S kolesom po Bledu in okolici: Mreža poti za vse stopnje zahtevnosti

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
01.07.2021 06:00
Lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda so primerne za krajše kolesarske izlete, gosta mreža gozdnih cest na Jelovici, Pokljuki in Mežakli pa lahko zadovolji še tako zahtevnega gorskega kolesarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V kolesarskem hotelu Ribno, ki je prvi in edini zero waste hotel v Sloveniji, so razstavljeni dresi naših najboljših kolesarjev.
Tanja Fajnik Milakovič

"Dežela Kranjska nima lepšega kraja, ko je z okolišno ta, podoba raja," je zapisal France Prešeren. Že veste, kateri kraj v Sloveniji, v bližini njegove rojstne Vrbe, ga je tako očaral? Ni težko uganiti. Bled. Turistični biser svetovnih razsežnosti na robu Triglavskega narodnega parka je bil tudi med nominiranci za sedem novih čudes sveta.

Pravljično podobo daje Bledu jezero s slikovitim otočkom in mogočnim gradom, ki se vzpenja nad njim. Bled pa slovi tudi po blagodejni klimi, jezerskih termalnih vrelcih in zanimivi zgodovini. Ni naključje, da se je torej Bled znašel med top turističnimi destinacijami na svetu, kjer je bila pred epidemijo vselej tudi gneča.

Voda v Blejskem jezeru ima julija povprečno 25 stopinj Celzija.
Andrej Petelinšek

Z e-kolesom po Bledu

Še toliko bolj neobičajno ga je bilo obiskati v času lockdowna, ko smo bili novinarji konec marca na študijski poti edini gostje na Bledu, kar je bilo pravzaprav prav posebno doživetje. Na ogled Bleda smo se odpravili s kolesi. Najprej okoli jezera in nato še na grad, kamor se je kljub strmemu klancu mogoče povzpeti brez večjega napora, če imaš e-kolo.

Popotovanje s kolesom je pravzaprav najboljša oblika spoznavanja določene pokrajine. Blejski kot je zelo primeren za kolesarje, pa naj bodo to starejši gostje, mlade družine ali pa zagrizeni rekreativci. Posebnih prog samo za kolesarje na Bledu in v okolici ni, so pa zanje primerne skoraj vse ceste. Lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda so primerne za krajše kolesarske izlete, gosta mreža gozdnih cest na Jelovici, Pokljuki in Mežakli pa lahko zadovolji še tako zahtevnega gorskega kolesarja.

Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj pravi, da si prizadevajo gostom, ki prihajajo na Bled, ponuditi čim več aktivnosti na prostem. Mreži pohodnih poti so tako dodali še razvejeno mrežo kolesarskih povezav. V agenciji za izposojo premium električnih, gorskih in cestnih koles Polka dot cycling Bled pa vam ponujajo še eno zanimivo doživetje s kolesom. Prvo urbano "escape" pustolovščino. Na tem edinstvenem pobegu iz sobe na svež zrak vas na deset kilometrov dolgem (in do 120 minut trajajočem) pustolovskem popotovanju po blejskih znamenitostih čaka sedem napetih preizkušenj, na katerih boste odklepali zgodovinske skrivnosti Bleda, spoznavali legende, navdušeno vzklikali "hevreka" in se ob tem v dobri družbi na kolesih nadihali svežega zraka. Izvrstna zabava za družine kot tudi druženja prijateljev in skupine turistov. Za manjše družbe oziroma teambuilding lahko pripravijo dve igri hkrati, da lahko ekipi med seboj tudi tekmujeta. Za velike skupine do 100 ljudi pa imajo pripravljeno krajšo, enourno "peš" različico, ne daljšo od dveh kilometrov. Idealna dopolnitev kongresnega turizma, kajti poskrbeli so, da so v napeti igri predstavljeni vsi blejski biseri in legende, udeleženci pa se bodo vrnili z nasmehom na obrazu.

Lani pletnarji niso imeli veliko dela. 
Andrej Petelinšek

Upajo na boljšo sezono

Bled se po dolgih mesecih znova odpira. "Okolica je urejena, velikega cvetenja jezera ni bilo, zdaj je čas za obisk Bleda. Domači gosti se vračajo, napovedi pravijo, da bodo letos Bled obiskali tudi gostje iz bližnjih držav, tako da upamo, da bo sezona boljša kot lanska," pravi župan Janez Fajfar. Rezervacije prihajajo tako iz Slovenije kot iz bližnjih evropskih držav (Italije, Nemčije, Avstrije, Madžarske …). Hotelirji pričakujejo podobno poletje kot lani, uvedbe novih turističnih bonov pa so veseli.

Možnosti za aktivne počitnice je seveda še več. Tukaj so še veslanje, ribolov, plezanje, polet z balonom in golf na enem najlepših igrišč v Evropi. Za adrenalinske navdušence pa še poletno sankanje na Straži, rafting, zipline in jadralno padalstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta