Škandal: Osebje klinike naj bi želelo pogledati v kartoteko princese Kate in razkriti, kakšno je njeno resnično stanje

D.Ži
20.03.2024 09:57

Na prestižni londonski kliniki naj bi nekoga zasačili pri poskusu nepooblaščenega dostopanja do strogo varovanih zdravstvenih podatkov prestolonaslednikove žene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo je želel stikati po zdravstvenih podatkih princese? Kakšno je stanje Kate, se te dni sprašuje ves svet. 
Profimedia

Osebje londonske bolnišnice, kjer je bila princesa Kate operirana, je poskušalo pogledati v njeno zdravstveno kartoteko. Vodstvo klinike je takoj sprožilo preiskavo trditev, da je bila zaupnost kršena, medtem ko je bila pacientka še v njihovi oskrbi. Najmanj enega člana osebja naj bi ujeli pri poskusu dostopa do njenih podatkov, poroča Mirror.

Obtožbe so vrgle slabo luč na bolnišnico, ki je znana po diskretnem zdravljenju članov kraljeve družine, nekdanjih premierjev, drugih pomembnežev in zvezdnikov.

Škandal pretresa kliniko, na kateri so skozi leta zdravili že veliko plemičev in drugih pomembnežev. 
Profimedia

"To je velika kršitev varnosti in izjemno škoduje bolnišnici, glede na brezhiben sloves zdravljenja članov kraljeve družine. Vodje bolnišnice so kontaktirali Kensingtonsko palačo takoj po tem, ko so bili opozorjeni na incident, in palači zagotovili, da bodo izpeljali popolno preiskavo. Medicinsko osebje je šokirano in pretreseno zaradi obtožb, globoko jih je prizadelo, da je njihov kolega morda odgovoren za takšno zlorabo zaupanja in etike," je za britanske medije povedal vir.

Če osebje v javni ali zasebni zdravstveni ustanovi dostopa do pacientove zdravstvene dokumentacije brez privolitve pooblaščenca za dostop do podatkov, se to obravnava kot kaznivo dejanje. Policija ni potrdila, ali je bila z obtožbami seznanjena, je pa tiskovni predstavnik urada informacijskega pooblaščenca dejal: "Lahko potrdimo, da smo prejeli prijavo kršitve in ocenjujemo posredovane informacije."

Po operaciji je princeso na kliniki redno obiskoval tudi princ William.
Profimedia

Na londonski kliniki trditev niso želeli širše pokomentirati. "Močno verjamemo, da si vsi naši pacienti, ne glede na njihov status, zaslužijo popolno zasebnost in zaupnost glede svojih zdravstvenih podatkov," so povedali. Kate naj bi bila z domnevnim incidentom seznanjena.

Princesa je januarja odšla na "načrtovano operacijo trebuha". Po 13 dneh, ki jih je preživela v bolnišnici, trenutno okreva doma, javnost pa se vse bolj sprašuje, kakšno je njeno stanje in kdaj se bo vrnila k opravljanju kraljevskih dolžnosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta