Dostopnejša elektromobilnost

Miran Varga Miran Varga
30.11.2023 08:07

Izbira električnih vozil je iz meseca v mesec pestrejša, veseli nas pa tudi, da so na voljo cenejši modeli. Za dodatno motivacijo pa skrbijo subvencije Eko sklada – za nakup novih in rabljenih EV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi Citroën ë-C3, ki k nam pripelje prihodnje leto, ima vse adute, da postane legendarni električni mestni avtomobil. Doseg preko 300 kilometrov ter dostopno ceno 23.300 evrov (pred subvencijo!).

Če bi preskočili ponudbo najmanjših električnih vozil na domačem trgu, bi kaj hitro ugotovili, da moramo za nakup novega električnega vozila večinoma odšteti od 35 tisoč evrov naprej. Upoštevaje cene osebnih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem, ki so se v zadnjih dveh letih prav nesramno podražili, je »doplačilo« za pogon z elektromotorjem pravzaprav znosno. Kar lahko enostavno preverimo pri proizvajalcih, ki v enakem paketu oziroma bolje rečeno karoseriji ponujajo tako klasiko kot elektriko. Med malčki sta takšna Opel Corsa in Corsa-e ter Peugeot 208 in e-208, podobno pa velja tudi za njuni večji in višje nasajeni različici Opel Mokka/Mokka-e ter Peugeot 2008 in e-2008. V to Stellantisovo ponudbo se na domačem trgu lepo vklaplja še Citroen z električnim modelom e-C4. Potem pa se ponudba novih električnih vozil z relativno dostopno ceno, ki je v slovenskem primeru postavljena pri 35 tisočakih, že močno skrči. Izbiramo lahko še med zelo posrečenim kitajskim MG4 ali pa močno oskubljenim Cupra Born.

Magična meja 35 tisočakov

Zakaj magična meja, vprašate? 35.000 evrov z vštetim DDV je namreč znesek, do katerega kupci novih električnih osebnih vozil še lahko računajo na visoko subvencijo. Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, jim namreč v tem primeru povrne 6.500 evrov, medtem ko je spodbuda ob nakupu dražjih električnih vozil brez emisij CO2 nižja – le še štiri tisočake in pol. V praksi tako za novo EV s ceno 35.000 evrov odštejejo le 28.500 evrov, za zgolj deset evrov dražji model pa že 30.510 evrov. Subvencij za električna vozila, dražja od 65.000 evrov, ni.

Glede na to, da želi Slovenija še naprej spodbujati prehod na električna vozila, bi nemara veljalo razmisliti o ukrepu, da se subvencija za dražja vozila povsem ukine, tako prihranjen denar pa porabi za subvencioniranje cenejših električnih vozil. Bodimo odkriti – kupci dražjih električnih vozil res ne rabijo še daril v obliki finančnih »odpustkov«.

Rabljena EV – odlična priložnost?

Zato pa zelo pozdravljamo nov javni poziv Eko sklada 107SUB-EVOB23 Nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila, ki omogoča pridobitev subvencije tudi za kupce rabljenih električnih vozil. Do letošnjega leta je Slovenija subvencije namenjala le nakupu novih in testnih EV. Spodbud za testna vozila ni več, pač pa so za rabljena vozila. Ukinjeno je tudi sofinanciranje predelave vozil na električni pogon, ki pa roko na srce v Sloveniji ni bilo prav posebej priljubljeno. Prav subvencije za rabljena EV bi morale blagodejno vplivati na trg rabljenih električnih vozil, kjer je bila do sedaj ponudba bolj slaba.

Za rabljena vozila sta na voljo dve višini spodbude, in sicer tri tisočake za nakup rabljenega električnega vozila kategorije M1 ali N1 brez emisij CO2 na izpustu s skupno vrednostjo nakupa do 30.000 evrov (z DDV) ter dva tisočaka za rabljene EV z nakupno vrednostjo med 30 in 65 tisočaki.

»Navdušenje javnosti nad subvencijami za rabljena električna vozila že občutimo. Veliko je vlog, žal tudi takšnih, ki ne ustrezajo pogojem javnega poziva. Začne se že z osnovnim pogojem, da mora imeti vlagatelj stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,« pove Svetlana Melechikhina Pleško, svetnica  v Sektorju za trajnostno mobilnost, promocijo in informiranje na Eko skladu. 

Zanimalo nas je, kaj še kupci EV spregledajo…

Predvsem je pomembno to, da posameznik električno vozilo pridobi od podjetja, ki je registrirano za prodajo vozil (avtohiše) – račun pa se mora glasiti na vlagatelja vloge za pridobitev subvencije. Električno vozilo, za katerega bi želeli pridobiti subvencijo, ne sme biti na operativni lizing, saj v tem primeru vlagatelj po končani dobi najema ne postane lastnik, lahko pa je na finančni lizing. Rabljena vozila tudi ne smejo biti starejšega letnika, saj je med pogoji javnega poziva jasno zapisano, da mora biti prva registracija rabljenega vozila po proizvodnji opravljena v eni od držav članic Evropske unije po 1. 11. 2020. Dodaten pogoj, ki mora biti izpolnjen, pa je tudi ta, da mora biti registracija vozila s strani vlagatelja opravljena v Republiki Sloveniji po 1. 5. 2023 in pred oddajo vloge.

»Prav tako ne gre spregledati podatka, da mora fizična oseba, ki je za novo ali rabljeno električno vozilo prejela subvencijo Eko sklada, imeti le-to vsaj dve leti po prvi registraciji s strani prejemnika spodbude v lasti ali zakupu (finančnem lizingu) in prijavljeno v promet, sicer mora subvencijo vrniti s pripadajočimi zakonsko veljavnimi obrestmi,« opozarja sogovornica.

Za subvencije za nakup električnih vozil – starih in novih – ima tokrat Eko sklad na voljo šest milijonov evrov sredstev.

Vlogo oddajte prek spleta

V Eko skladu vse kupce električnih vozil, ki izpolnjujejo pogoje za nepovratne finančne spodbude, pozivajo, naj ustrezno vlogo oddajo prek portala eUprava.

»Takšen način oddaje vloge ima vrsto prednosti, saj je hitrejši, brez napak in bolj trajnosten, saj odpravi potrebo po papirju, kuverti in znamkah. Pa še pot do pošte ali nabiralnika nam prihrani,« pravi Svetlana Melechikhina Pleško, ki dodaja, da je tudi obdelava elektronsko oddanih vlog hitrejša.

Nadvse ugodni krediti Ekosklada

Eko sklad z novim javnim pozivom za kreditiranje okoljskih naložb 70OB23 nadaljuje obstoječi način nudenja ugodnih kreditov občanom. Krediti so na voljo po spremenljivi obrestni meri, trimesečni EURIBOR + 1,0 % oziroma fiksni obrestni meri v višini 2,8 %. V času odplačevanja kredita je kreditojemalcem dana možnost zamenjave obrestne mere iz fiksne v spremenljivo in obratno. Tudi nakup električnih vozil sodi med »zelene« naložbe, ki jim pripada možnost cenovno bržkone najugodnejšega kreditiranja ta hip. Za piko na i pa je možna tudi kombinacija pridobitve subvencije in ugodnega kredita hkrati! Več informacij najdete na spletni strani www.ekosklad.si.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.