(VIDEO) Zaplet na Evroviziji: Bo Nizozemec zaradi incidenta, povezanega z Izraelom, ostal brez finalnega nastopa?

A.L.
10.05.2024 19:30

Stvari so se na Švedskem začele zapletati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi so potezo Nizozemca razumeli kot znak protesta, da Izrael sodeluje na Evroviziji.
Reuters

Letošnji nizozemski evrovizijski predstavnik Joost Klein je na novinarski konferenci po uvrstitvi v finale poskrbel za potezo, ki je nemudoma pristala na spletu in obkrožila svet. Medtem ko je predstavnica Izraela Eden Golan odgovarjala na vprašanja novinarjev, si je Nizozemec glavo pokril z zastavo svoje države. Mnogi so to razumeli kot znak protesta, da Izrael sodeluje na Evroviziji.

Polemike okoli izraelskega nastopa na letošnji Evroviziji trajajo že več mesecev, prav zaradi udeležbe te države na tekmovanju, pa letos na Švedskem veljajo še posebej stroga pravila. 

V izrazito lepem spominu tako malmöjska evrovizijska izkušnja Eden Golan zagotovo ne bo ostala, saj je večino evrovizijske sezone preživela v hotelu, na sredini večerni generalki pa so jo izžvižgali. Tudi v polfinalu je bilo v dvorani med izraelskim nastopom slišati veliko žvižgov, ki jih gledalci pred malimi zasloni niso slišali. Že pred izborom je bilo v Malmöju slišati teorijo, da bo zveza EBU uporabila tehnologijo, ki žvižge in bu-je utiša. 

Situacija pa se je po poročanju medijev še nekoliko bolj zapletla. 26-letni Joost Klein naj bi se zapletel tudi v fizični obračun z izraelskim fotografom. Kaj se je zares zgodilo, za zdaj ni potrdil nihče, se pa Nizozemec ni pojavil na današnji vaji pred sobotnim finalnim nastopom. Kot so sporočili organizatorji, je vzrok za to "incident, v katerega je bil vpleten" in ki ga še preiskujejo.

"Trenutno še preiskujemo incident, ki so nam ga prijavili in vključuje nizozemskega predstavnika. Do preklica ne bo nastopal. Drugih izjav ne bomo dali, če bo kaj novega, sporočimo," besede Evropske radiodifuzne zveze (EBU) povzema MMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta