Kdo nima pojma? Po razvpiti zmagi Baby Lasagne na Dori se vrstijo pozivi, da bi nekateri na HRT morali izgubiti službo

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
26.02.2024 12:19

Skladba, s katero se je Hrvaška čez noč uvrstila med favorite za evrovizijsko zmago, je sprva na izbor Dora bila izbrana le kot rezerva. V finalu je zbrala več glasov kot večina ostalih tekmovalcev skupaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Baby Lasagna je s skladbo Rim Tim Tagi Dim na Hrvaškem sprožil pravo evrovizijsko evforijo.  
Renato Branđolica/Hrt

Izvirno, sveže in nekaj novega? Niti ne. Zdi se, da Hrvaška na Pesem Evrovizije pošilja skladbo, ki je bizarna mešanica lanske finske uspešnice Cha Cha Cha, bivših finskih zmagovalcev Lordi in skladbe, s katero je pred leti na izboru blestela islandska skupina Hatari. Vsa bleščeča evrovizijska kontroverznost, zbrana v skladbi Rim Tim Tagi Dim, ki jo izvaja Baby Lasagna, novi zmagovalec izbora Dora, za katerega večina gledalcev še nekaj dni nazaj ni nikoli slišala. Z volančkastimi rokavi in poskakovanjem v slogu Finca Käärije je hrvaške gledalce navdušil tako zelo, da so ga v nedeljo zvečer z glasovi dobesedno zasuli. Hkrati pa sprožil cunami žolča v smeri televizije HRT, ki je sprva njegovo skladbo na izbor uvrstila zgolj kot rezervo. A pevka Zsa Zsa se je z Dore umaknila, mesto pa se je sprostilo za odštekanega izvajalca, zaradi katerega je Hrvaška čez noč pristala na drugem mestu evrovizijskih stavnih lestvic. Skladba Rim Tim Tagi Dim je prejela neverjetnih 247 točk občinstva, drugi ljubljenec občinstva Alen Đuras pa le 27 točk. Let 3, ki so Hrvaško lani zastopali v Liverpoolu, letos pa skladbo Babaroga pospremili z nastopom, katerega del so bili tudi pritlikavci in Severina z velikih rožnatim kladivom, so bili tretji. Tekom telefonskega glasovanja se je nabralo kar 180 tisoč glasov, glasove so oddale tudi hrvaške in tuje žirije. Baby Lasagna je vodil tudi po glasovanju žirij. 

Predizborna komisija, ki "očitno nima pojma"

Mnogi hrvaški gledalci, opogumljeni z resno možnostjo prve evrovizijske zmage samostojne Hrvaške, zdaj ostro kritizirajo HRT, sprašujejo se, kdo so strokovnjaki, ki so novi hrvaški megahit na izbor uvrstili le kot rezervo, nekateri pozivajo celo, da bi nekaj ljudi na nacionalki zato moralo izgubiti službo. Baby Lasagna je na koncu zbral več točk kot vsi ostali glasbeniki skupaj, hrvaški mediji pa so medtem na sramotilni steber že postavili predsednika strokovne žirije Željka Mesarja, glasbenega producenta Igorja Geržino, HTV-jevega urednika Dražena Miočića, urednika Roberta Urlića in druge, ki, kot pišejo komentatorji, "očitno nimajo pojma".  

Kdo sploh je glasbeni novinec, ki je slavil na Dori, ki tokrat ni potekala v Opatiji, ampak jo je v treh večerih - na enem od njih je kot gostja nastopila tudi naša Raiven, finale pa je zaznamovalo tudi nekaj večjih tehničnih težav - gostil kar zagrebški studio javne televizije?

Renato Branđolica/Hrt

Baby Lasagna je 28-letni Marko Purišić iz Umaga. Čeprav njegova glasbena kariera traja že 13 let, je večina hrvaške javnosti zanj slišala zaradi Dore. Je pevec in kitarist, predvsem pa avtor in glasbeni producent. Pesem Rim Tim Tagi Dim je napisal in zmiksal sam. Bil je kitarist hrvaške rock skupine Manntra med letoma 2011 in 2016 in nato spet med 2018 in 2022. Ko je bil še član zasedbe, je Manntra sodelovala na Dori 2019 s pesmijo "In the Shadows" in zasedla četrto mesto. Leta 2022 je skupino zapustil in začel solo kariero. Svoj debitantski singel IG Boi je lani izdal pod psevdonimom Baby Lasagna. Leta 2022 igral pomembno vlogo pri soavtorstvu več pesmi za album Ravenblack nemške rock skupine Mono Inc.

Baby Lasagna in Let 3, tako barvita in ekscentrična Dora ni bila še nikoli.
Renato Branđolica/Hrt

Album je dosegel prvo mesto na nemški lestvici najbolje prodajanih albumov in tako postal njihov največji uspeh doslej. V intervjuju za hrvaški Index je razkril, da rad posluša Rammsteine in Madre Badesso. Realist pravi, da bo val navdušenja nad njim najbrž prej ali slej začel pojenjati, a upa, da bo ostalo vsaj 30 oboževalcev, ki bodo kliknili na njegov naslednji video. Skladba Rim Tim Tagi Dim ni bila napisana za Doro, mišljena je bila le kot mašilo za njegov prvi album, a ga je prijatelj nagovoril, naj jo prijavi na razpis. Na vprašanje, kaj ga v življenju osrečuje, je odvrnil, da so to njegove tri mačke in občutek, da so njegovi bližnji ponosni nanj. 

Baby Lasagna je Hrvaško pripeljal na prvo mesto stavnih lestvic, kar se ni zgodilo že zelo dolgo.  
Renato Branđolica/Hrt

Slovenci blesteli v San Marinu

Hrvaški predstavnik bo nastopil v prvem polfinalu Pesmi Evrovizije, 7. maja, tako kot naša predstavnica Raiven, ki na stavnicah s skladbo Veronika trenutno kotira bolj v zadnji tretjini, a vse države svojih skladb še niso izbrale.

Dora letos ni potekala v Opatiji, ampak v treh večerih kar v studiu javne televizije. Zaznamovale so jo tudi tehnične težave.  
Renato Branđolica/Hrt

Malo je manjkalo, pa bi v Malmö odpotovali še eni Slovenci. Fantovska skupina Booom! je v finalu sanmarinskega predizbora zasedla peto mesto s skladbo Dance Like This. Premagali so 750 konkurentov. Največ možnosti za evrovizijsko zmago oboževalci spet pripisujejo Ukrajini, vrstijo pa se tudi pozivi, naj se s tekmovanja zaradi vojne v Gazi umakne Izrael. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta