Podkastov princa Harryja in Meghan ni hotel nihče poslušati

DR
27.06.2023 05:00

Vodilni pri Spotifyju so razvpiti britanski plemiški par označil za prevaranta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vprašanje, ali imata razlog za ploskanje
Epa

Bill Simmons, vodja inovacij in monetizacije podkastov pri pretočni platformi Spotify, je princa Harryja in njegovo soprogo Meghan Markle označil za prevaranta, potem ko je z njima prekinil skoraj 23 milijonov dolarjev (okoli 21 milijonov evrov) vredno pogodbo o sodelovanju, saj naj bi bila ustvarila premalo vsebine. Simmons, ki je leta 2020 svoje podjetje prodal Spotifyju za 196 milijonov dolarjev, a vseeno ohranil vodilno vlogo v podjetju, je v svojem podkastu Harryja in Meghan kritiziral, potem ko je naznanil, da Spotify prekinja sodelovanje z njunim produkcijskim podjetjem Archewell Audio. Par je leta 2020 s Spotifyjem podpisal 20 milijonov dolarjev vredno pogodbo.

V okviru podkasta Archetypes je Meghan gostila slavne osebnosti, vključno s Sereno Williams, Mariah Carey in Trevorjem Noahom. Podkast se je na več trgih uvrstil na vrh lestvic najbolj gledanih podkastov, čeprav je bilo posnetih le dvanajst epizod. Pretekli teden sta podjetji Spotify in Archewell Audio objavili skupno izjavo, v kateri sta zapisala, da "sporazumno prekinjata sodelovanje in da so vsi ponosni na serijo, ki so jo ustvarili skupaj". Toda viri blizu Spotifyju so po poročanju revije Wall Street Journal povedali, da kraljeva zakonca za pretočno platformo nista ustvarila toliko vsebine, kot bi je bila morala.

"Želim si, da bi sodeloval pri pogajanjih o odhodu Meghan in Harryja. Prekleta prevaranta. Tako bi moralo biti naslov njunega podkasta. Nekoč se moram napiti in vam povedati celo zgodbo o tem, kako sem preko zooma poskušal Harryju pomagati pri idejah za njegov podkast. To je ena mojih najboljših zgodb. K vragu z njima, prevarantoma," je besnel Simmons, ki je v preteklosti že dejal, da mu ni všeč, da mora sodelovati s princem Harryjem. "Živiš v prekletem Montecitu ter prodajaš dokumentarce in podkaste, medtem ko nikogar ne zanima, kaj imaš povedati, razen če se pritožuješ nad kraljevo družino," je dejal v svojem podkastu januarja 2022.

Spotifyjeve pogodbe med Simmonsom ter vojvodo in vojvodinjo Susseško so bile del širitve dejavnosti podjetja na ustvarjanje in distribucijo podkastov. Toda podjetje s sedežem v Stockholmu se zdaj sooča s pritiski vlagateljev, naj izboljša svoje poslovanje, potem ko je lani ustvarilo izgubo 430 milijonov evrov. Na začetku tega leta je Daniel Ek, izvršni direktor Spotifyja, priznal, da je podjetje naredilo več napak pri svojih prizadevanjih, da bi se uveljavilo kot ključni akter pri ustvarjanju in distribuciji podkastov, v katere je vložilo kar milijardo dolarjev. "Prav imate, ko pravite, da smo v vse skupaj investirali preveč denarja. Odslej bomo bolj skrbni pri investiranju v posle, povezane z ustvarjanjem vsebin. Jasno je, da pogodb, v okviru katerih obveznosti niso izpolnjene, ne bomo podaljšali, medtem ko bomo tiste, v primeru katerih so, ponovno preučili," je dejal finančnim analitikom. Na začetku tega meseca je podjetje Spotify napovedalo, da bo ukinilo 200 delovnih mest na svojih oddelkih za podkaste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta