

Predpisi in prepovedi se kar vrstijo. Na evrovizijskih prizoriščih, vključno z areno, evrovizijsko vasico in evrovizijskih klubom velja popolna prepoved nošenja torb, pri sebi imaš lahko le tisto, kar spraviš v žepe. V samo areno je prepovedan tudi vnos plakatov in transparentov, pa tudi zastav nesodelujočih držav, z izjemo mavrične. Novinarji letos niso dobili niti torb s promocijskim materialom, da ne bi bilo potrebno pregledovati še teh. Evrovizija, slečena do spodnjega perila torej. Tako zelo se gostitelji trudijo zagotavljati varnost gostov in nastopajočih v času, ko je svetovni mir krhek kot že dolgo ne, in ko na Pesmi Evrovizije, v mestu, ki ima enega najvišjih odstotkov muslimanskega prebivalstva v Evropi, sodeluje tudi izraelska delegacija, ruska pa še vedno ne sme priti. Bojda iz povsem drugačnih razlogov.

(VIDEO) Tega vam niso pokazali: Raiven po uvrstitvi Slovencem iskreno povedala, kaj si misli o slabi podpori iz domovine

"Kako čudno je vzdušje v mestu, kot da se bo zdaj zdaj nekaj zgodilo. Vsa ta policija me dela tesnobno. Vem, da pravijo, da so tukaj zaradi varnosti in da naj bi nas policijska prisotnost pomirjala, a počutim se kot na robu katastrofe. To je sicer mirno in tiho mesto, imamo svoje probleme, a takšne razmere so nam tuje in kvarijo vzdušje tega lepega dogodka, jih pa razumem," pove domačinka, ki dela na recepciji hotela. Predstavniki policije pravijo, da bodo za varnost naredili vse, kar je v njihovi moči, a da ne morejo zagotoviti, da se kaj ne bi zgodilo. 

Tudi protestniška ladja s palestinskimi zastavami je 8. maja priplula v Malmő. 
Profimedia

In napetost se bo v naslednjih dneh le še stopnjevala, tudi zato, ker je za danes na glavnem malmöjskem trgu napovedan velik propalestinski protest, na katerem pričakujejo več kot 20.000 ljudi, ki bodo nato po mestu hodili od trga do trga, opozarjali na domnevno dvojna merila zveze EBU in na to, da se nasilje v Gazi preprosto mora končati. V soboto se bo v klubu s simboličnim imenom Plan B zgodila tudi alternativna, protestna evrovizija, imenovana Falastinvision, Falastin se nanaša na arabsko besedo za Palestino. Med 15.00 in 3.00 zjutraj bodo tam nastopali glasbeniki, ki podpirajo Palestince in nasprotujejo Evroviziji z Izraelom. Najavljajo jo s sloganom "Evrovizija brez genocida". Kako zelo občutljiva je situacija, priča tudi nekaj manjših škandalov prvega polfinalnega večera, ko ni ostalo neopaženo, da je nekdanji švedski evrovizijec Eric Saade okoli zapestja nosil palestinsko rutico, kefijo. 

Eric Saade, ki je leta 2011 zastopal Švedsko, je med nastopom v šovprogramu prvega polfinala na zapestju nosil kefijo.  
Profimedia

Bambie Thug, nebinarna oseba, ki je po letu 2018 Irsko ponovno popeljala v finale, je kritizirala organizatorje tekmovanja, ker so zahtevali, da za nastop v torkovem polfinalnem izboru spremeni svoje propalestinsko sporočilo. Bambie Thug (31) je na novinarski konferenci v švedskem Malmöju povedal_a, da je bila prisiljen_a spremeniti svojo poslikavo telesa v srednjeveški keltski pisavi ogam, ki je v luči trenutnih razmer v Gazi in sodelovanju Izraela na letošnjem evrovizijskem izboru pozivala k prekinitvi spopadov in svobodi.

Bambie Thug z Irske pravi, da je moral_a svoj nastop spremeniti zaradi propalestinskega sporočila.  
Profimedia

"Zame je bilo zelo pomembno, ker sem za pravičnost in mir. Na žalost sem moral_a na zahtevo EBU to sporočilo spremeniti v "okronati čarovnico'", je na novinarski konferenci po nastopu povedal_a Bambie Thug, ki si je mesto v sobotnem evrovizijskem finalu pripel_a s skladbo, ki je svojevrstna oda kvir skupnosti. Izraelska pevka Eden Golan, ki svojega hotela iz varnostnih razlogov skoraj nikoli ne zapušča, sicer pravi, da želi s svojo glasbo le povezovati ljudi in narode. 

Izraelska predstavnica Eden Golan hotela skoraj ne zapušča, pravi pa, da želi s svojo glasbo le povezati ljudi. Besedilo skladbe Hurricane je morala spremeniti, saj naj bi namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. 
Reuters

A med eno in drugo marico, med enim in drugim protestom se evrovizijska čarovnija vendarle odvija. Nocoj se bo zgodil drugi polfinalni večer, ko se bodo prestavili Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Tudi v drugem polfinalnem večeru se bo v veliki finale uvrstilo deset držav z največ glasovi. V obeh predizborih bodo o nastopu v finalu odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja. Raiven si je s skladbo Veronika kot osma slovenska predstavnica v zgodovini mesto v finalu priborila v torkovem polfinalu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta