Kam iti z otrokom, ko je hladno, a ni snega?

Družinske poti so vedno zabavne, ker jih poganja dobra volja, pa naj vodijo skozi gozdove ali v zanimive muzeje. Gremo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrol D. d.

Pozimi, ko se hitro stemni, je pogosto težko najti priložnost, da otroke spravimo iz stanovanja na kako prireditev ali v gibanje. Starši moramo biti pri tem za zgled in poskrbeti za organizacijo in motivacijo. To pa včasih terja kar veliko iznajdljivosti in vztrajnosti. Ponujamo vam nekaj zamisli, kam se odpraviti v zimskih prostih dneh.

Petrol D. d.

Dogodivščine na prostem

S športnimi dejavnostmi na prostem otroci krepijo imunski sistem, se motorično razvijajo in sprostijo svojo energijo. Prva izbira staršev je zato bližnje urejeno otroško igrišče, kjer lahko otroci plezajo, se dričajo po toboganih, gugajo in podobno. Malo starejšim je morda zanimiv pustolovski park, ki pa ni za vsakim vogalom in se je do njega običajno treba zapeljati. Ko vreme dopušča malce daljše izlete, pa so na voljo številne tematske in učne poti. Med najbolj zanimivimi v Sloveniji so:

  • Pot zelene rege v Vodomčevem gaju pri Grosupljem,
  • Mašunska gozdna učna pot sredi snežniških gozdov,
  • Učna pot Savus ob izlivu Sopote v Savo,
  • Pot po Logarski dolini do slapu Rinka.
Petrol D. d.

Tematske poti so urejene povsod po državi, speljane so po gozdovih, ob rekah in jezerih, na daljših ali krajših razdaljah. Če vašega nadobudneža posebno zanimajo živali, pa mu bo gotovo zanimiv tudi obisk živalskega vrta ali terarija. Poleg Živalskega vrta Ljubljana si lahko ogledate še nekaj manjših:

  • Mini ZOO Land v Slovenskih Konjicah,
  • SikaluZOO v Radencih,
  • ZOO Park Ranč Aladin v Mirni na Dolenjskem,
  • Živalski park na Jasi v Selah pri Dobovi,
  • Tropska hiša v Celju.

Kultura že od mladih nog

Z obiskovanjem lutkovnih, glasbenih ali plesnih predstav si otroci širijo kulturna obzorja, morda pa se tudi navdušijo za petje, ples ali igranje instrumenta. Profesionalni lutkovni gledališči delujeta v Mariboru in Ljubljani, raznovrstne predstave za otroke pa uprizarjajo tudi v drugih krajevnih ustanovah. Referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino je spletna platforma Zlata paličica, namenjena vsem, ki želijo v gledališki svet vpeljati tudi odraščajoče občinstvo.

Petrol D. d.

Ko vas vreme prežene noter

V veliko muzejih so svoje predstavitve prilagodili otrokom, tako da omogočajo dotikanje eksponatov, eksperimentiranje in učenje skozi igro. Glede na to, kaj sicer zanima otroka, so med bolj zanimivimi zagotovo Otroški muzej Hermanov brlog v Celju, Slovenski etnografski muzej v Ljubljani, Notranjski muzej Postojna, za nekoliko starejše Park vojaške zgodovine v Pivki. Za sproščanje energije so tukaj trampolin parki, za kravžljanje možganov najstnikov sobe pobega, v kopališčih pa boste skupaj z otrokom uživali tudi vi.

Ko izberete cilj izleta, samo še spakirate potrebna oblačila in malico ter pripravite svoje vozilo za pot. Da kje ne obtičite, vedno izberite visokokakovostno gorivo Q Max iz Petrola, s katerim boste vozilo zlahka zagnali tudi v hladnejšem vremenu. Naj poganja tudi vaše družinske poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.