Ideje za zimski izlet: Prebudite otroka v sebi na sankanju

Za vas smo poiskali nekaj daljših sankališč v Sloveniji, na katerih lahko uživate z družino ali prijatelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sankanje ostaja ena najbolj priljubljenih zimskih zabav na prostem za vso družino. Dričati se je mogoče po zelo položnem hribčku z majhnim otrokom na saneh pred seboj, pa tudi po nekoliko bolj strmih in vijugastih sankaških poteh, ki poženejo kri po žilah tudi ljubiteljem vetra v laseh. Tudi v Sloveniji se najde nekaj prog, pri katerih je treba na poti do izhodišča kar vztrajno gristi kolena – razen če upravljalec organizira prevoz do vrha s kombijem, motornimi sanmi ali žičniško napravo. Za vas smo poiskali nekaj najbolj znanih sankališč pri nas, primernih za različne generacije ljubiteljev zimskih aktivnosti na prostem. Nekatera med njimi so primerna za bolj umirjeno vožnjo, druga ponujajo prave adrenalinske spuste.

Idilična pot v Tamar

Nedaleč od Nordijskega centra v Planici v Triglavskem narodnem parku leži dolina Tamar, v katero se ne morete pripeljati z avtomobilom, dosegljiva je le peš ali s kolesom. Pozimi pa lahko vzamete s seboj sani in se iz Tamarja vrnete na njih. Pohodna pot je nezahtevna, zmorejo jo tudi otroci, sploh če jih del poti vlečete na saneh, na nekaterih odsekih pa je možen tudi spust. Prehodite jo v uri do uri in pol, na koncu poti, pri koči v Tamarju, pa se lahko okrepčate s tipičnimi gorskimi dobrotami. Nato pa le še hop na sani in nazaj v Planico. Ob koncu tedna, sploh v lepem vremenu, zna biti na poti precejšnja gneča, zato pazite na nasproti prihajajoče pohodnike in druge sankače.

Prebudite otroka v sebi v Kranjski Gori

Na saneh se lahko zabavate tudi v Kranjski Gori, kjer je na voljo kar nekaj sankališč. Poleg sankališča na smučišču v Kranjski Gori ponujajo denimo urejeno sankaško progo v Gozdu – Martuljku, kjer so prvi v Sloveniji omogočili tudi nočno sankanje, saj je trasa osvetljena. 2500 metrov dolga nezahtevna proga je primerna za družine, na vrh pa vas pripeljejo tudi z motornimi sanmi ali terenskimi vozili. Blizu Kranjske Gore je možno tudi sankanje po cesti z Vršiča, med 17. in 3. serpentino. Poseben čar temu spustu dajejo prižgane bakle ob progi.

Pravila za varno sankanje

Preden se poženete po strmini, upoštevajte nekaj priporočil za varno dričanje po snegu:

  • majhni otroci, ki še ne znajo sami zavirati in usmerjati sani, naj vedno sankajo skupaj z odraslo osebo;
  • nadenite si zaščitno čelado in očala, ki varujejo oči pred vetrom in solzenjem;
  • obujte visoke čevlje z globokim profilom, najbolje gojzarje, ki zagotavljajo dober oprijem, podobno kot zimske gume na avtomobilu;
  • pri vzpenjanju po sankaški progi se vedno držite skrajnega roba sankališča, da ne pride do trčenja;
  • če se vam zdi vožnja prehitra, raje zavirajte – s tem poskrbite za varnost sebe, svojih otrok in vseh drugih prisotnih.

Zimska pravljica na Jezerskem

Na Jezerskem je sankanje urejeno po progi v bližini Planšarskega jezera, dolgi 740 metrov. Progo lahko zasnežujejo in urejajo s teptalnikom, zato je vedno brezhibno utrjena in varna. Primerna je za družine in zaključene družbe, denimo kot team building za podjetja. Udeleženci lahko vozovnice kupijo vnaprej preko spleta, parkirajo na parkirišču ob Planšarskem jezeru, od tam pa jih upravljalec proge zapelje pod vrh sankaške proge. Povsem do vrha je nato treba peš, medtem pa lahko uživate v čudovitem razgledu na Jezersko in okoliške vršace.

Shutterstock

Pod lučmi in zvezdami na Krvavcu

Smučišče Krvavec poleg odličnih smučarskih prog ponuja tudi nočno sankanje. Poteka po delno osvetljeni progi, ki jo pripravijo ob petkih in sobotah zvečer med zimskimi počitnicami. Vozovnice za sankanje kupite pri spodnji postaji kabinske žičnice. Na vrh proge za sankanje pa vas odpelje štirisedežnica Tiha dolina. In spust se lahko začne!

Adrenalinska vožnja z Mangarta

Proti vrhu 2679 m visokega Mangarta vodi naša najvišja visokogorska cesta, po kateri lahko sankate in uživate v čudovitem razgledu na zimsko idilo zahodnih Julijskih Alp in Kaninskega pogorja. Do začetka sankališča 1450 m nad morjem vas popeljejo s terenskimi vozili. Ne pozabite na topla oblačila in obutev!

Visokokakovostna goriva Q Max zagotavljajo optimalno delovanje motorja tudi pri nizkih temperaturah. Naj gorivo Q Max poganja tudi vaše zimske poti, kamorkoli vas bodo že vodile. Gremo?
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.