Slovenska TV voditeljica prvič spregovorila o svoji težki diagnozi: "Imela sem le slabih 50 kilogramov"

D.Ži
14.06.2024 15:14

Zdravnica se po njenih besedah ni poglobila v vzrok za nastanek bolezni, zato si je poskušala pomagati sama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Običajno je ona tista, ki iz svojih sogovornikov izvablja zelo osebne zgodbe in priznanja. Tokrat pa je vrata svoje zasebnosti odprla kar sama in se razpisala o svojem zdravju. Lea Mederal, znana po pogovorih z znanimi Slovenci, s katerimi se pogovarja med sprehodi in izleti, se je na Facebooku na široko razpisala o zdravstvenih težavah, s katerimi se je spopadala zadnja leta. 

"Ta zapis pišem, ker tako čutim, je moja katarza Upam, da bo komu ta zapis pomagal ... Tako kot je meni pomagala izpoved Mojce Fatur v oddaji Zvezdana. Večno ji bom hvaležna, da mi je dala pogum in upanje," je začela svojo zgodbo. 

Leta 2021 je odšla na kontrolo ščitničnih hormonov, saj je čutila, da nekaj ni v redu. "Kljub temu da sem res nenormalno jedla (predvsem nezdravo predelano hrano) so moji kilogrami kar kopneli. Tik preden sem se odločila, da si pregledam mojo hormonsko sliko, sem imela slabih 50 kilogramov!!! Na mojih 175 cm. Moja normalna teža (s katero sem zadovoljna) je sicer 60 kilogramov. Moje srce mi je divje nabijalo, ko sem legla k počitku. Tudi če sem spala 9 ur, se nisem zbudila spočita, bila sem kronično utrujena, šibka," se spominja težkega obdobja.

V ambulanti, kjer so ji diagnosticirali povečano delovanje ščitnice, bazedovko. Zdravnica se po njenih besedah ni poglobila v vzrok za nastanek bolezni. "Presenečena pa sem bila nad odnosom tirologinje na pregledu. V ambulanti sem bila točno 10 min. Vprašala me je o simptomih, mi naredila ultrazvok ščitnice in poslala na odvzem krvi. Zdravnice ni zanimalo kakšno je bilo moje življenje v zadnjem letu, ni se poglabljala v vzrok za nastanek bolezni, ni poslušala moje želje, da bi si ščitnico poskušala uravnati na naraven način. Ko sem predlagala, da bi spremenila prehrano, je samo zaničevalno rekla, da to ne bo rešilo težav. Napisala mi je recept in rekla, da naj začnem jemati tablete Propiltiouracil ...," pripoveduje. 

"Ko sem doma odprla škatlico Propiltiouracil tablet in začela brati stranske učinke, pa sem si rekla o šit ... To naj bi bila rešitev? Morebitno otekanje bezgavk, neobičajna krvavitev, neobrazložljive modrice, splošno slabo počutje, šibkost, vnetje jeter, okvara delovanja možganov, težave z dihanjem, bruhanje, izpadanje las, zabeleženi so bili tudi smrtni primeri in primeri zaradi katerih je bila potreba presaditev jeter. Pa sem si mislilja, ja super, teh neželenih stranskih učinkov mi pa v ambulatni zdravnica ni izpostavila," piše Lea. 

Odločila se je, da bo ščitnico vendarle poskušala uravnati na naraven način, a alternative niso zalegle. 

Nato pa ji je po enem letu prijateljica priporočala psihoterapevta, začela pa je tudi meditirati, kar se je izkazalo kot ključ do uspeha. "Začela sem meditirati. Vsak dan po 25 min! Čisto dovolj. Največkrat v naravi. 4 mesece sem vizualizirala zdravo ščitnico, si pričarala občutke sreče in hvaležnosti, ker je moja ščitnica zdrava. V mislih sem si pričarala sliko, kako pridem na odvzem krvi, kako me nič ne zaboli, ko me zbodejo, potem pa pridem domov, dobim rezultate ... In rezultati so v mejah normale, jaz pa sem noro srečna in radostna. In tako je bilo! Po 1 letu in pol alternativnega zdravljena in sem si odšla pregledat hormone ščitnice - in so bili (so še vedno) v mejah normale, jaz pa sem srečna, hvaležna in zdrava," piše Lea. 

Pravi, da si je ščitnico v največji meri pozdravila z meditacijo, pripomogli pa so tudi psihoterapija, zdrava prehrana in spanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta