Termalna voda lajša težave

14.10.2021 07:52
Ljudje obiskujejo zdravilišča iz različnih razlogov, večina pa zlasti zaradi pozitivnih učinkov tople termalne vode, ki v Sloveniji izvira v skoraj devetdesetih izvirih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Termalna voda koristi pri revmatičnih obolenjih. 
Shutterstock

V Sloveniji delujejo številna termalna kopališča in naravna zdravilišča, ki za lajšanje težav gostov uporabljajo katerega od priznanih naravnih zdravilnih dejavnikov: termalno ali mineralno vodo, primerno bodisi za kopanje bodisi za pitje, morsko vodo in slanico, inhalacijo z aerosoli, zdravilno blato in mineralne peloide, celo šoto. Poglejmo podrobneje, katere so značilnosti in zdravilne lastnosti termalne in mineralne vode.

Vrelca mineralne vode pri nas sta v Radencih in Rogaški Slatini, njuna voda je primerna tudi za pitje, medtem ko iz globin drugod po Sloveniji prihaja termalna voda. Značilno zanjo je, da njena temperatura pri izviru nikoli v letu ni nižja od 20 stopinj Celzija. Termalna voda v Sloveniji ima pri izviru v povprečju od 32 do 36 stopinj, najtoplejša je v Moravskih Toplicah, kjer lahko doseže 73 stopinj Celzija.

Toplota termalne vode blagodejno deluje denimo po poškodbah in različnih operacijah lokomotornih organov ter pri revmatičnih boleznih. V zdraviliščih pa njene lastnosti učinkovito izkoriščajo tudi pri rehabilitaciji gibalnega in živčnega sistema ter boleznih srca in ožilja.

Mineralna voda je po definiciji tista, ki vsebuje najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in/ali 250 gramov naravno raztopljenega ogljikovega dioksida v enem litru. Poleg tega je kot naravna mineralna voda priznana tista, ki ima svoj izvir v podzemnem vodnem viru, je čista in lahko ima določene pozitivne učinke, ki so ugodni za zdravje in izhajajo iz vsebnosti mineralov in drugih sestavin. Pomemben element zdravilne mineralne vode je denimo magnezij, ki lajša težave zaradi zaprtja, zgage, sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka in stresa. 

Dokazana zdravilnost termalne vode tako izhaja iz njene kemične sestave, a čeprav se uporablja za pomoč pri številnih zdravstvenih tegobah, je pri njeni uporabi kljub vsemu potrebna previdnost. Priporočljivo je, da najprej preverimo temperaturo in da se v termalni vodi kopamo v ciklih po 20 do 30 minut, po tem pa je treba telo ohladiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.