Evropa, imamo novih 10 finalistov! Ste slišali, kaj se je zgodilo med izraelskim nastopom?

Po dnevu, polnem protestov, se je v Malmö Areni zgodil in razpletel drugi polfinalni večer Pesmi Evrovizije, kjer si je novih deset držav priborilo mesto v finalu. Izraelski nastop pospremili žvižgi, ki jih na TV niste slišali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemo iz Švice, drugi na stavnicah, je s skladbo The Code osupnil. Mnogi menijo, da smo videli enega najbolje narejenih evrovizijskih nastopov v zadnjih letih. 
epa

Dolg, buren in protestov poln dan se je Malmöju zaključil bleščeče. Z drugim polfinalnim izborom 68. Pesmi Evrovizije. Raiven je Sloveniji finale z Veroniko priborila že v torek, zdaj si je mesta v sobotnem finalu priborilo novih deset držav, končni seznam je tako popoln, novi finalisti pa so Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Izrael, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenija. 

Nastopili so predstavniki 16 držav, največ oči je bilo uprtih v nastop predstavnice Izraela Eden Golan, ki je popoldan v dvorano prispela v spremstvu pravega varnostnega konvoja vozil. V izrazito lepem spominu ji malmöjska evrovizijska izkušnja zagotovo ne bo ostala, saj je večino evrovizijske sezone preživela v hotelu, na sredini večerni generalki pa so jo izžvižgali. Tudi v polfinalu je bilo v dvorani med izraelskim nastopom slišati veliko žvižgov, ki jih gledalci pred malimi zasloni niso slišali. Že pred izborom je bilo v Malmöju slišati teorijo, da bo zveza EBU uporabila tehnologijo, ki žvižge in bu-je utiša. Organizatorji se na te informacije sicer še niso odzvali. 

Del propalestinskega protesta, ki je popoldan zavzel mesto, se je v večernih urah preselil tudi pred areno.  Eden Golan se je predstavila s skladbo Hurricane, ki jo je Izrael za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil. Prvotno je pesem namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, s čimer bi Izrael kršil načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na evrovizijskem tekmovanju. Izrael, ki je na Evroviziji prvič nastopil leta 1973, se je sicer od leta 2015 vedno uvrstil v finale tekmovanja, zmagal pa je doslej štirikrat.

Nastop, ki je pritegnil največ pozornosti, a ne zgolj iz glasbenih razlogov. Izraelka Eden Golan je odpela Hurricane. 
epa

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je že pred začetkom letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije opozorila, da v Malmö Areni, kjer poteka letošnji evrovizijski izbor, ne bodo dovoljeni palestinske zastave in simboli.

V drugem polfinalnem izboru so nastopili še predstavniki Malte, Albanije, Grčije, Švice, Češke, Avstrije, Danske, Armenije, Latvije, San Marina, Gruzije, Belgije, Estonije, Norveške in Nizozemske.

Kaleen iz Avstrije je za tri minute obudila zlata leta rave scene.
Epa

V veliki finale se je uvrstilo deset držav z največ glasovi. Na obeh predizborih so o nastopu v finalu odločali zgolj glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja. Kot preostale predstavnice evrovizijske peterice velikih so se v drugem polfinalu predstavili še predstavniki Španije, Italije in Francije, ki imajo mesto v sobotnem finalu že v naprej zagotovljeno, a so si zaželeli več pozornosti kot v minulih letih.

Po torkovem prvem polfinalnem večeru se je v finale uvrstila prva deseterica, med njimi tudi slovenska predstavnica Raiven s skladbo Veronika. Poleg nje je to uspelo še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Joost Klein z Nizozemske je v igri za končno zmago na stavnicah sedmi. 
Epa

Gostitelji so tudi v drugem večeru poskrbeli za pester spremljevalni program, poln nekdanjih evrovizijskih zvezd. Nastopili so nekdanja grška zmagovalka Helena Paparizou, nekdanja švedska zmagovalka Charlotte Perrelli in turška zmagovalka Sertab Erener. Kot del posebne točke, posvečene ljubezni do Evrovizije, so nastopili tudi Perrelli, Sarah Dawn Finer, lanski Finski predstavnik Käärijä, pa Herreys, švedski zmagovalci iz leta 1984.

Mustii iz Belgije
Reuters

Tudi drugi evrovizijski polfinalni izbor bosta nocoj vodili švedska komičarka Petra Mede in švedsko-ameriška igralka Malin Akerman. 

Ladaniva iz Armenije je vrnila dobri stari etno. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta