Izkoristite počitniški čas za igro z otroki, saj veliko prehitro odrastejo

Predstavljamo nekaj idej za preproste igre, ki ne zahtevajo pripomočkov, ter knjigo Počitnice so igra, v kateri najdete tudi pobarvanke in igralne figurice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

Ko gremo kam na počitnice, je najprijetnejše to, da lahko za nekaj dni pozabimo na vsakdanje hitenje in si vzamemo čas za stvari, za katere ga v običajnem delovniku zmanjka. Predvsem lahko zjutraj malo dlje spimo, si v miru privoščimo zajtrk z vso družino in načrtujemo vsakodnevne aktivnosti. Če imate otroke in ste se odločili zimske počitnice preživeti na smučanju, v termah ali ob morju, boste imeli ob popoldnevih zagotovo čas tudi za skupno igro ali ustvarjanje.

shutterstock

Če ne želite tovoriti s sabo velikih škatel družabnih iger, potrebujete nekaj iznajdljivosti in idej za igre, ki ne zahtevajo veliko pripomočkov. Take so na primer gibalne pa besedne in miselne igre, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj primerov:

  • Letalo – poplava – potres: igro dobro poznajo že vrtčevski otroci, saj je zelo preprosta. Medtem ko se premikajo po prostoru ali korakajo na mestu, vodja igre izgovarja različna navodila. Pri besedi letalo morajo vsi sodelujoči čim hitreje leči na tla. Pri besedi poplava morajo splezati na višje mesto, pri besedi potres pa stopiti k steni. Kdor se zmoti, izpade. Igra se konča, ko zmanjka tekmovalcev.
  • Leti leti: vsi sodelujoči sedejo okoli mize in s kazalcema obeh rok trkajo po mizi. Vodja igre izgovarja različne predmete, živali, ki letijo ali pa tudi ne. Če stvar leti, igralci položijo prste na mizo, če ne leti, dvignejo roke v zrak. Zmagovalec je tisti, ki se nikoli ne zmoti.
  • Gluhi telefon: igralci sedejo tesno eden poleg drugega. Prvi zašepeta sosedu na uho besedo (ali stavek, če so udeleženci nekoliko starejši), ta pa slišano zašepeta na uho naslednjemu. Zadnji na glas pove, kar je slišal, nato pa prvi igralec pove, kaj je rekel. Ker je to običajno nekaj povsem drugega, je smeh zagotovljen.
shutterstock
  • Tovorna ladja: prvi igralec reče „Priplula je ladja, polna ...“ in doda katerikoli tovor, ki bi ga res lahko pripeljala tovorna ladja, na primer pomaranče. Drugi igralec mora imenovati nov tovor, ki pa se začne na isto črko, denimo paradižnik. Kdor ne zna nadaljevati, izpade, če nihče ne zna nadaljevati, pa izberejo novo črko in začnejo znova.
  • Pobarvanke: zvežčiči z risbami, ki jih je treba pobarvati, in igrami za reševanje na papirju, kot so denimo povezovanje številk, iskanje poti po labirintu in podobne, so vedno dobra zamisel, saj jih lahko otroci rešujejo samostojno ali skupaj s starši. Tematsko zasnovane risbe in naloge še dodatno poglobijo otrokovo doživetje na počitnicah, ob njih pa skozi igro tudi pridobi nova spoznanja.
Arhiv Naročnika

Pomena druženja in učenja skozi igro so se zavedali tudi ustvarjalci knjige Počitnice so igra, ki so jo ustvarili v Zavarovalnici Sava. V njej je 19 zabavnih in poučnih miselnih, družinskih in otroških iger, 10 pobarvank in trije mini digitalni pripomočki. Vključenih je tudi 36 igralnih figuric za igre, ki potekajo na priloženi plošči, in 95 nalepk.

Ker pa imajo otroci radi tudi kanček tekmovalnosti, je v knjigi še 95 medalj, s katerimi jih lahko starši nagradijo za njihov trud.

Knjigo si lahko prenesete in natisnete kot PDF ali jo naročite v fizični obliki. Skozi interaktivne vsebine knjiga spodbuja otroško radovednost in hkrati ozavešča o pomembnosti varnega uživanja v zimskih radostih. Sploh skrb za varnost ni nikoli odveč. 

Preden se boste podali na počitnice v tujino, pa poskrbite tudi, da bodo te v vsakem primeru minile varno in brez skrbi. Uredite si turistično zavarovanje z asistenco v tujini, ki vam zagotavlja 24-urno pomoč na vseh vaših potovanjih. To zavarovanje je ena najboljših izbir, ko se odpravljate na (aktivne) dopuste onkraj meja naše države. Sploh, ko potujete z malimi razposajenci.
shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.