(Intervju) Alenka Mejač Krassnig, direktorica Vise za Slovenijo

Kaja Komar
21.09.2023 21:59

Direktorica Vise o tem, da v današnjem dinamičnem svetu ne bi zmogla brez organizacijskih sposobnosti, v veliko pomoč ji je tudi sodobna tehnologija in digitalizacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visa

 Alenka Mejač Krassnig je študirala ekonomijo na Univerzi v Ljubljani, magistrirala pa iz listinjenja hipotekarnih posojil in premoženja. Leta 2015 je postala direktorica Visa Europa za Slovenijo in si kot prioritetno nalogo postavila seznanjanje slovenskih uporabnikov z najbolj inovativnimi produkti. Preden se je pridružila Visi Europe, je bila zaposlena v NLB kot poslovna direktorica za kartično poslovanje in plačilne storitve. Delovala je v številnih odborih in delovnih telesih Združenja bank Slovenije in drugih medbančnih odborih, bila predsednica Odbora za kartično poslovanje in predsednica Odbora za bankomate. Tudi danes so pri vpeljavi inovativnih plačilih rešitev in spodbujanju nadaljnje rasti Vise, ki je na slovenski trg uporabnikov bančnih kartic vstopila leta 1992, v veliko pomoč njene bogate bančne izkušnje na področju razvoja in implementacije finančnih storitev.

Zakaj ste se odločili za študij ekonomije? Vas je bančništvo že od nekdaj zanimalo?

Na odločitev o študiju ekonomije je delno vplivala moja mama, tudi ona je bila bančnica. Kot otrok sem jo velikokrat obiskala v pisarni in tako sem počasi spoznavala zanimiv svet bančništva.

Kaj vas je najbolj pritegnilo?

Pritegnili so me dinamika, zahtevnost in znanje. Zato je bil študij na ekonomski fakulteti nekako pričakovan naslednji korak.

Zadnjih deset let ste direktorica podjetja Visa v Sloveniji. Se vam je bilo kot ženski težko prebiti do te pozicije?

Vsaka pot je težka, zahteva znanje in vztrajnost - pa tudi malo sreče. Verjamem, da me je Visa povabila v svoje vrste, ker sem jih prepričala s svojo vizijo razvoja trga in s svojo odločnostjo, da lahko vizijo uresničim. Visa kot mednarodni kartični sistem na najodgovornejših mestih zaposluje veliko žensk. Veliko pozornosti posveča tudi temu, da vsi najdemo pravo ravnotežje med službenim in osebnim življenjem. V prihodnosti bo vedno manj ovir za to, da bi ženske prevzemale pomembne položaje. In prav je tako. Želela bi, da si ovir ne bi postavljale ženske same, saj se mi zdi, da se to, žal, prepogosto dogaja.

Ali je težko usklajevati uspešno kariero in zasebno življenje?

Vsekakor brez podpore in razumevanja družine ne bi zmogla. Pomembno vlogo sta odigrali tudi obe moji babici. Marsikatero domače opravilo namesto mene opravi družina, saj pri nas velja pravilo, da tisti, ki ima čas, poskrbi za domača opravila in naloge. Če se le da, me na službenih poteh ali drugih obveznostih spremljajo mož ali hčerki, ki tako dobita priložnost vpogleda v poslovno in multikulturno okolje ter pridobivata komunikacijske veščine.

Zaradi vašega dela veliko potujete. Vam poslovna potovanja predstavljajo izziv ali se z veseljem odpravite v druge prestolnice?  

Zelo rada potujem. Vesela sem, da se po koroni spet večkrat osebno srečamo s kolegi iz drugih držav. Res pa je, da so poslovne poti veliko bolj naporne, saj si želiš s kolegi in partnerji izkoristiti vsako minuto dneva – od poslovnih zajtrkov do neformalnih srečanj ob večerji.

Veljate za zelo organizirano osebo. Imate morda kakšen nasvet za poslovne ženske, ki jim manjka dobre organiziranosti?

V današnjem dinamičnem svetu verjetno ne bi zmogla brez organizacijskih sposobnosti, res pa je, da mi pri tem pomaga tudi tehnologija. Danes lahko elektronsko pošto pregledujem kjerkoli, preko katerekoli naprave. Tehnologije se ne smemo bati. Moramo pa si znati sami postaviti mejo, do katere tehnologija še obvladuje naše življenje. Npr. s pomočjo tehnologije se lahko, ko sem poslovno odsotna, povežem tudi z mamo, ki sta jo obiskali vnukinji, in se v času odsotnosti enostavno povežem z družino ter prijatelji. 

