(VIDEO) Mravljinci! Cole Moretti 30 let po zmagi v znamenitem mavričnem suknjiču odpel evrovizijski Tih deževen dan

Denis Živčec Denis Živčec
06.04.2023 12:50

Da, minila so tri desetletja, kar je mlada Slovenija prvič na Evrovizijo poslala predstavnike pod svojo zastavo. Nepozabna skladba z večnim sporočilom, danes bolj aktualnim kot kadarkoli, še naprej ostaja z nami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmaga na Evroviziji je bila za Slovenijo leta 1993 svetlobna leta daleč, a rodil se je zimzelenček.
Fono Records

Kaj bi svet brez sanj, ko gre sreča tja v en dan? Besede, ki v mnogih še vedno prebudijo spomin na zdaj že davno leto 1993, ko je Slovenija na evrovizjijski oder v majhnem Millstreetu na Irskem prvič poslala predstavnika pod svojo zastavo. Čast je doletela takrat širši javnosti povsem neznano zasedbo 1XBand s Coletom Morettijem v prvi vrsti. Zmaga nam je krepko ušla, skupina je na koncu Sloveniji pripela 22. mesto od 25-ih, pa še to smo si delili z Dansko, a rodil se je zimzelenček. 

1XBand leta 1993 po zmagi na Kvalifikaciji za Millstreet, kjer je pometel s konkurenco
Fono Records

Piše se leto 2023 in popevka spet odmeva. Na povabilo zasedbe deFonos je Cole Moretti znova zapel Tih deževen dan – v enem poskusu, spremljevalne vokaliste pa so zamenjali godalci. Oblekel je nepozabni mavrični suknjič iz Millstreeta. 

Cole Moretti pravi, da je zelo vesel in počaščen, da mlajše generacije še vedno prepevajo njegovo skladbo: "Ljudje so Tih deževen dan vzeli za svojo skladbo in jo sprejemajo tudi v novih oblikah. Od nekdaj je bila zahtevna, ni je enostavno odpeti, a s fenomenalno priredbo Jeana Markiča, izjemnimi glasbeniki z nalezljivo energijo sem bil znova zaljubljen! Odpeli in odigrali smo v živo, v enem poizkusu, tako je najbolje. Ni važno, če kje kaj 'fušneš', važna je energija."

Priredbo je napisal skladatelj Jean Markič, ki je aranžiral tudi zmagovalno skladbo Popevke 2022 Nove slike Mie Guček. V najnovejši priredbi Cole Moretti ostane brez slovitih spremljevalnih vokalistov: "Malo sem pogrešal backe, moram priznati … A violine so jih odlično nadomestile. Tako ali tako si zdaj že res vsi potiho zapojemo 'kaj bi'. Tokrat pač ob zvoku violin." Skladba je doživela že številne preobleke – od zborovske, rokovske, do pihalne oziroma godbene. Interpretirali so jo Jadranka Juras, Bilbi in mnogi drugi glasbeniki.

Nepozabnih spremljevalnih vokalistk v novi priredbi skladbe ni, a Sendi, Urška Gestrin in Barbara Šinigoj ostajajo v našem kolektivnem spominu.
Fono Records

Pozdravil jih je sam Johnny Logan

Cole Moretti je z 1x Bandom in skladbo Tih deževen dan pred točno tremi desetletji zmagal na prvem slovenskem izboru za pesem Evrovizije v studiu RTV Slovenija. Z evrovizijsko skladbo, ki je takrat bila prva za samostojno Slovenijo, nas je zastopal na izboru za pesem Evrovizije na Irskem.

Zmaga na Evroviziji je bila za Slovenijo leta 1993 svetlobna leta daleč, a rodil se je zimzelenček.
Fono Records

 "To so bili zlati časi. Na slovenskem izboru smo bili rezerva, nihče ni pričakoval, da bomo zmagali. Na evrovizijskem izboru, ki je takrat potekal na Irskem, nam je dobrodošlico – celo s slovenskim naglasom - izrekel sam Johnny Logan, irska rokovska ikona," se spominja Moretti. 

Orkestru je na nastopu dirigiral Jože Privšek, ki je napisal aranžma, Cole pa se spominja, da mu je irski dirigent med predajo dirigentske paličice prišepnil, da mu je skladba Tih deževen dan orkestru najbolj všeč.

Da, mavrični suknjič Coletu Morettiju še vedno zelo pristaja.
Fono Records

Leta tečejo, mavrični suknjič in glas pa ostajata

Na evrovizijskem odru je nastopal z dolgimi kodri in mavričnim suknjičem, slednjega je dolga desetletja skrbno hranil v omari in si ga po 30 letih znova nadel za snemanje. Kreirala ga je oblikovalka Zvezdana Mali"Po nastopu bi suknjiče morali vrniti RTV-ju, a vsi smo si jih želeli ohraniti za spomin. No, Zvezdani je to uspelo, dosegla je, da je vsak svojega lahko odnesel domov, na varno v svojo omaro. Zdaj bi jih lahko že premestili v vitrino, haha," pravi.

Cole Moretti leta 1993 v legendarnem suknjiču. 
Fono Records

Je Cole po 30 letih ugotovil, kaj bi brez sanj?

V treh desetletjih se je marsikaj spremenilo. Cole zdaj ob posebnih priložnostih stopi pred mikrofonom, odlično pa se znajde tudi za njim. Brez sanj ne gre: "Res ne gre, zato sem se tudi poročil z ženo Sanjo. Zdaj sanje še toliko bolj potrebujemo, vse, kar se dogaja, od vojn do finančnega bremena ljudi, to je zelo obremenjujoče. Dejansko moraš samo sanjati, kruta realnost ne more zmagati nad sanjami."

Cole Moretti: "Zdaj sanje še toliko bolj potrebujemo, vse, kar se dogaja, od vojn do finančnega bremena ljudi, to je zelo obremenjujoče."
Alan Orlič

Kaj pa Evrovizija? Na njej ne bi več nastopil: "Je izven moje domene let, vseh šokov … Svet je postal tak, moraš vedeti, kdaj greš ven. Evrovizijska izkušnja je sploh v mladih letih lahko hudo breme za kasneje, grde besede, kritike prizadenejo … Ni enostavno in ni za vsakogar. Sem pa vesel, da se po 30 letih ta komad še vedno vrti, tudi v obliki priredb, kot je ta z deFonosi. Nobena druga evrovizijska skladba ni imela toliko priredb."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta