Na obisku pri sosedih: s kolesom okoli “morja”

Tina Recek Tina Recek
04.06.2019 06:02

Zakaj bi se prerivali po avtocesti proti morju in na drugi strani južne meje bentili zaradi vsako leto višjih cestnin in cen prevoza s trajekti na Hrvaškem? Temu se lahko izognete in preživite dopust ob Blatnem jezeru ali po madžarsko Balatonu, in to s kolesom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jezero Heviz je edinstveno termalno jezero v Evropi. Med poletjem se temperatura vode v njem povzpne na 36 stopinj Celzija, pozimi pa ne pade pod 23 stopinj.
Arhiv Balassijevega inštituta

Blatno jezero ali “madžarsko morje” je le sedemdeset kilometrov vzhodno od slovensko-madžarske meje pri Lendavi in še deset kilometrov več oddaljeno od madžarskega glavnega mesta Budimpešte. Velja za največje jezero v srednji Evropi, staro pa je približno 25 tisoč let. Je izrazito podolgovate oblike, saj je dolgo kar 77 kilometrov, široko pa od štiri do 15 kilometrov. Njegovo podobo popestri polotok Tihany. Zaradi peščenega in plitvega dna je voda motna. Poleti se sicer segreje tudi do 26 stopinj Celzija. Ker pa nima naravnega odtoka, po potrebi odvajajo vodo skozi umetni kanal v reko Kapos in naprej v Donavo. In še ena izmed značilnosti jezera: severna obala je strmejša kot južna.

Po ravnini ali po gričevju

Blatno jezero je prava poslastica za kolesarje. Kolo ponuja priložnost, da raziščete in spoznate tamkajšnjo naravo še s popolnoma drugačnega vidika. Na voljo imate dobro utečene in ravninske, predvsem za družine primerne poti. Lahko pa se podate tudi na raziskovanje po manj znanih stezah, ki vodijo skozi skrite kotičke narave, in pri tem odkrivate kulturno dediščino.

Čas za počitek in razmislek, kam naprej ob Blatnem jezeru
Arhiv Balassijevega inštituta

1. tura: okoli jezera

Ena izmed priljubljenih tur je krožna pot okoli Blatnega jezera. Toda da bi lahko občudovali lepote, ki jih ta ponuja, vam ni treba prekolesariti vseh 200 kilometrov naenkrat. Turo lahko pričnete v kraju Kostel (Keszthely), od koder se odpravite okoli zahodnega zaliva Blatnega jezera. Kostel velja za romantično mestece, ki je kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. Mesto je bilo poseljeno v času starih Rimljanov, z imenom Keszthely pa v zgodovinskih virih prvič omenjeno v 13. stoletju. Ponaša se z neobaročnim dvorcem madžarske plemiške družine Festetics, obdanim s številnimi parki. V dvorcu deluje več muzejev z arheološkimi, etnološkimi in naravnimi znamenitostmi. V njem ne manjka velika knjižnica, v kateri hranijo zbirko knjig s fondom okrog 85.000 primerkov.

Mesto Kostel (Keszthely) se ponaša z neobaročnim dvorcem madžarske plemiške družine Festetics, obdanim s številnimi parki.
Arhiv Balassijevega inštituta

2. tura: po stopinjah družine Festetics

Kolesarska tura se prične pred graščino Festetics. Družinska različica ture je namenjena družinam z otroki in poteka vzdolž muzejev, ki se navezujejo na družino Festetics. Spominska tura poteka skozi Nagymezo do taverne Helikon, potem pa se nadaljuje do razgledne točke Szepkilato, od koder se odpira izjemen razgled. Kdor se odloči za tretjo različico ture, ki raziskuje kulturno dediščino družine, se bo z ladjico podal čez Blatno jezero do nekdanjega lovskega dvorca, potem pa še do kopališča družine Festetics.

V dvorcu plemiške družine Festetics ne manjka velika knjižnica, v kateri hranijo zbirko knjig s fondom okrog 85.000 primerkov.
Arhiv Balassijevega inštituta

3. tura: po gričevju v okolici Kostela

Na tej turi vas bo presenetila lepota raznolike gričevnate pokrajine okoli kraja Kostel. Ta tura je nekoliko zahtevnejša, vas pa zato nagradi z več kulturnimi in naravnimi znamenitostmi. Med drugim si lahko ogledate mesto Tapolca, ki vas bo očaralo s približno 3000 metrov dolgim edinstvenim jamskim sistemom s podzemnim jezerom. Njegove lepote boste lahko spoznavali, če boste najeli čoln in se popeljali po modrikasti vodi jezera. Za popestritev poti na tej turi skrbijo številna lepo urejena počivališča in razgledne točke. Po gozdni poti, daleč stran od hrupa in prometa, boste deležni prave duševne in telesne izpolnitve.

Ogled mesta Tapolca vam bo ostal v spominu zlasti, če si boste ogledali edinstveni jamski sistem s podzemnim jezerom. Njegove lepote boste lahko spoznavali, če boste najeli čoln in se popeljali po modrikasti vodi jezera.
Arhiv Balassijevega inštituta

4. tura: krožno po regiji Badacsony

Ljubitelji kolesarjenja se bodo razveselili vrtenja pedalov skozi pokrajino Badacsony, ki se ponaša z impresivno silhueto hribov osamelcev. Ta pokrajina s svojimi hribi in dolinami ter bogatimi vinogradi sodi med najlepše v celotni balatonski regiji. Spoznali boste tukajšnjo favno in se seznanili s konjeniško kulturo. Na koncu ture se boste lahko povzpeli na trdnjavo Szigliget in občudovali razgled na pot, ki ste jo prekolesarili.

5. tura: skok do Malega Blatnega jezera

Do Kis-Balatona, Malega Blatnega jezera, ki je 22 kilometrov dolgo in štiri kilometre široko, se lahko odpravite iz Kostela ali Heviza. Na poti vas čakajo vasice in lepote naravovarstvenega okoliša ter reka Zala. Pri tem pa ne gre pozabiti na bogato floro in favno, med drugim je ta okoliš dom številnim vrstam ptic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta