(FOTO) Amsterdam: mesto, ki je podobno želeju na zobotrebcih

Anja Cej
22.11.2019 06:04

Največje mesto Nizozemske, ki ga imenujejo tudi severne Benetke, je čudovito ter zanimivo mesto, polno presenečenj, ki jih zagotovo še ne poznate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Cej

Kulturna prestolnica Nizozemske leži meter pod morsko gladino, zgrajena pa je na enajstih milijonih lesenih drogov. Glavno železniško postajo podpira devet tisoč drogov, medtem ko jih povprečna hiša potrebuje le deset. Leseni drogi so dolgi okrog dvajset metrov, vkopani so v trdna tla enajst metrov globoko. Podobno kot mesto iz želeja, ki ga podpirajo zobotrebci. Vse zgradbe rahlo “plešejo” in se naslanjajo druga na drugo. Če med sprehajanjem po mestu občutite rahlo vrtoglavico, morda za to ni kriv obisk coffee shopa.

Vse zgradbe v mestu rahlo "plešejo" in se naslanjajo druga na drugo. Če med sprehajanjem po mestu občutite rahlo vrtoglavico, morda za to ni kriv obisk coffee shopa.
Anja Cej

Najožja hiša na svetu

Ozke hiše ob kanalih spadajo med najbolj občudovane turistične znamenitosti. Povprečno so široke največ tri metre. Razlog za takšno arhitekturo je izključno finančen. Nepremičnine v Amsterdamu so ene najdražjih v Evropi - in glede na to, da se davek plača na površino fasade, ni nenavadno, da se gradijo visoke in dolge zgradbe. Najožja hiša na svetu se skriva v ulici Herengracht in meri v širino le slab meter. Večina zgradb ima na vrhu vgrajeno kljuko, na katero se lahko namesti preprost škripec. Zaradi prostorske omejitve je to edini način, da lahko prebivalci Amsterdama v hišo spravijo pohištvo. Ker pa se ob tem veliko fasad poškoduje, so začeli hiše graditi z naklonom. Ko se boste sprehajali ob kanalih, ne pozabite ulice pogledati od strani.

Videz stanovanjske zgradbe prikazuje finančno stanje njenih prebivalcev. Širša je hiša, premožnješi so ljudje v njej. V najprestižnejšemu delu Amsterdama je večina hiš zapuščenih, saj so najemnine previsoke. Uporabljene zgradbe so večinoma v najemu raznih podjetij.
Anja Cej
Amsterdam premore v skupnem seštevku kar 400 kilometrov kolesarskih stez.
Anja Cej

Kolesar ima vedno prav

Amsterdam si je skozi zgodovino vztrajno in odločno prizadeval, da ga kličejo mesto kolesarjev. A ko se je nizozemska ekonomija izboljšala, si je vedno več ljudi lahko privoščilo avtomobil. To je prineslo ogromno sprememb na področju infrastrukture. Celotne soseske so bile uničene, število smrtnih žrtev je občutno naraslo. Zaradi tega ob prometni nesreči še danes velja nenapisano pravilo: Kolesar ima vedno prav.

Amsterdam ali severne Benetke, kot ga radi imenujejo, stoji na devetdesetih manjših otokih. Ima 165 kanalov, skupno dolgih več kot sto kilometrov.
Anja Cej

Seks turizem

Zelo verjetno ste že slišali govorice o rdeči četrti - in prav tako je zelo verjetno, da so te govorice resnične. Od bordelov, erotičnih trgovin, prostitutk, ki te vabijo v svojo sobo, do seks muzejev, rdeča četrt ima vse. Preseneti pa prijetna in varna atmosfera, ki je drugod ni mogoče najti. Podobno kot pri drogi je prostitucija zakonita, vendar prepovedana na ulicah. Obstaja pa pravilo, ki se ga je priporočljivo držati. Fotografiranje ali snemanje žensk v njihovih “izložbah” je strogo prepovedano. Če boste vseeno poskusili, se lahko znajdete v neprijetni situaciji, saj lahko ženske postanejo zelo agresivne.

Celotna rdeča četrt zaradi tristo neonskih luči žari rdeče. Modre luči nam povedo, da je v "izložbi" transspolna ženska.
Anja Cej
Približno dva milijona turistov letno obišče prestolnico Nizozemske. A na srečo lahko v kar štiridesetih parkih najdete miren prostor za sprostitev.
Anja Cej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta