Turno smučanje: Na smučeh ne le navzdol, temveč tudi navkreber

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.12.2021 06:00

Pri turnem smučanju je morda še bolj kot spust po svežem pršiču, daleč proč od gneče, vabljiv vzpon. Ne pozabite pa tudi na pomembno opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pozabite vlečnice, pozabite gondolske žičnice, turno smučanje je tudi hoja s smučmi v breg. Foto: Andrej Petelinšek

Andrej Petelinšek

Vsako leto več je smučarjev, ki znajo ceniti mir, samoto, uživanje v gorah zunaj urejenih smučarskih središč in se poleg alpskega smučanja odločajo tudi za turno smuko. Svoboda je verjetno prva asociacija ob tovrstni obliki rekreacije, ki zahteva vrhunsko fizično pripravo celotnega telesa. A po drugi strani lahko pomeni tudi precej nevarnosti, zato sta previdnost in dobra opremljenost pri turni smuki zapoved.

Nedotaknjen pršič je, kot pravijo turni smučarji, droga tovrstne smuke, še posebno pri spustu. A turna smuka v nasprotju z alpsko pač ni le spust, ampak morda še bolj vzpon. In začetnikom je vsekakor treba omeniti, da je napredek, četudi se prvi vzpon zdi ekstremno naporen, zaznati pri prav vsakem vzponu in vsak naslednji bo že lažji, užitek v napredku pa toliko večji.

Brez žičnic in vlečnic

Pozabite vlečnice, pozabite gondolske žičnice, turno smučanje je tudi hoja s smučmi navkreber. Kako? S prav posebnimi kožami. Kože so izdelane iz posebne tkanine, na drsne ploskve smuči so pritrjene zato, da preprečijo vzvratno zdrsavanje pri vzpenjanju. A pozor - glede na teren in odvisno od snežne podlage (na ledenih površinah na primer) je kdaj treba namestiti dereze in smuči nositi na hrbtu, pritrjene na smučarski nahrbtnik. Seveda je jasno, da je treba pred smučanjem navzdol kože odstraniti.

Izjemni razgledi v samoti gora, onkraj gneče smučarskih središč, so še ena od prednosti turne smuke, s katero boste nagrajeni med hojo navkreber in na vrhu. Spust se turnim smučarjem oddolži z odsotnostjo izmikanja drugim smučarjem, tisti, ki jih boste srečali na tej poti, pa so, kot velja v svetu turne smuke, izjemni posamezniki, s katerimi delite isto strast. Da, ne zgolj veščina, predvsem strast je turna smuka, celovita rekreacija za telo in duha.

Nedotaknjen pršič je, kot pravijo turni smučarji, droga turne smuke, še posebno pri spustu. Foto: Andrej Petelinšek

Andrej Petelinšek

A nekaj veščin je vendarle potrebnih za dobro turno smuko. Smučati je treba znati in poznavalci ne pozabijo povedati, da je suverenost pri smuki zunaj urejenega smučišča in na različnih snežnih podlagah zelo dragocena. Snežne razmere v gorah lahko variirajo, od popolnega pršiča do ledenih plošč in skorje. Za začetek turnega smučanja je priporočljivo tudi, da ste vsaj malo fizično pripravljeni, na vrh hriba morate vendarle priti sami.

Recept je pravzaprav dokaj preprost: začnete lahko kar na urejenem smučišču, ki ponuja možnost vzpona za turne smučarje. Tak teren omogoča učenje pravilnega vzpenjanja, obratov, predvsem pa boste spoznali svojo opremo.

Nujna oprema

Kaj torej potrebujete za turno smuko? Najprej turne ali tako imenovane freeride smuči. Potem še turne vezi, turne nastavljive palice, čelado in smučarska sončna očala, smučarske rokavice (tanjše in debelejše), aktivno tehnično spodnje perilo, smučarsko jakno in hlače, dodatno spodnjo majico za preobleči, smučarske nogavice, komplet za prvo pomoč, po potrebi (glede na vremenske razmere) pa tudi dereze, cepin in srenače. Prav tako ne smete pozabiti na dovolj tekočine in hrane.

Ker s smuko zunaj urejenih površin narašča tudi nevarnost, k osnovni opremi sodi še plazovna varnostna oprema. Zato ne pozabite na lavinsko žolno, napravo, ki oddaja impulzni radijski signal. Njen signal lahko sprejme druga lavinska žolna, kar služi sporočanju lokacije zasutega v plazu in njegovemu iskanju. Lavinska sonda omogoča določitev natančne lokacije žrtve plazu in globine pokopa. Sonda, ki jo izberete, mora biti enostavna in hitra za uporabo, prav tako pa morate biti seznanjeni s tem, kako jo uporabljati. Nasvet: vadite doma z rokavicami, preden jo vzamete na teren.

Poskrbite za varnost

Tretji ključni del varnostne opreme je lopata, pomembna zato, da je mogoče žrtev plazov izkopati iz snega. Za pravočasno reševanje sta ključnega pomena dobra lopata in njena strateška tehnika. V zadnjih letih so postali zelo priljubljeni tudi nahrbtniki z lavinskimi blazinami. Pri tem je pomembno, da izberete nahrbtnik prave velikosti, ki vam bo ustrezal in se prilegal vašemu hrbtu.

Predvsem pa morate biti za turno smuko vsaj malce tudi ljubiteljskega meteorologa; preden se pozimi odpravite v hribe, ne pozabite preveriti vremenske napovedi, nevarnosti proženja plazov, tudi veter. Da bo turna smuka užitek, začnite z lažjimi cilji, napredek bo tako hitrejši, zadoščenje pa večje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta