Zakaj je bolje, da otrok zgrabi znanje, ne sošolca, in kako to dosežemo

Ba. V.
25.08.2024 10:22

Vabljeni k ogledu spletnega pogovora o medvrstniškem nasilju, v katerem bo naša gostja dr. Katja Košir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Junija napad učenca na vrstnika v okolici Brežic, aprila grožnja s strelskim napadom na eno od osnovnih šol, aprila lani fizični obračun najstnic z vrstnico v Celju – to so le nekateri od dogodkov, ki so v zadnjih nekaj letih pretresli slovenski šolski prostor. Zdi se, kot da naši otroci v šolah niso več varni in kot da se morajo učitelji bolj kot s posredovanjem znanja ukvarjati s problematičnimi učenci, s tem pa so tisti neproblematični dvojne žrtve: izpostavljeni so negotovosti, ki jo povzroča stalno soočanje z motečim, morda celo nasilnim sošolcem, obenem pa zmanjka časa za spoznavanje izobraževalnih vsebin, ki jim je šola v prvi vrsti namenjena.

V Večeru se zavedamo pomena, ki ga imamo kot tradicionalni, kredibilni medij za vzpostavljanje platforme za javni razmislek o različnih družbeno relevantnih temah. Zato želimo s projektom Zgrabi znanje, ne sošolca omogočiti širjenje znanja in idej o številnih tematikah, povezanih z vsakdanjikom osnovnošolcev in njihovih staršev.

V okviru projekta pa smo zasnovali tudi spletno svetovalnico  z naslovom Odnosi v razredu in medvrstniško nasilje: kako čim bolje zakorakati v novo šolsko leto, ki bo v četrtek, 29. avgusta, ob 18. uri. Z novinarko Franjo Žišt se bo pogovarjala dr. Katja Košir, psihologinja, profesorica s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki se že vrsto let ukvarja s problematiko medvrstniškega nasilja.

Naslovili bosta zanimive in za dobre odnose v šoli, pa tudi zunaj nje, pomembne teme: Kaj je nasilje in kako ga prepoznati? Kdo so povzročitelji nasilja in kdo žrtve? Kakšna je vloga staršev in učiteljev pri preprečevanju medvrstniškega nasilja? Odgovore na ta in številna druga vprašanja boste dobli, če boste spremljali pogovor z dr. Katjo Košir na naši spletni strani, na Facebooku ali na YouTube-u. Prav tako ste gledalci vabljeni tudi k aktivnemu sodelovanju in zastavljanju vprašanj na vseh treh platformah. 

Shutterstock

Spletno svetovalnico bomo tudi posneli, dostopna bo na naši spletni strani

Poleg pogovora o nasilju pa na Večerovi podstrani Zgrabi znanje, ne sošolca ponujamo v branje vrsto člankov, nastalih v sodelovanju s strokovnjaki s področja vzgoje in  izobraževanja. Morda boste v njih našli odgovor na katero od dilem, ki se vam porajajo pri vzgoji otrok v vedno hitreje vrtečem se svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.