Kot vodja ali predsednica ste aktivni v številnih domačih in mednarodnih odborih, pišete strokovne članke in predavate. Kako vam vse to uspeva?

Verjamem, da se je treba konstantno izpopolnjevati in učiti. Verjamem, da morajo biti odločitve sprejete na podlagi strokovnih argumentov, četudi so morebiti včasih boleče. Ne maram populizma in verjamem v odprto komunikacijo. Svojim kolegom in poslovnim partnerjem delim svoje poglede in hvaležna sem, če storijo enako, saj tako hitreje najdemo najboljšo rešitev.

Pravijo, da ima dober vodja vedno dobre odnose s podrejenimi. Kako vzdržujete spoštljive odnose s sodelavci?

Stavim na moč ekipe. Svoje sodelavce iščem med strokovnjaki, ki imajo drugačna znanja in sposobnosti, kot jih imam sama. Najpomembnejše se mi zdi, da imajo kolegi željo in strast, da samostojno izpeljejo tudi najzahtevnejši projekt, sama pa jim pomagam odpraviti težave ali pridobiti podpornike. Ekipo vzpodbujam, da se veseli drobnih ali velikih uspehov, in tudi, ko je situacija težavna, to delijo z mano. Posebej sem ponosna, ko vodstvo regije prepozna njihove osebne prispevke, saj se mi zdi, da sem nekaj storila za rast posameznika in tudi za Viso.

Med pandemijo so brezstično plačevanje sprejeli tudi tisti, ki ga pred tem niso uporabljali oziroma so ga uporabljali redkeje. Plačevanje je priročno in tudi varno. Kaj so največje prednosti spletnega nakupovanja?

Elektronsko poslovanje in plačevanje zame pomenita enostavnost in priročnost. Vem, da sem pri tem morebiti slišati pristranska, saj delujem v tej industriji, ampak v to resnično verjamem. Pri elektronskem poslovanju se počutim zaščitena.

Zakaj?

Če vzamemo na primer plačilo obrtniku za opravljeno delo ali nakup preko spleta. Banke in finančne institucije skrbijo, da je elektronsko poslovanje in plačevanje varno, da kupec dobi tako storitev ali blago, kot ga je naročil, varujejo ga tudi pred zlorabami. Res pa je, da nimajo vsi takšnega razumevanja finančne pismenosti, ki bi se je moral naučiti vsak posameznik, tako kot se nauči opravljanja vsakodnevnih hišnih opravil. Zelo mi je žal, da otrok ne učimo finančnega poslovanja kot ene od osnovnih veščin.

Se morda še spomnite svojega prvega spletnega nakupa, brezstičnega plačevanja ali druge transakcije? 

Ne spomnim se sicer prvega spletnega nakupa, sem se pa srečala z dnevnimi finančnimi transakcijami že zelo zgodaj, saj me je oče pooblastil za poslovanje z njegovim računom. Takrat sem imela komaj 14 let in zelo ponosna sem bila na to, da mi je zaupal tako odgovorno nalogo.

Ko govorimo o dnevnih transakcijah, ne moremo mimo dejstva, da lahko poslovni ženski brezstično in kartično plačevanje precej olajša vsakdan. Se vam zdi, da se Slovenke zavedamo vseh prednosti?

Težko govorim v imenu vseh Slovenk. A po številnih podatkih je nedvomno res, da so odločevalke za nakup prav ženske, in verjamete ali ne, v zadnjem času tudi otroci. Iz tega lahko sklepamo, da nam uporaba kartic ni tuja. Vendar Slovenija kljub temu ostaja v družbi tistih evropskih držav,  kjer se gotovina še vedno najbolj uporablja. Pri uporabi kartic so nas prehiteli celo Avstrijci in Nemci, ki so tradicionalno navezani na gotovino. Želim si, da bi več ljudi svoje življenje poenostavilo z elektronskim poslovanjem in plačevanjem ter se odločilo za varno in enostavno plačevanje. 

Rekli ste že, da lahko s pomočjo tehnologije v istem času naredite veliko več. Kako pa skrbite zase, da ne izgorite in se vsak ponedeljek polni energije vrnete na delovno mesto?

Treba si je vzeti tudi čas zase in za družino. Z možem se ob dobrem vinu redno srečujeva s prijatelji ali greva v hrib. Počitnice pa so bile za nas vedno nekaj posebnega. Moči smo si nabirali tako, da smo bili športno aktivni, šli na izlet in se skušali naučiti ali doživeti nekaj novega. Odkar sta hčerki odrasli, to tradicijo z možem nadaljujeva sama.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.