Smrt priljubljene TV-voditeljice tudi po 24 letih ostaja nerešena skrivnost, pred umorom so ji grozili s posilstvom

D.Ži
02.10.2023 09:44

Kdo je ubil Jill Dando? Tako se imenuje nova serija, ki na Netflixu obuja spomin na mnogo prekratko življenje ene najbolj priljubljenih televizijk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jill Dando naj bi v tednih pred smrtjo bila deležna groženj s posilstvom in smrtjo.
Profimedia

Na Netflix je prispela še ena kriminalna serija, ki temelji na resničnih dogodkih. Tokrat gre za dokumentarno serijo Who Killed Jill Dando? (Kdo je ubil Jill Dando?), ki govori o umoru znane britanske novinarke.

Mnoge je Jill Dando po videzu spominjala na princeso Diano. 
Profimedia

Jill Dando se je rodila leta 1961 in bila ubita leta 1999. Tistega usodnega jutra, 26. aprila 1999, je bila Jill ustreljena na pragu svojega doma v Londonu. Nato se je začela ena največjih preiskav umorov v zgodovini Združenega kraljestva.

Dokumentarno serijo je režiral Marcus Plowright, izvršna producentka je Emme Cooper. Serija obravnava še vedno nerešen umor, a na nov način. Brat Jill Dando Nigel Dando, prav tako nekdanji novinar, je dal intervju, saj upa, da bo dokumentarna serija pripeljala do novih informacij o umoru sestre. "Nekdo bi morda kaj vedel," je povedal za The Times.

Ena od teorij umor Jill Dando povezuje z maščevanjem pristašev Željka Ražnatovića - Arkana.
Profimedia

Jill je bila novinarka in voditeljica. Večino svoje kariere je preživela na BBC. Pred smrtjo je vodila BBC-jevo oddajo Crimewatch. Bila je eden najljubših televizijskih obrazov, še posebej zato, ker je po videzu in načinu govora mnoge spominjala na princeso Diano, ki je umrla dve leti pred njo. 

"Diana je bila naša vrtnica, Jill pa naša sončnica," je dejal nek oboževalec na Jillinem pogrebu.

Serija se začne s posnetkom paničnega glasu mimoidočega, ki je na pragu hiše v Fulhamu v zahodnem Londonu našel zgrudeno in okrvavljeno žensko. "Zaupno, zdi se, da je to Jill Dando," pravi klicatelj. In trenutek kasneje: "O moj bog, ne, mislim, da ni živa."

Moški, ki so ga obsodili za njeno smrt, nato pa oprostili, je preko sodišča za človekove pravice kasneje terjal milijon funtov odškodnine.
Profimedia

Tri epizode prikazujejo njene dejavnosti v jutru, preden je bila umorjena, pa tudi njen karierni vzpon na televiziji ... Izjave so dali ljudje, ki so ji bili blizu, vključno z njenim bratom in takratnim zaročencem ter kolegi z BBC, ki so morali poročati o njeni smrti.

Serija spremlja obsežno preiskavo, ki je potekala po njenem umoru. Glavni preiskovalec Hamish Campbell in številni novinarji, ki so pokrivali preiskavo, opisujejo postopek intervjuvanja 4000 ljudi in gledanja več sto ur posnetkov varnostnih kamer.

Spomin na eno najbolj priljubljenih britanskih televizijk je zdaj obudila serija na Netflixu.
Profimedia

En moški je bil obsojen zaradi umora, a so ga kasneje pomilostili.  Prikazan je tudi postopek zbiranja namigov in dokazov, povezanih z njeno smrtjo - od modrega Range Roverja, ki je peljal po njeni ulici, do prepotenega moškega sumljivega videza na avtobusni postaji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta