Princesa duhov: Nekoč jo je občudoval ves svet, zadnjih 6 let se je za njo izgubila vsaka sled. Je sploh še živa?

D.Ži
06.04.2023 11:22

Žena maroškega kralja je pred leti gostila državniške večerje in podpirala boj proti raku. Danes se zdi, da sploh ne obstaja več, tudi palača o njej skrivnostno molči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Princesa Lala Salma v maroškem javnem življenju ne obstaja več. 
Profimedia

Maroška princesa Lala Salma je dolgo bila redna predstavnica kraljeve družine na vseh pomembnejših dogodkih, sama ali v družbi svojega moža, kralja Mohameda, a je v zadnjih šestih letih skoraj nihče ni videl.

Ker o njej že od leta 2017 ni ne duha ne sluha, so jo oklicali kar za "princeso duhov". V reviji Hola smo leta 2018 prebrali, da se je ločila, vendar podatka kraljeva palača ni nikoli potrdila niti zanikala.

Leta 2005 se je princesa Lala Salma srečala z japonsko princeso Takamado.
Profimedia

Pisanje o kraljevi družini je v maroških medijih tabu, zato si o njenem domnevnem izginotju nihče ne upa poročati. Pojavile so se govorice, da živi v Rabatu v Maroku, pa tudi v izgnanstvu v Ameriki in Grčiji, a nič od tega ni bilo uradno potrjeno.

Celo o njeni domnevni smrti se je ugibalo, a so leta 2019, ko se je na kratko pojavila na uradnem obisku v onkološkem centru Beni Melal, domneve bile ovržene. V začetku istega meseca je bila prvič po letu 2017 fotografirana s svojo hčerko, princeso Lalo Kadijo, v Marakešu, kosili sta v eni od tamkajšnjih tradicionalnih restavracij.

Kraljevi odvetnik trdi, da države ni zapustila

Vse skupaj je bilo skrbno načrtovano, potem ko so svetovni mediji začeli poročati o njenem domnevnem izginotju. Videli smo jo še marca 2019, ko sta španski kralj Filip VI. in kraljica Letizia tam bila na državniškem obisku.

Od takrat nismo videli nobene njene nove fotografije, tudi dogodke je nehala obiskovati. Lani je arabski medij Assahif poročal, da je rojstni dan praznovala na kraljevem posestvu v Rabatu, kjer menda živi. Odvetnik kralja Mohameda in princese Lale Salme je uradno zanikal kakršne koli spore glede skrbništva, pa tudi govorice o njenem domnevnem begu iz države.

Vlogo žene maroškega kralja je vselej jemala zelo resno, zato je pogosto potovala v tujino in predstavljala svojega moža in svojo državo na vseh pomembnih dogodkih, vključno s poroko princa Williama leta 2011. 

Princesa Lala Salma je rada in pogosto gostila prve dame, kot sta Brigitte Macron in Michelle Obama, pa tudi žene evropskih kraljev, ko so prihajale na državniške obiske v Maroko, še posebej se je zbližala s špansko kraljico Letizio.

S špansko kraljico Letizio leta 2016 na kongresu, posvečenem boju proti raku. 
Profimedia

Med delom je ustanovila tudi fundacijo, ki jo je poimenovala po sebi in se je ukvarjala s preprečevanjem in zdravljenjem raka v Maroku ter pomagala pri zdravljenju aidsa. Bila je tudi ambasadorka dobre volje Svetovne zdravstvene organizacije, podpirala je pravice žensk in izobraževanje.

Kraljeva družina v javnosti ni preveč priljubljena 

Če sta se s kraljem res ločila, je razlog za njeno izginotje in odsotnost iz uradnih kraljevih obveznosti očiten, toda tisto, kar skrbi javnost, je, da v kraljevi palači na vprašanja o njenem izginotju na noben način ne želijo odgovarjati niti ne želijo komentirati domnevne ločitve. Vse skupaj niti ni zelo presenetljivo, saj maroška kraljeva družina v domovini ni zelo priljubljena in jo le težko primerjamo s špansko ali britansko.

Princesa Lala Salma je leta 2005 gostila večerjo, na kateri je bila tudi španska kraljica Sofia.
Profimedia

 

Kralj Mohamed in princesa Lala Salma sta se poročila 12. oktobra 2001, poroko sta praznovala šele 21. marca 2002 na zasebni slovesnosti v kraljevi palači v Rabatu, ki so se je udeležili člani maroške kraljeve družine.

Njun zakon je bil revolucionaren, ne le zato, ker je bila prva žena maroškega kralja, ki je postala princesa, ampak tudi zato, ker se je prva pojavila v javnosti in fotografirala. Kraljevi par je spočel prestolonaslednika Moulaya Hasana (19) in princeso Lalo Kadijo (16).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta