Festival čokolade

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
18.04.2024 08:52

Pred nami je 11. Festival čokolade, ki bo potekal 20. in 21. aprila v Radovljici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Festival bo potekal v vsakem vremenu, saj se program in sejem odvija v prireditvenih šotorih ter v Radovljiški graščini.

Tudi letos se bodo na najslajšem dogodku na Gorenjskem zbrali ponudniki čokoladnih dobrot in ljubitelji čokolade. Uživali bodo lahko ne le v raznolikih okusih čokolade, temveč tudi v odličnem spremljevalnem programu, ki ga bo tudi tokrat odlikovala kakovost, v imenitni Radovljiški graščini pa se bo tudi program v celoti sukal okoli čokolade.

Tam bodo na voljo kulinarične delavnice z znanimi imeni za odrasle in otroke, ustvarjalne delavnice na temo čokolade, čokoladno fotografiranje ter posebnost letošnjega dogodka – prva razstava čokoladnih mozaikov, ki bodo po festivalu podarjeni v dober namen. Mozaike iz čokolade in posipov je ustavarjalo 12 slikarjev in rokodelcev iz občine Radovljica, nastala pa so unikatna dela na temo čebele.

Arhiv Naročnika

Več o čokoladnih mozaikih na spletni strani.

Na festivalu bo z nami več kot 20 čokoladnih ponudnikov, ki se bodo predstavljali v parku ter na Linhartovem trgu. Prav vsi bodo ponujali degustacije čokolade v zameno za degustacijske kupone. Vrednost enega kupona je 90 centov, kupujejo pa se v polah po 5 kuponov skupaj. Vsi ponudniki bodo zagotavljali degustacijske porcije za 1 kupon, večje in zahtevnejše izdelke pa tudi za več kuponov. Poleg tega pa bo seveda na voljo tudi bogata ponudba čokolad, bonbonier in drugih čokoladnih dobrot.

V parku se bo odvijal zabavni program, športne, plesne in kulinarične animacije za otroke, na glavnem odru se bodo zvrstili koncerti, obiskali nas bodo ulični umetniki in glasbeniki.

V parku nas bodo zabavali akrobati skupine Dunkin Devils, Teater Cizamo in Čupakabra. Dijaki gostinske in kozmetične šole iz Radovljice pa bodo pripravili kulinarične delavnice ter lepotilni salon s poslikavo za otroke. 

Arhiv Naročnika

V starem mestnem jedru, predvsem v graščini, pa bodo na voljo v času festivala posebna doživetja. GRAŠČINA ČOKOLADNIH DOŽIVETIJ bo ponujala:

  • razstavo oblek v čokoladnih barvah, ki je nastala v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za les in oblikovanje Maribor
  • posebej za festival pripravljeno razstavo DOBRODELNI ČOKOLADNI MOZAIK: gre za razstavo 13 mozaikov narejenih iz čokolade in posipov, ki so jih ustvarili slikarji, rokodelci in ljubitelji ustvarjanja iz različnih krajev Občine Radovljica. Mozaike bomo po skupaj z ustvarjalci po festivalu predali skupinam ljudi, ki so na tak ali drugačen način na robu družbe ali se ne morejo udeležiti festivala.
  • kulinarične delavnice z Zalo Pungeršič (zmagovalka MasterChef Slovenija 2023), Lukom Novakom, zmagovalcem MasterChef Slovenije 2022, Naserjem Gashijem, naj slaščičar Slovenije 2023, Klaro Zupan iz Hiše Linhart ter Vito iz LittleKitchenVibes.
  • ustvarjalne delavnice mozaik na piškotu za otroke
  • Posebno vodeno čokoladno doživetje, ČokoBarok bo obiskovalce popeljalo v preteklost čokolade, na okušanje pristnega čokoladnega napitka in kakavovih zrn
  • Novo doživetje za otroke S čarodejem v grajsko klet, kjer bodo otroci spoznali skrivnost preteklosti čokolade.
  • Izbor Naj praline po oceni obiskovalcev
Arhiv Naročnika

POVZETEK OSNOVNIH INFORMACIJ:

  • FESTIVAL POTEKA v soboto med 9.00 in 20.00, v nedeljo med 9.00 in 19.00
  • VSTOPNINA je 5 €, mlajši od 18. leta brezplačno
  • LOKACIJA: festival se ob odvijal na dveh lokacijah: Radovljiški park ter staro mestno jedro z graščino
  • Poskrbljeno bo za PESTER SPREMLJEVALNI PROGRAM v parku ter v graščini
  • PARKIRANJE bo urejeno in je brezplačno; na parkirna mesta bodo usmerjali reditelji
  • Za degustiranje izdelkov je potreben NAKUP DEGUSTACIJSKIH KUPONOV. Ena degustacijska pola s 5 kuponi stane 4.50 €.
  • Tako kot nakup vstopnic kot tudi degustacijskih pol bo na prizorišču festivala možen z gotovino ter z bančnimi karticami
  • Več informacij o dogodku na novem spletnem mestu festivala

Z JAVNIM PREVOZOM NA FESTIVAL

Čeprav Festival čokolade je največja prireditev v destinaciji Radovljica in vsako leto privabi veliko število obiskovalcev. Za boljši pretok prometa reditelji poskrbijo z usmerjanjem na večja parkirišča, hkrati pa spodbujamo obisk za javnim prevozom. Prizorišče dogajanja je namreč le nekaj 10 m oddaljeno od avtobusne postaje ter 100 m od železniške postaje Radovljica.

Zelo pa smo veseli, da smo se uspeli dogovoriti tudi, da bosta v času festivala izjemoma v Radovljici ustavila tudi mednarodna vlaka, ki gresta iz Ljubljane ob 7.24 ter ob 11.35, in vlaka, ki gresta iz Radovljice v Ljubljano ob 13.49 ter 17.51. Žal pa bodo zaradi nujnih del na železniški progi v nedeljo do 18.00 na liniji Ljubljana – Jesenice prevozi potnikov potekali z avtobusi. Kljub temu smo v želji približati prihod z javnim prevozom čim več obiskovalcem iz Ljubljane in drugih krajev organizirali okrepljene nadomestne prevoze, ki bodo ob zadostnem številu potnikov vozili direktno iz Ljubljane do Radovljice. Več informacij je objavljenih na naši spletni strani.

NAJ PRALINA 2024

Tudi letos smo izvedli tekmovanje za naj pralino, na katero se je z 12 pralinami prijavilo 6 slovenskih čokoladnic. Prvič smo izvedli 2 kroga ocenjevanja, in sicer je prvi krog potekal v Radovljici, kjer sta mojster slaščičar Naser Gashi iz La Ganash ter urednica revije Pet Zvezdic Urša Cvilak okušala in ocenila vseh 12 pralinejev. Izbrala sta 6 najboljših, ki so odpotovale še v Avstrijo, v čokoladnico Zotter. Tam sta jih ocenili tehnologinji Julia Zotter in Beate Hörzer iz znamenite čokoladnice in izbrali prve tri.

Prvo mesto so zasedle praline:

1. Crunchy yuzu (čokoladnica Lucifer)

2. Mak & malina (čokoladnica Rajska ptica)

3. Tepka (TIC Vrhnika/zanje izdeluje čokoladnica Rajska ptica)

Najboljše tri praline bo na festivalu možno okusiti v Baročni dvorani, kjer bodo tudi obiskovalci lahko okusili in izbrali svojo najboljšo ter tako tekmovali tudi v nagradni igri.

Arhiv Naročnika

Dodatne informacije: info@radolca.si, 04 531 51 12

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.