Samsung predstavil mobilne novosti: Tudi pri novi generaciji Flipa in Folda upoštevali želje uporabnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.07.2023 13:01

Družba Samsung je predstavila najnovejša člana družine pregibnih pametnih mobilnikov Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5, ob njih pa še novi pametni uri Galaxy Watch6 in Galaxy Watch6 Classic ter serijo tablic Galaxy Tab S9.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung Galaxy Z Fold5 je lažji in tanjši od predhodnika. 
Gregor Grosman

O rasti globalnega trga zložljivih mobilnikov je pred kratkim poročala družba Counterpoint, kjer so v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležili 64 odstotno rast prodanih naprav v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dosegel je 2,5 milijona prodanih primerkov. Rast so zabeležili na kitajskem tržišču, pa tudi v Severni Ameriki in Evropi. 

Samsung je pri razvoju in optimiranju novega Flipa in Folda upošteval želje uporabnikov, za oba modela pravijo, da odpirata nove možnosti uporabe ter želita pri njunih uporabnikih spodbujati kreativnost in samoizražanje. Največja razlika pri manjšem Galaxy Z Flip5 v primerjavi s predhodnikom je velikost flex okna, torej zaslona na zunanji strani mobilnika. Ta je odslej velik 3,5 palca, naprava pa je zložena 2 mm tanjša. Zunanji zaslon ponuja veliko možnosti priladoditve, saj je na njem mogoče ne samo prebirati, ampak tudi odgovarjati na tekstovna sporočila, spremljati vremensko napoved, podatke o zdravju.

Vnos besedila je mogoče preko majhne virtualne tipkovnice, ki se izriše na zaslonu, skupno pa ima uporabnik na voljo kakšnih 30 pripomočkov, od medijskega predvajalnika, neposrednega klicanja, Samsung denarnice, koledarja. Na zunanji strani sta nameščeni tudi dve kameri z ločljivostjo 12 milijonov točk, ena ima široki, druga pa ultra široki kot. 

Tečaj je še bolj vzdržljiv

Ko je naprava zložena in na trdni podlagi jo lahko uporabimo za video telefonijo, gledanje filmov, tekstovno komuniciranje, snemanje videov, orodno vrstico na spodnji strani pa si je mogoče prilagoditi po meri. Seveda tudi za enostavnejše snemanje selfijev. 

Flipov večji brat Galaxy Z Fold5 je 10 gramov lažji od svojega predhodnika, tečaj pa 2,4 milimetra tanjši. Pri pregibu ustvari zaslon v obliki solze, testirali so ga na 300.000 odpiranj, mobilnik pa je vodoodporen do 30 minut, če ga potopimo v vodo, ki ni globlja od 5 metrov. Zaslon omogoča višjo svetilnost, kar olajša delo zunaj, na močni sončni svetlobi, mobilnik pa poganja procesor Snapdragon 8 Gen 2 z algoritmom za strojno učenje. Da se pri izvajanju procesorsko zahtevnejših aplikacij in iger mobilnik ne pregreva, skrbi 38 odstotkov večja parna kmora, ki je vgrajena v ohišje. Samsung izpostavlja, da so še dodatno izboljšali delo z več aplikacijami hkrati, tako imenovani multitasking, preklapljanje med pogosto uporabljenimi aplikacijami in zadnjimi uporabljenimi aplikacijami pa je še hitrejše. Delo z več okni naj bi bilo bolj intuitivno, kar moramo seveda še preizkusiti v praksi, uporabnik pa naj bi si lahko nastavil točno takšno delovno okolje, kot si ga želi. 

Galaxy Tab S9 ima spominsko kartico

Samsung priznava, da se prodaja tabličnih računalnikov umirja, ostaja pa visoko povpraševanje po napravah višjega cenovnega razreda. Predstavljajo tri naprave: Galaxy Tab S9, S9+ in S9 Ultra, razlikujejo pa se po velikosti zaslona. Najmanjša ima zaslon z diagonalo 11 palcev, pri S9+ je velik 12,4 palca, S9 Ultra pa ponuja kar 14,6 palčni zaslon Dynamic Amoled 2X. Razmerje stranic zaslona pri vseh modelih znaša 16:10, to pa je tudi razmerje, v katerem so posneti TV filmi in oddaje. 

Proizvajalec navaja, da gre za prvo tablico, ki ustreza standardu IP68, kar se tiče zaščite pred prahom in vodo. Tablicam so dodali nova orodja za pisanje in risanje, vsaka pa ima tudi pisalo S-Pen. Skupaj z Googlom so optimirali prikaz vsebin na velikih zaslonih, ukvarjali pa so se tudi z boljšim hlajenjem naprave, da jo je mogoče dlje časa uporabljati. Pohvalno je, da je v tablice mogoče vstaviti zunanjo SD pomnilniško kartico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta