Kdo je žena britanskega premierja? Bogatejša je od moža, a njena družina si nekoč ni mogla privoščiti telefona

D.Ži
28.10.2022 09:42

Čedna Akshata Murthy prihaja iz milijardnega imperija, a starša sta družino navadila na skromno življenje, v katerem imajo prednost medčloveški odnosi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prihod Rishija Sunaka na mesto predsednika vlade Velike Britanije je vzbudil veliko pozornosti po svetu, tudi v njegovi rodni Indiji, pa ne le zato, ker je prvi britanski premier azijskih korenin.

Dodatno pozornost je pritegnila tudi njegova žena Akshata Murthy, hči indijskega milijarderja Narayana Murthyja, enega najbolj znanih podjetnikov v državi, ki mu pravijo kar indijski Bill Gates. Kot dedinja milijardnega premoženja je bila Akshata že v središču pozornosti, ko se je v začetku leta izvedelo, da ji ni bilo treba plačati davka na zaslužke izven Združenega kraljestva, vendar je kasneje pristala na to, da bo poravnala vse svoje obveznosti. Danes je njeno premoženje ocenjeno na 500 milijonov funtov, skupaj z možem pa sta "težka" kar 750 milijonov.

Kljub ogromnemu bogastvu svoje družine Akshata ni vedno živela na veliki nogi. V pismu hčerki, objavljenem v zbirki leta 2013, se njen oče spominja, kako je novico o njenem rojstvu v Hubliju aprila 1980 izvedel od kolega, ker si družina takrat ni mogla privoščiti telefona.

"S tvojo mamo sva bila takrat mlada in se borila za kariero," je med drugim zapisal.

Ko je bila stara komaj nekaj mesecev, sta jo starša poslala živeti k starim staršem po očetovi strani, saj sta njena mati Sudha in oče trdo delala v Mumbaju. Samo leto pozneje je Narayane soustanovil Infosys, podjetje, ki se ukvarja z informatiko, s katerim je postal eden najbogatejših posameznikov v Indiji.

Ambicioznost sta ji privzgojila starša, Murthy je nekoč razkrila, da v njihovi hiši ni bilo televizije, so pa zato imeli več časa za branje, razprave in druženje s prijatelji.

Profimedia

Akshata je študirala ekonomijo in francoščino na Claremont McKenna, zasebni univerzi svobodnih umetnosti v Kaliforniji, preden je diplomirala iz mode. Kasneje je delala pri Deloittu in Unileverju ter študirala menedžment na univerzi Stanford. Tam je spoznala svojega sedanjega moža. Par se je poročil leta 2009, rodili sta se jima dve hčerki.

42-letnica je svojo kariero začela v svetu financ, preden je odprla lastno modno znamko Akshata Designs, ki je svojo prvo kolekcijo lansirala leta 2011. Za Vogue India je povedala, da je sodelovala z umetniki v odmaknjenih indijskih vaseh, da bi ustvarila dizajnerske kose, ki temeljijo na pristnosti, rokodelstvu in ​​varovanju bogate kulturne dediščine.

Vendar pa je po poročanju Guardiana njen posel propadel v treh letih. Eden njenih glavnih poslovnih interesov je londonska podružnica Catamaran Ventures, ki sta jo z možem ustanovila leta 2013, vlagata tudi v start-up podjetja.

Profimedia

Pri Companies House je navedena kot direktorica Digme Fitness, verige telovadnic, njen profil na LinkedInu pa razkriva tudi, da je direktorica podjetja New & Lingwood, ki prodaja vrhunska moška oblačila.

Akshata ima v lasti tudi 0,9-odstotni delež v Infosysu glede na zadnje letno poročilo družbe, katere vrednost ocenjujejo na približno 700 milijonov funtov. Njene delnice v podjetju so postale predmet polemik po ruski invaziji na Ukrajino, ko se je podjetje znašlo pod pritiskom, da mora zapreti svoje moskovske izpostave, aprila pa so za BBC potrdili, da zapirajo pisarno v Rusiji.

Sicer se medijsko ni nikoli zelo izpostavljala, politični vzpon njenega moža na vodilni položaj v Veliki Britaniji pa je že poskrbel za povečano zanimanje in to bo zagotovo samo še raslo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta