Ostal je muzikant: Legendarni Alfi Nipič praznuje 80 let, njegova glasba pomembno zaznamuje naša življenja

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
17.09.2024 09:44

Častni občan Maribora se lahko pohvali s številnimi legendarnimi skladbami, med katerimi je na prvem mestu zimzelena melodija Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel konec leta 1971 v silvestrski oddaji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfi Nipič, nepozabni "tehno Alfi" iz oddaje Poglej in zadeni, svoj ikonični nastop je obudil tudi v lanski oživitvi oddaje. 
Bojan Mihalič

Dan, ki je v zgodovino slovenske glasbe zapisan z zlatimi številkami. 17. september, ko se je leta 1944 v Mariboru rodil Alfi Nipič, legendarni glasbenik, ki je s svojimi neštetimi zimzelenimi uspešnicami pomembno zaznamoval naša življenja in slovensko glasbeno sceno nasploh. Leta 2022 je, skupaj s tenisačico Mimo Jaušovec, postal tudi častni občan Maribora. Naziv je prejel v znak zahvale in spoštovanja za neprecenljivo glasbeno ustvarjanje, s katerim že več kot 60 let ponosno in uspešno razveseljuje množice ljudi tako doma kot po svetu, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta v širšem mednarodnem prostoru.

Maribor - silvestrovanje novo leto - Trg Leona Štuklja - Alfi Nipič in Saša Arsenovič
Saso Bizjak

Pohvali se lahko s številnimi legendarnimi skladbami, med katerimi je na prvem mestu zimzelena melodija Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel konec leta 1971 v silvestrski oddaji. V duetu z Vinkom Šimekom je zapel tudi večno zeleno popevko Ko toti Štajerc v Dravo pade, leta 1973 pa je postal pevec mednarodno znanega narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik.

V Jarenini so konec junija odprli Muzej Alfi Nipič s predstavitvijo življenja in dela tega slovenskega pevca narodnozabavne in zabavne glasbe. Poleg stalne razstave so v obnovljenem objektu stare šole še večnamenska dvorana, trgovinica za obiskovalce, prostori turističnega društva in vinoteka.

Zgradbo stare šole je Občina Pesnica obnovila za namene kulturne, prireditvene, muzejske, razstavne in turistične dejavnosti kraja Jarenina in celotne občine Pesnica. Poimenovali so jo Štajerska hiša glasbe, njen osrednji prostor pa je namenjen muzeju Alfi Nipič.

Maribor: Proslava ob Prazniku MO Maribor bo potekala 19. oktobra, ob 18. uri, v Unionski Dvorani, Prešernova ulica 3, Maribor. Slavnostni govornik bo župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Poročilo o delu komisije bo podala Zdenka Križanič, predsednica Komisije za priznanje in nagrade MO Maribor, Bojan Maroševič, Mima Jaušovec, Alfi Nipič -
Igor Napast

Postavitev stalne razstave z naslovom Ostal bom muzikant obsega predstavitev življenja pevca in častnega občana Občine Pesnica Nipiča in njegove glasbene poti od glasbenih začetkov do uspehov na Popevki vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini v letih 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini ter nagrad in priznanj. Muzej je odprt vsak dan med 10. in 18. uro v poletnem in med 10. in 17. uro v zimskem času.

24. december 2014 - Ljubljana, predsedniska palaca..Predsednik republike Borut Pahor je vrocil drzavno odlikovanje red za zasluge glasbeniku Alfiju Nipicu..Alfi Nipic, Borut Pahor.
Robert Balen

Več o izjemni karieri Alfija Nipiča lahko preberete v njegovi avtobiografiji Ostal bom muzikant, ki je bogato opremljena tudi s slikovnim gradivom. Spremno besedo je prispeval Tone Partljič, knjigo pa uredil Večerov urednik Aljoša Stojič.​

Leta 2014 je predsednik republik Borut Pahor Nipiču vročil tudi državno odlikovanje red za zasluge ob 50-letnici njegovega neprekinjenega uspešnega glasbenega delovanja. Odlikovan je bil tudi za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbene tradicije med slovenskimi rojaki v zamejstvu in zdomstvu.

Alfi Nipič je glasbeno pot začel kot pevec zabavne glasbe. S svojim žametnim baritonom in glasbenim erosom je prvič osvojil publiko kot profesionalec leta 1962. Vse odtlej je petje njegovo življenje.

O življejnu Alfija Nipiča je izšla tudi avtobigrafija Ostal bom muzikant. 
Sašo Bizjak

Leta 1974 se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik. Nekaj časa je ostajal zvest tako rock in zabavni glasbi kakor tudi narečni popevki in narodno-zabavni glasbi. Ko pa je z Avseniki nastopil v dvorani Deutsches Museum, pa v Hamburgu in Berlinski filharmoniji, so se mu odprla nova obzorja.

Rene Gomolj

Avseniki so bili glasbeni fenomen Srednje Evrope. Na turnejah so imeli po več kakor 20 koncertov na mesec. Nipič je kot pevec z ansamblom posnel 250 skladb v slovenščini, prav toliko tudi v nemškem jeziku, prejel je 15 zlatih in eno platinasto ploščo. Uveljavil se je tudi kot pisec besedil. Samo za Avsenike jih je napisal 32. Odmevne koncerte z Avseniki je imel tudi v ZDA in Avstraliji ter pozneje sam. Ob praznovanju izjemno uspešnih 80 let mu čestitamo tudi mi! 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta