(VIDEO) Zelo dobro mu kaže: Srbija na Evrovizijo pošilja skrivnostnega mladeniča, ki ima oboževalce na Kitajskem

D.Ži
06.03.2023 11:02

Luke Black je tisti, ki bo v Liverpoolu branil barve Srbije. Umetnik iz Čačka v glavnem ustvarja v Londonu, njegova skladba pa nosi pomembno družbenokritično sporočilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrivnostni Luke Black potuje v Liverpool in prvi odzivi so mu zelo naklonjeni. 
Profimedia

Eksotične ptice se že zbirajo okoli Pesmi Evrovizije 2023 in predstavnikov, ki bi jih težko uvrstili v kak tradicionalni popevkarski žarn, je vse več. Tako je minuli konec tedna svoje železo za evrovizijsko bitko skovala tudi Srbija, država, ki praviloma na končnem izboru dosega relativno dobre rezultate. Na predizboru Beovizija je zmagal Luke Black, Srbijo pa bo maja v Liverpoolu zastopal z nenavadno skladbo "Samo mi se spava". Poje, da se mu samo spi, medtem ko svet gori.  

Kot je pojasnil Luke, je navdih za skladbo dobil v času korone, besedilo pa govori o situaciji, ki se dogaja zadnjih nekaj let, o kolektivnem prebujenju in tem, kako si pred zlim ne smemo zatiskati oči. Še eno družbenokrtično sporočilo iz Srbije, ki je lani v Torinu peto mesto osvojila s skladbo Corpore Sane in umetnico Konstrakto.

Pravo ime Luka Blacka je Luka Ivanović, rojen je v Čačku, a živi v Londonu. Sicer je o njem le malo znanega, zato ga srbski mediji označujejo za skrivnostnega, zanimivo pa je, da ima Luka kar nekaj oboževalcev tudi na Kitajskem. Njegovo evrovizijsko skladbo nekateri označujejo za precej avantgardno in konfuzno.

Na stavnih lestvicah po zmagi na Beoviziji zaseda 14. mesto, kar je najvišje od bivših jugoslovanskih držav. Slovenija je z Joker Out in skladbo Carpe diem trenutno na 29. mestu, Hrvaška z Let 3 in skladbo Mama ŠČ! pa na 16. mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta