Ožanje vrzeli v finančnem znanju mladih: bliža se LIT hekaton 2022

28.10.2022 09:49

Raziskava OECD je pokazala, da je stopnja finančne pismenosti med mladimi zelo nizka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) je tako z namenom povečanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih zagnalo projekt Lajf je igra tveganja (LIT). V sklopu slednjega bo novembra tudi LIT hekaton, na katerem si bo ekipa z zmagovalno rešitvijo v 48 urah priigrala kar 2000 evrov.

SZZ je leta 2019 v sodelovanju z Valiconom izvedlo raziskavo finančne pismenosti odraslih v Sloveniji, s katero so želeli preveriti splošno finančno pismenost in poznavanje zavarovalništva v starostni skupini med 18 in 75 let. Ugotovili so, da skoraj tretjina tistih med 18 do 24 let ni odgovorna za vsakodnevne finančne odločitve, pri čemer prevzemanje te samoodgovornosti z leti neizbežno narašča. Natančneje je pri mladih v omenjeni starostni skupini najnižji izmed indeksov finančne pismenosti finančno znanje, čeprav se sami ocenijo za visoko finančno pismene. Prav tako so mladi do 34. leta predstavljali največji delež tistih anketirancev, ki na naloge vezane na finančno znanje niso želeli odgovarjati ali so odgovorili z »ne vem«.

Lajf je igra tveganja

SZZ skuša opaženo vrzel nasloviti s projektom LIT in je v ta namen ustvarilo ekosistem, ki s sproščenim komunikacijskim tonom ponuja brezplačne izobraževalne vsebine s področja financ in zavarovalništva na način, ki je tej generaciji blizu: preko Instagrama @lajfjeigratveganja, Facebook strani in spletne strani. Ne ostajajo pa le v virtualnem svetu. Karierne priložnosti v zavarovalništvu jim želijo približati tudi prek organizacije LIT hekatona in vzpostavitve LIT odbora.

48 ur, 5 finalistov in 1 zmagovalna ekipa

Letošnji LIT hekaton, na katerem se bodo študenti in dijaki preizkusili v reševanju izzivov iz sveta financ in zavarovalništva, se začne 11. novembra 2022. V 48 urah bodo morale ekipe razmisliti o igrifikaciji finančnega opismenjevanja, zmagovalci pa bodo odšli z 2000 evri nagrade.

Prijavijo se lahko ekipe, sestavljene iz najmanj treh do največ štirih posameznikov, starih vsaj 18 let ali več, ki bodo imeli status dijaka ali študenta v letu 2022/2023. Tekmovalci se morajo do 7. 11. 2022 prijaviti v elektronski obliki preko prijavnice na spletni strani www.lajfjeigratveganja.si.

Arhiv naročnika

Tekmovalci bodo imeli med hekatonom podporo mentorjev iz različnih slovenskih zavarovalnic, ki bodo na koncu tudi ocenili rešitve in določili zmagovalno ekipo. Letošnji mentorji so Nejc Černe, (Zavarovalnica Triglav), Žiga Godec (Prva Osebna zavarovalnica), Alja Valenti (Vzajemna), Gregor Miklič (Zavarovalnica Sava) in Miha Šifrer (Zavarovalnica Vita). Ekipo mentorjev bodo okrepili še člani  LIT odbora 2021/2021, ki ga sestavljajo zmagovalci lanskega LIT hekatona. V tej vlogi se bodo preizkusili prvič in svojim sovrstnikom svetovali pri pripravi rešitve na podlagi lastne izkušnje ter jih nato tudi ocenili.

Vsi tekmovalci bodo že s sodelovanjem na hekatonu pridobili edinstveno izkušnjo, vpogled v svet zavarovalništva in dostop do strokovnjakov iz panoge. Poleg tega pa bodo imeli tudi ekskluzivno priložnost, da postanejo člani LIT odbora 2022/2023 in nadaljujejo plačano sodelovanje s SZZ.

Mladi s svežim pogledom na pridobivanje finančnih znanj

SZZ je s predstavitvijo stanja na področju finančne pismenost pri nas med drugim želelo spodbuditi tudi pogovore v smeri razvoja obstoječega Nacionalnega Programa finančnega izobraževanja, ki je bil sicer pripravljen že leta 2009. Od takrat se je marsikaj spremenilo, kar pomeni, da bi bile dobrodošle  posodobitve skladne s potrebami in navadami današnje mladine.

Z letošnjim LIT hekatonom se pripravlja še menjava obrazov LIT odbora. Naloga LIT odbora bo, da poda svojo perspektivo in predloge, kako Nacionalni Program finančnega izobraževanja osvežiti, da bo aktualen in atraktiven v 21. stoletju. Člani odbora imajo sicer eno leto dostop do spoznavanja zavarovalniškega sveta, dogodkov in okroglih miz, na katerih bodo delili svoja stališča in izkušnje. Postali bodo glas mladih v zavarovalništvu, postali bodo gonilo sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.