Ponudite svojemu pasjemu mladiču zdrav začetek življenja

Pasji mladiči zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi, zato so njihove prehranske potrebe zelo drugačne od potreb odraslih psov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Da bi mladiču omogočili zdrav razvoj in s tem tudi postavili močne temelje za zdravo prihodnost, je pomembno, da ga hranite s prehransko popolno hrano, ki je prilagojena njegovim posebnim potrebam.

Royal Canin je razvil linijo prehranskih formul za pse, ki podpirajo rast in razvoj pasjih mladičev. Kakovostna hrana mora biti prilagojena tudi vrsti psa, velikosti, starosti, občutljivostim ali posebnim lastnostim njegove pasme.

Prve tri mesece podpora imunskemu sistemu

Za dolgoročno zdravje in dobro počutje pasjega mladiča je pomembno, da v prvih mesecih življenja razvije močan imunski sistem. V prvem mesecu svojega življenja z materinim mlekom še dobi veliko podpore za svojo naravno obrambo, med četrtim in dvanajstim tednom starosti pa je v fazi »imunske vrzeli«, saj zaščita, ki jo je prejel z materinim mlekom, začne slabeti, njegova lastna sposobnost za razvoj močnega imunskega sistema pa še ni povsem razvita. Prehrana, ki jo dobi v tem času, mora zato vsebovati vitamin E in vitamin A, pa tudi druge hranilne snovi, kot so frukto-oligosaharidi, ki pomagajo pri razvoju koristnih »dobrih bakterij« v prebavnem sistemu, ki je pri tej starosti pogosto še občutljiv.

Pasjemu mladiču zagotovite uravnoteženo hrano za pasje mladiče, ker vsebuje hranilne snovi, ki jih mladič potrebuje. Pri dveh mesecih starosti hrana spodbuja razvoj skeletne strukture pasjega mladiča, zato sta ji dodana kalcij in fosfor v skrbno nadzorovanih količinah, ki pomagata, da pasje okostje učinkovito raste. To je še posebej pomembno pri večjih psih, katerih kosti nosijo veliko mišic in telesnega tkiva.

Kalcij in fosfor za kosti, beljakovine za telesno maso

Med tremi in petimi meseci pasji mladič zelo hitro raste, ne glede na velikost pasme, zato za močno okostje potrebuje ustrezno prehransko ravnovesje kalcija in fosforja v svoji prehrani. Ker kalcij pasivno absorbira, se do šestega meseca starosti ne more zaščititi pred čezmernim vnosom, kar lahko povzroči različne okvare okostja. Zato za zdravje svojega mladiča upoštevajte priporočene smernice, to je 0,5 grama kalcija na kilogram telesne teže na dan.

Ko je pasji mladič star pol leta, začne intenzivno pridobivati telesno maso. V tem času so njegove prehranske potrebe vezane na beljakovine, ki morajo biti visokokakovostne in lahko prebavljive, da telesu omogočajo, da jih z lahkoto absorbira, aminokisline pa »uporabi« za gradnjo zdravega telesnega tkiva in protiteles.

Poleg tega mladič še vedno ne zmore uravnavati vnosa hrane in morate porcije nadzorovati. To je še posebej pomembno za velike pasme psov, saj lahko čezmerno hranjenje pripomore k prehitri rasti in težavam z okostjem. Posodo s hrano ponudite svojemu psu, po 15 do 20 minutah pa jo odstranite, tudi če je v njej še vedno hrana. To bo pasjemu mladiču pomagalo, da se nauči jesti takrat, ko to določite vi. Prav tako mladiča hranite šele po svojem obroku ali pa ob drugem času, da pokažete hierarhijo v gospodinjstvu. Vedno pa poskrbite, da bo imel pes na voljo dovolj sveže vode.

Večji mladiči potrebujejo prehransko podporo za sklepe

Zelo majhni in majhni psi se v starosti 10 mesecev skoraj približajo svoji odrasli razvojni fazi, pri večjih psih pa bo to trajalo še nekaj časa. Vsi psi na tej točki potrebujejo prehransko podporo za sklepe, kar še posebej velja za velike in zelo velike pse, saj se bodo njihove mišice polnile in tako povečale pritisk na okostje. Glukozamin in hondroitin sta pomembni hranili, ki pomagata pri skrbi za hrustanec in tekočino, ki sodeluje pri normalni funkciji sklepov. Hrana za pasje mladiče je skrbno razvita in tako zagotavlja vsa najpomembnejša hranila za optimalno rast in razvoj. Da bi ohranili zdrave kosti, sklepe in mišice, je na označbah hrane za pasje mladiče navedena višja vebnost beljakovin, maščob, kalcija in fosforja v primerjavi s hrano za starejše pse. Ko pasji mladič odraste, se njegov metabolizem upočasni, zato je čas, da preidemo na hrano za odrasle pse. Strokovnjaki predlagajo časovno okno sedmih dni, da postopno zmanjšujete porcije hrane za pasje mladiče in povečujete porcije hrane za odrasle pse. Če v prehrano svojega pasjega mladiča uvedete nekaj novega, je treba vedno upoštevati njegov prebavni sistem in morebitno občutljivost. Če boste prezgodaj uvedli hrano za odrasle pse, lahko vaš mladi pes dobi premalo pomembnih hranil. Če ste prepozni, pa je zaradi kalorične hrane za pasje mladiče bolj dovzeten za debelost in zaplete, ki prihajajo z njo.

Hranjenje naj postane predvidljiva rutina

Najbolje je, da hranjenje vašega pasjega mladiča postane rutina, ki se je držite, to pomeni, da ga hranite vedno ob istem času, na istem mestu in iz iste posode, da bo pes natančno razumel, kdaj in kje so obroki. Njegov dnevni odmerek razdelite na več manjših in pogostejših obrokov, da razbremenite njegovo prebavo. Količina hrane, ki jo ponudite pasjemu mladiču pri vsakem obroku, je večinoma odvisna od pasme in kategorije velikosti, ki ji pripada (zelo majhen pes, majhen pes, srednje velik pes, velik pes ali zelo velik pes). Preverite navodila na embalaži, če ste v dvomih, pa se posvetujte z veterinarjem. Zelo pomembno je, da je prehod na drugo hrano postopen, da torej teden dni novo in staro hrano mešate skupaj in delež nove hrane postopoma povečujete. Naj vas ne skrbi, če pasji mladič ne poje vse hrane, ki mu jo ponudite. Njegov tek se naravno spreminja, če boste poskrbeli za redne obroke, bo lakoto potešil pri naslednjem obroku.

  • Prvi tedni po odstavitvi za vse velikosti: štirje obroki na dan.
  • Do starosti štirih mesecev za majhne pasme ali do starosti šest mesecev za velike pasme: trije obroki na dan.
  • Od starosti štirih do desetih mesecev za majhne pasme ali od šestih do dvanajstih mesecev za velike pasme: dva obroka na dan.

Prednosti kakovostne prehrane za pasje mladiče Royal Canin:

  • natančno prehransko ravnovesje 50 skrbno izbranih hranil glede na specifične potrebe mladičev,
  • hrana je zelo okusna, izbrana glede na vonj, gostoto, teksturo in hranilno vrednost,
  • lahko prebavljivo, ker imajo pasji mladiči občutljiv prebavni sistem,
  • hrana je pripravljena po najvišjih kakovostnih in varnostnih standardih

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.