Na Koroškem obiščite kralja Matjaža in razvozlajte uganke Slovenj Gradca

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
10.05.2021 06:00
Ena najmanjših regij v Sloveniji ponuja dih jemajoče razglede z vrhov gora, spust v podzemlje ter doživetja na vodi in ob njej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Splav hlodovec na Dravi
Ivan Pisar/RRA Koroška

Gozdnata dežela treh dolin med Pohorjem in Karavankami ne nosi zaman slogana Zakladnica presenečenj. Tamkajšnje izletniške točke in naravne lepote so sicer večje presenečenje za obiskovalce, a morda tudi domačini še ne znajo našteti vseh doživetij in zanimivosti, ki jih ponuja Koroško.

Doživetja za različne generacije

Ste za kolesarjenje ali vožnjo s kajakom skozi Podzemlje Pece? V kraljestvu kralja Matjaža, ki po legendi spi pod goro Peco, je mogoče doživeti oboje. Nekdanje rudniške rove lahko obiskovalci raziskujejo z gorskimi kolesi ali zaveslajo po podzemnem jezeru. V podzemlje pa se lahko zapeljejo tudi z originalnim rudarskim vlakom in pot nadaljujejo peš, seveda v spremstvu vodnika - nekdanjega knapa, ki dobro pozna zapleten sistem rudniških rovov in številne zgodbe iz rudarskega življenja.

Črna na Koroškem je vsem dobro poznana kot vas olimpijcev. A zdaj ni več samo to, saj se lahko vsi adrenalina željni podajo tja na nepozaben spust po Olimplinu, najdaljšem neprekinjenem ziplinu v Sloveniji. Si predstavljate občutek, ko kar naenkrat izgubite tla pod nogami ter poletite lahkotno kot ptica v višave, povsem svobodni?

Olimpline v Črni na Koroškem
Boris Keber/RRA Koroška

Splavarjenje lesa po reki je bila nekoč ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti v Dravski dolini. Tradicijo splavarjenja na Dravi lahko obiskovalci podoživijo s turističnim splavom ali doživijo reko Dravo in njeno preteklost z edinstveno vožnjo na butičnem manjšem splavu Hlodovcu. Ob tem lahko okusijo koroške dobrote in uživajo v poležavanju v mreži tik nad zeleno reko.

Mestno jedro Slovenj Gradca
Tomo Jeseničnik/RRA Koroška

Zanimiv je tudi ogled mestnega jedra Slovenj Gradca, ob katerem obiskovalci začutijo izročilo preteklosti, ki se povezuje z bogatim kulturnim utripom sodobnosti. Mestno jedro Slovenj Gradca odlikujeta svojevrstna arhitekturna podoba in srednjeveška zasnova. Med sprehodom si je mogoče ogledati najpomembnejše kulturne institucije, številne umetniške skulpture na prostem in zanimive posebnosti mesta glasnika miru. Kdor si bolj zapomni tisto, pri čemer se mora malo potruditi, je pravi kandidat za Unlock Slovenj Gradec, saj lahko odkriva skrivnosti Slovenj Gradca v napeti pustolovski igri na prostem. S pomočjo skrivnostne, večkrat zaklenjene knjige lahko obiskovalec razkriva zapuščino nekdanjih mestnih veljakov in se ob raziskovanju starega mestnega jedra izvrstno zabava.

V Slovenj Gradcu morate rešiti pet ugank. Foto: Spotur
Spotur/RRA Koroška

Zelena doživetja graščaka Marenberškega ob reki Dravi pa se imenuje turistična zanimivost, namenjena v prvi vrsti družinam z otroki. Sprehodijo se lahko po označeni tematski poti v Radljah ob Dravi, na kateri najdejo različne tematske točke z zanimivo in poučno vsebino. Če v tematsko slikanico odtisnejo žige s kontrolnih točk, lahko pridobijo grofovo nagrado v obliki sestavljanke. Za beleženje točk lahko obiskovalci uporabijo tudi mobilno aplikacijo, s pomočjo katere odkrivajo in beležijo tematske točke.

Po Koroškem peš ali s kolesom

Med gorskoturističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena priljubljena Tematska pohodna pot Kope, opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli pet kilometrov, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše. Pri Ribniški koči je vredno obiskati tudi bližnje Ribniško jezero. Energijske točke Kope so na vrhu Pungarta, kamor se lahko obiskovalci odpravijo peš ali pa s sedežnico. Točke ponujajo telesno in duševno sprostitev, čiščenje telesnih energijskih centrov ali tako imenovanih čaker. Na lokaciji je 13 točk, ki blagodejno oziroma pozitivno vplivajo na naše počutje. Pri vsaki točki je opisano, na katere čakre deluje izmerjena pozitivna energija.

Na Kopah si lahko obiskovalci naberejo energijo.
Ivan Pisar/RRA Koroška

Med bolj znanimi in urejenimi kolesarskimi potmi na Koroškem sta Dravska kolesarska pot in Štrekna. Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. V Sloveniji se začne na mejnem prehodu Vič in je zaradi različnih vrst podlage vozišča ter zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju primerna za bolje pripravljene kolesarje. V nasprotju z njo je Štrekna družinam prijazna kolesarska pot, saj je ena najlepše urejenih slovenskih kolesarskih poti. Ponuja sprošeno vožnjo po opuščeni železniški progi s pogledom na bogastvo zelenega Pohorja in najvišje ležečo cerkev v Sloveniji.

Štrekna je urejena na nekdanji železniški progi.
Ivan Pisar/RRA Koroška

Obiskovalci Koroške ne smejo izpustiti vzpona na Uršljo goro, ki velja za eno lažje dostopnih in je tudi priljubljena romarska točka, saj na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje ležeča v Sloveniji. Z vrha 1699 metrov visoke gore se razprostira čudovit pogled na Mežiško, Mislinjsko, Dravsko in Šaleško dolino.

Uršlja gora je zanimiva v vseh letnih časih.
Tomo Jeseničnik/RRA Koroška

Poznavalci pa popotnikom priporočajo tudi Pot na Stari grad Radlje ob Dravi, do katerega pravzaprav vodi več označenih poti. Najbolj zanimiva je zagotovo pot mimo jame Huda luknja, za športne navdušence pa trim steza, na kateri 17 postaj s športnimi rekviziti kar vabi k razgibavanju. Od mogočne utrdbe Marenberškega gradu danes stoji le nekaj zidov, ki pa so obnovljeni. Pri ostankih gradu sta lepi razgledni točki, s katerih se nam odpre dih jemajoč panoramski pogled na Radlje ob Dravi in Pohorje.

S Poti na Stari grad je lep pogled na Radlje.
Ivan Pisar/RRA Koroška
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta