(FOTO) Raiven z Veroniko začarala Evropo in se uvrstila v finale Evrovizije 2024: "Dvomila sem ves čas"

Nastop, ki je šel globoko pod kožo, je Sloveniji prinesel osmo uvrstitev v finale, kjer na Raiven čaka tudi favorizirani Hrvat Baby Lasagna, s katerim je spletla prijateljske vezi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven se s komentarji iz tujine pred nastopom ni ukvarjala, vso svojo energijo je usmerila v Veroniko. 
epa

Stavnice včasih tudi zelo zgrešijo. In tokrat so. Raiven je kot deveta stopila na oder Arene v Malmöju in s skladbo Veronika oddelala nastop, ki je šel globoko pod kožo. Ob koncu večera je postala osma slovenska predstavnica, ki se ji je uspelo uvrstiti v evrovizijski finale.

V finale so gledalci, in tokrat zgolj gledalci, poslalI Srbijo, Portugalsko, Slovenijo, Ukrajino, Litvo, Finsko, Ciper, Hrvaško, Irsko in Luksemburg. 

Še pred polfinalom so stavnice Raiven napovedovale 12 mesto, torej neuvrstitev v finale, s čemer se Raiven ni želela prav veliko obremenjevati, saj je vso svojo pozornost usmerjala v nastop. Dejala je, da je ta točno takšen, kot si je želela in zamislila in da mu ne bi dodajala ničesar. Tudi komentarji iz domovine ji niso prišli do živega, žal so jo mnogi sorojaki za popotnico pred polfinalom zasuli s kritikami. 

"Dvomila sem ves čas, res nisem bila prepričana, ali se bomo uvrstili," je na tiskovni konferenci po polfinalu povedala Raiven. "Pri glasbi sledim svojim instinktom, tako sem med snemanjem spota za Veroniko začutila, da želim bili gola. V glasbi ne razmišljam in analiziram preveč," je dodala. 

Raiven pravi, da je bil nastop točno takšen, kot si ga je želela. 
Reuters

"Zelo si želim finala, hkrati pa sem tudi zelo pomirjena s svojim nastopom. Ta nastop je jaz. Če ne bomo prišli naprej, bom vseeno vedela, da je to največ, kar sem lahko dala, in če to ni dovolj, okej. Sicer pa stavnic ne spremljam obsedeno, niti jih ne razumem prav dobro in ne vem, koliko so relevantne. Nerada se ukvarjam s stvarmi, na katere nimam vpliva," je pred nastopom dejala Raiven. Idejno sta slovenski nastop zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, nastopili so člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik.

Pred polfinalom so stavnice Raiven napovedale 12 mesto v polfinalu. 
epa

Precej drugačna je te dni slika na Hrvaškem, ki še vedno mogočno vlada stavnicam. Baby Lasagni s skladbo Rim tim tagi dim stavci zdaj pripisujejo že kar 35% možnosti za zmago, kar je še bistveno več, kot so jo leta 2021 pripisovali italijanski skupini Maneskin. Zdi se, da lahko zmago Marka Purišića iz Umaga prepreči le še višja sila. 

Baby Lasagna in Rim tim tagi dim. Zdi se, da ima Hrvaška svojo prvo samostojno evrovizijsko zmago že v žepu. 
epa

Poleg slovenske predstavnice so nastopili še izvajalci oz. izvajalke iz 14 drugih držav. Raiven je s pesmijo Veronika v prvem polfinalnem večeru v Malmö Arena nastopila kot deveta. Poleg nje so se po izžrebanem vrstnem redu predstavili še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg, ki se je vrnil po 30 letih.  Deset držav, ki so prejele največ glasov, se je uvrstilo v sobotni veliki finale.

Bambie Thug z Irske je gledalce malce prestrašila. Na stavnicah se zadnje dni silovito vzpenja.
epa

Gostitelji so za prvi večer pripravili pester spremljevalni program. Nastopili so bivši evrovizijci Eleni Foureira, Eric Saade, in Chanel, med glasovanjem je občinstvo zabaval zvezdnik Benjamin Ingrosso, pa tudi legendarni trikratni (enkrat kot avtor) evrovizjiski zmagovalec, irski "Mr. Eurovision" Johnny Logan.

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bodo prestavili Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Tudi v drugem polfinalnem večeru se bo v veliki finale uvrstilo deset držav z največ glasovi. V obeh predizborih bodo o nastopu v finalu odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja.

Srbkinja Teya Dora je pela o cvetlici, ki je simbol srbskih žrtev prve svetovne vojne.
Epa

Poleg 20 izbranih na dveh polfinalnih večerih imata nastop v finalu že zagotovljeni velika evrovizijska peterica (Španija, Italija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) ter Švedska. Njihove nastope letos vidimo tudi v polfinalih, saj so si države zaželele več pozornosti. 

epa11322161 Alyona alyona of Alyona alyona & Jerry Heil representing Ukraine with the song "Teresa & Maria" performs during the first rehearsal of the first semi-final of the Eurovision Song Contest (ESC) at Malmo Arena, in Malmo, Sweden, 06 May 2024. The 68th edition of the Eurovision Song Contest will take place at the Malmo Arena, with the two semi-finals held on 07 and 09 May, and the grand final on 11 May 2024. EPA/JESSICA GOW SWEDEN OUT
Jessica Gow

Vse tri večere je s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske prestavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta