Kaj naj oseba s sladkorno boleznijo vpraša zdravnika?

Kaja Komar
02.06.2023 16:08

Srce in ožilje, ledvice in presnovni sistem so pomembni organi v telesu, ki so v svojem delovanju tudi tesno povezani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Delovanje enega vpliva na delovanje drugega in če je oslabljeno delovanje srca, bo to zelo verjetno povzročilo okvaro ledvic.

Zakaj delovanje ledvic vpliva na srce in obratno?

Zadnja desetletja so srčno–žilne bolezni v razvitem delu sveta, tudi pri nas, najpogostejši vzrok obolevnosti in žal tudi umrljivosti pri odraslih. Srce je pomemben organ, ki skrbi za delovanje in zdravje celotnega telesa. In kar petina krvi, ki jo prečrpa srce, teče skozi ledvice. Te prečistijo kri vseh odpadnih snovi, ki nastajajo v telesu in izločijo odvečno tekočino. Če pride do okvare ledvic, se v telesu zadržujejo snovi, ki mu škodujejo. Moteno je izločanje hormonov, zviša se lahko krvni tlak in nastane arterijska hipertenzija. Pri kronični ledvični bolezni je tveganje za srčne bolezni kar trikrat večje. In ko je oslabljeno delovanje srca in ožilja skozi ledvice ne priteče dovolj krvi, zato lahko pride do okvare ledvic.

Shutterstock

Kaj pa ledvice, srce in ožilje ter sladkorna bolezen?

Pri sladkorni bolezni je tveganje za bolezni srca in okvaro ledvic še večje, saj dolgotrajno povišan sladkor v krvi lahko povzroči, da se arterije zožijo ali izgubijo svojo prožnost, pretok krvi skozi njih se zmanjša, kar dodatno oslabi delovanje srca. Osebe s sladkorno boleznijo morajo zato redno nadzorovati sladkor v krvi, krvni tlak in maščobe v krvi, jemati predpisana zdravila, skrbeti za zdravo prehrano, redno telesno vadbo in opustiti škodljive navade, kot je kajenje. Danes so na voljo številna zdravila za sladkorno bolezen, ki hkrati znižujejo sladkor v krvi in tudi krvni tlak ter preprečujejo okvare srca in ledvic.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Bolezen ledvic pogosto dolgo časa ostane neprepoznana, saj kljub okvari ledvice ne bolijo. A če je odkrita zgodaj, jo lahko z zdravljenjem uspešno upočasnimo. Kronično ledvično bolezen se lahko odkrije z analizo krvi in določitvijo serumskega kreatinina ter analizo urina. Osebe z dejavniki tveganja naj vsako leto opravijo laboratorijski test in tako preverijo, če njihove ledvice dobro delujejo.

Podobno velja za srce in srčno-žilne bolezni, tudi te pogosto odkrijejo prepozno. Za njihovo diagnozo je v večini primerov potreben EKG oziroma ultrazvočni pregled, z družinskim zdravnikom pa preverite, če imate visok krvnik tlak, nenormalne vrednosti holesterola in visoke trigliceride, ki so pomembni dejavniki tveganja, tako za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tudi ledvične in sladkorne bolezni. Za svoje zdravje lahko veliko naredite z rednimi letnimi pregledi in posvetom pri zdravniku.

Več si preberite na spletni strani Sladko življenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.