(VIDEO) Skrivnost idrijske čipke: To je umetnik, ki je "zakrivil" kričeče evrovizijske oprave Joker Out

Modni mački, tudi tuji, ga že dobro poznajo. Zdaj lahko izjemen talent drznega oblikovalca občuduje vsa Evropa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponorelii je z živahnimi barvami, cvetličnimi vzorci in čipko "shaggadelični" slog Joker Out odlično podčrtal. 
Corrine Cumming/ebu

Vsaj toliko kot karizma skupine Joker Out in nalezljivost skladbe Carpe diem je k odmevnosti letošnjega slovenskega evrovizijskega nastopa prispevala markantna in simpatično odštekana stilska podoba naših predstavnikov. Da bodo Joker Out v evrovizijske namene drastično spremenili slog, je postalo jasno že med Misijo Liverpool, kjer smo skladbo slišali prvič. Pastelne barve, cvetlični vzorci in kroji v retro slogu dobro podčrtajo njihovo "shaggadelično" energijo. Evrovizijska podoba Joker Out ima ime - Ponorelii. Tisti, ki že nekaj let pozorno spremljate dogajanje na slovenski modni sceni, znamko dobro poznate. Za njo stoji nadarjen in prodoren Damir Raković. Umetnik nežnih besed in odločnih krojev. 

Po študiju kostumografije v Zagrebu se je lotil ustvarjanja gverilskih performansov pod okriljem Ponorelii teatra, kasneje se je njegova kreativnost zlila v modo. Na LJFW si je pred leti prislužil nagrado publike DigiWAW. Zaradi markantnega sloga in odprtomiselnosti ga estradniki obožujejo, seznam njegovih strank vključuje kar nekaj zelo zvenečih imen, kot so Dino Merlin, Senidah, Kukla Kesherovich, Zala Djuric, sodeloval je tudi z britansko zvezdnico Estelle. A te dni so njegove misli usmerjene v Evrovizijo in Joker Out, ki v opravah v Liverpoolu kar žarijo. K sodelovanju ga je povabil Mark Pirc, avtor videomateriala skupine in režiser oglasov, pri katerih je Raković nekoč že sodeloval. Bila je ponudba, ki je ni mogel zavrniti. 

"Ko fantje žarijo na odru, se mi dogajajo najlepši občutki. To je moj ponos, moj otrok, če lahko tako rečem. Vlagam vso svojo energijo v to in sem zelo ponosen," pravi oblikovalec, ki je tudi sicer velik ljubitelj Evrovizije. "To so moje olimpijske igre," pravi. V oblačila je vpletel tudi zelo domiseln poklon slovenskemu izročilu, idrijsko čipko, kulturni simbol, ki je bil s svojo veščino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Izziv je bil vznemirljiv. "Sistem je bil drugačen. Z idrijskimi mojstricami smo se veliko pregovarjali o tem, koliko sodobnih elementov lahko sploh uporabimo. Na koncu nam je uspelo z drugimi motivi, ki niso tako tipični za idrijsko čipko. Tudi barve so zelo netipične, predvsem pa motivi," pojasni. Čipka je zdaj prefinjeno všita v srajco, ki jo nosi Bojan Cvjetićanin.

Evrovizijska scena ima nekaj posebnosti. "Mislim, da evrovizijski oder ne prenese dobro črnine, ki se v globini izgubi. Sicer pa ... bleščice, barve, to so materiali za tak oder," odvrne. Mu je katera od petih oprav, ki jih je ustvaril za naše fante, posebej pri srcu? "Ne, ne, to je kot pet prstov. Nobenega ne morem vzeti," pove Damir Raković - Ponorelii. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta