(VIDEO) Tega vam niso pokazali: Raiven po uvrstitvi Slovencem iskreno povedala, kaj si misli o slabi podpori iz domovine

Čeprav ve, da to, kar počne, počne zelo dobro, se je v našo predstavnico skozi čas naselil dvom o tem, ali se ji bo uspelo prebiti v finale. Občutki so, pravi, zelo sladki, zdi se ji prav, da je na tem odru ob ravno pravem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jok, a brez solz. Raiven v enem najsrečnejših trenutkov svojega življenja. Da, Slovenija je že osmič v finalu. 
Corinne Cumming/ebu

Ganjena, srečna in ponosna. Kot bi z njenih ramen padlo več ton bremena. Takšna se je zdela Raiven, potem ko je postalo jasno, da se ji je s skladbo Veronika uspelo uvrstiti v veliki finale Pesmi Evrovizije v Malmöju. Tako zelo si je želela tega uspeha in zanj garala. Najprej je na tiskovni konferenci zmagovalcev prvega večera povedala, da je ves čas dvomila, ali se ji bo uspelo uvrstiti, nato pa dodala, da sicer v glasbi ne analizira in razmišlja preveč, le sledi svojemu instinktu. Nato je, okoli enih ponoči, v malmöjskem tiskovnem središču okoli sebe zbrala še slovenske novinarje, ki poročajo z dogodka, in z njimi sproščeno in zelo iskreno poklepetala. 

"Moja pesem, Veronika, govori o ženski, ki je bila narobe razumljena, vidim jo kot vzornico za vse, ki se ne počutijo sprejete, tudi sama sem se s svojo glasbo velikokrat tako počutila. Ta pesem ni bila napisana za Evrovizijo, nastala je v moji sobi. Gre za pesem, ki je všeč meni, nič se nisem prilagajala evrovizijskim standardom. Vedela sem, da lahko to s seboj prinese tudi ceno," je dejala in spregovorila o dvomih, ki so se naselili vanjo. "Ko sem gledala stavnice in videla, da imajo vsi ostali na odru cirkus, ki je lahko tudi zelo dober cirkus, da ne bo pomote, lahko tudi ob finančnih zmožnostih, ki jih Slovenci imamo, takšna dramatična skladba zelo hitro pade tudi čez. Vesela sem, da se to ni zgodilo," je dejala. Stavnice so pravilno napovedale devet finalistov, zmotile so se le pri Sloveniji, saj so finale napovedovale Poljski. 

(FOTO) Raiven z Veroniko začarala Evropo in se uvrstila v finale Evrovizije 2024: "Dvomila sem ves čas"

Kljub veliki želji in ambicioznosti je nastop pričakala mirno. "Smešno je bilo, ko je moj plesalec prišel do mene in mi, preden sem šla na oder, dal roko na prsi, da bi preveril moj srčni utrip, a ugotovil, da je ta zelo miren. Zdi se mi prav, da sem na tem odru, ob pravem času, počutim se, kot da vem, kaj delam, zaupam svoji ekipi, šla sem oddelat to, za kar menim, da v življenju dobro počnem. Tu mi je udobno in zelo sem uživala, da sem uspela na odru res vsak trenutek ostati prisotna, misli mi niso švigale povsod, kar se mi sicer velikokrat zgodi," pravi Raiven. Kaj je počela po uspešnem večeru? "Zdaj bom šla malce žurat, potem pa si absolutno moram malce odpočiti. Fizično moram biti pripravljena za finale, ker smrkam že cel dan. A moram proslaviti, to je eden najbolj srečnih trenutkov v mojem življenju," je priznala. 

Raiven je tiskovni konferenci zmagovalcem prvega večera povedala, da je ves čas dvomila, ali ji bo uspelo. Pa ji je. 
epa

Prav močne podpore iz Slovenije v zadnjih tednih ni bila deležna, nasprotno, negativni, tudi zelo zlobni in žaljivi komentarji so deževali, zato zdaj Raiven pravi: "Zelo sladka je ta uvrstitev v finale, moram reči. Morda pa sem zaprla kakšna usta."

Trenutke, ko je v dvorani zazvenelo ime Slovenije in je bilo jasno, da se ji je v finale uspelo prebiti, opisuje tako: "Jok, ampak brez solz. Zdi se mi, da sem zapustila svoje telo, taka teža je padla z mene. Lagala bi, če bi rekla, da mi je bilo vseeno, ali grem v finale. Res sem si želela pokazati, da, ne glede na to, da sem bila interno izbrana in nisem po okusu splošne slovenske publike, to še ne pomeni, da v drugih državah nisem dobro sprejeta."

Raiven pravi, da ji je uspelo na odru ves čas ostati osredotočena. 
epa

Med prvimi sta si čestitala z Baby Lasagno, hrvaškim favoritom in zdaj že dobrim prijateljem. "Najprej mi je rekel, da ne more verjeti, da sem mlajša od njega, kar je bilo precej 'random'. Čestital mi je in zelo sem vesela, da sta tudi Srbija in Hrvaška v finalu. S srbsko predstavnico imava na odru podobno mračno vzdušje in mislila sem, da se bo uvrstila le ena od naju, zdaj sva obe šli čez. Ko so najprej razglasili Srbijo, sem mislila, da ne bo šlo, vedela pa sem, da bo šla naprej tudi Hrvaška. Mislila sem, da se Slovenija ne bo uvrstila, a se je,"  sklene Raiven. 

Slovenska predstavnica je kot deveta po vrsti od skupno 15 nastopajočih v prvem polfinalnem večeru nastopila v prosojnem in oprijetem kombinezonu znamke Aemona in izvedla dovršen nastop, ki je šel globoko pod kožo. Na odru so jo spremljali plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala skupaj s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom. Občinstvo v dvorani je slovenski nastop nagradilo z navdušenim aplavzom.

Stavnice so se zmotile le pri Sloveniji, saj so finale napovedovale Poljski, ki je nato izpadla.  
eba

Pevka Raiven, s pravim imenom Sara Briški Cirman, je za skladbo Veronika spisala tako besedilo kot glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški in lik aktualizirala, tako da se je moč z njim poistovetiti tudi danes. "Lov na čarovnice očitno še traja," je dejala pred časom. Poleg Raiven je uvrstitev v finale uspela še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Slavje v hrvaškem taboru. Jasno, Baby Lasagna je prišel po zmago. 
Sarah Louise Bennett/ebu

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bo za nastop v finalu potegovalo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Kot predstavnice velikih petih bodo nastopile Španija, Italija in Francija. Stavnice jo v igri za končno zmago uvrščajo na 19. mesto, prvi je Baby Lasagna, ki mu zdaj pripisujejo že kar 36 odstotno verjetnost zmage, drugi je Nemo iz Švice s 16 odstotki.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta