Karte so premešane: Hrvaška ni več največja favoritka za evrovizijsko zmago, velik vzpon Raiven po nastopu v Madridu

D.Ži
03.04.2024 11:42

Če se je do nedavnega zdelo, da Pesem Evrovizje 2025 skoraj zagotovo potuje v Zagreb, so si oboževalci medtem našli novega favorita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven je v Madridu zbrane dobesedno začarala.
Oscar Gil

Pretekli konec tedna je na evrovizijskih stavnicah prišlo do velikih sprememb, ki "starih" favoritov zagotovo niso razveselile.  Hrvaška ni več na prvem mestu, saj jo je s prestola izrinila Švica, Nemo s pesmijo The Code. Švica še povečuje svojo prednost in ima zdaj kar 20 odstotkov možnosti za zmago, medtem ko je Hrvat Baby Lasagna padel na 16 odstotkov možnosti za prvo mesto. Italijanska predstavnica Angelina Mango je padla na 12 odstotkov možnosti, medtem ko je Nizozemska skočila na 10 odstotkov možnosti.

Nekdanji favoritki stavnic, ukrajinski predstavnici Alyona Alyona in Jerry Heil, sta potonili in sta trenutno na petem mestu. Kot kaže, se je razpoloženje evrovizijskih oboževalcev po predevrovizijski zabavi v Madridu precej spremenilo.

Nemo Mettler, novi ljubljenec oboževalcev, bo maja v Malmöju zapel The Code, za skladbo pravi, da je delno navdihnjena z resničnim življenjem.

"Govori o potovanju, ki se je začelo s spoznanjem, da nisem ne moški ne ženska. Iskanje samega sebe je bil zame dolg in pogosto težaven proces. Toda nič ni boljšega od svobode, ki je prišla s spoznanjem, da sem nebinarna oseba," pravi Nemo.

"V neverjetno čast mi je, da lahko predstavljam Švico na Pesmi Evrovizije. Ta platforma ponuja odlično priložnost za gradnjo mostov med različnimi kulturami in generacijami. Zato je zame kot queer osebi zelo pomembno, da se zavzamem za celotno LGBTQIA+ skupnost," dodaja.

Nastop v Madridu je dobro vplival na slovensko predstavnico Raiven, ki se je na stavnicah povzpela na 20. mesto, prej je bila nekje v zadnji tretjini, pripisujejo ji sicer le 1 odstotek možnosti za končno zmago. 

"Jaz sem. Ti si. Veronika," je odmevalo iz grl več kot dva tisoč vročekrvnih evrovizijskih oboževalcev, ki so v Madridu dobili priložnost, da so prvič v živo slišali izvedbo skladbe, s katero bo Raiven predstavljala Slovenijo na izboru za pesem Evrovizije. Raiven je na prvem v sklopu predevrovizijskih koncertov, ki jih bo obiskala v aprilu, s sloganom "Jaz sem. Ti si. Veronika" združila mednarodno občinstvo, ki je njen nastop pospremilo s prepevanjem v slovenščini in s silovitim aplavzom. "Za mano je ena najlepših izkušenj na odru, ki sem jih doživela v svoji karieri. Prvič sem doživela, da je toliko ljudi prepevalo mojo skladbo. Najbolj noro in navdihujoče se mi zdi, da ljudje, ki sploh ne govorijo slovensko, pojejo Veroniko," je strnila vtise.

Raiven bo svojo promocijsko turnejo nadaljevala prihajajoči konec tedna. 
Javier Sant

Raiven je svojo koncertno adaptacijo skladbe Veronika obogatila s plesno izvedbo. Ob njej je nastopila plesalka Mateja Železnik, ki bo skupaj s člani baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana tvorila celoto gibalne ekspresije na velikem evrovizijskem odru, kot so jo nakazali v vizualni pripovedi ob predstavitvi skladbe.

Dogodek v Madridu, kjer se je predstavilo 27 nastopajočih na letošnji Evroviziji, je služil kot priprava na dogajanje v maju, saj je Raiven pred nastopom pozdravila množica oboževalcev in predstavnikov sedme sile ob rdeči preprogi, ki so nestrpno čakali na svoj trenutek s slovensko predstavnico. Raiven je med drugim za špansko nacionalno televizijo gledalce naslovila tudi v njihovem maternem jeziku. 

Raiven pravi, da je nastop v Madridu bil ena najlepših izkušenj v njenem življenju.
Mircius Aecrim

Prvo dejanje evrovizijskega druženja v Španiji je imelo še poseben slovenski naboj, saj je dogodek v vlogi sovoditelja povezoval soavtor skladbe Veronika in lanskoletni slovenski predstavnik na Evroviziji, frontman skupine Joker Out, Bojan Cvjetićanin.

Predevrovizijska turneja se nadaljuje konec tedna v Barceloni in Londonu ter nato v Amsterdamu in Stockholmu. Še pred odhodom na Evrovizijo akademsko izobraženo glasbenico čaka veliki koncert v Cankarjevem domu 21. aprila, kjer bo praznovala 10. obletnico svoje kariere. Na njem bo združila svetova elektro-popa in opere ter se sprehodila skozi svojo glasbeno retrospektivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta