Vas skrbi, kaj se dogaja z vašim telesom?

Kaja Komar
02.06.2023 16:01

Najpogostejša oblika sladkorne bolezni je tip 2, ki jo ima skoraj 90 odstotkov vseh oseb s sladkorno boleznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Število teh oseb iz leta v leto strmo narašča, kar je povezano tudi s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.

Kaj je sladkorna bolezen tipa 2?

Sladkorna bolezen tipa 2 je pogostejša pri odraslih osebah, predvsem pri tistih, ki imajo sladkorno bolezen v družini. Lahko je tudi posledica debelosti, neprimerne prehrane, stresa in premalo gibanja. Pojavi se, ko telo postane odporno na učinke inzulina ali ga ne more proizvesti zadostne količine, hkrati pa inzulina tudi ne uporablja učinkovito. Sladkor v krvi je lahko več let previsok, ne da bi oseba to zaznala. Težave se pojavijo šele, ko je glukoza v krvi višja od 10mmol/l.

Kdaj k zdravniku?

Ko posameznik občuti povečano žejo in lakoto, odvaja večje količine urina in je pogosto utrujen, so morda to že prvi simptomi sladkorne bolezni. Če vas skrbi, da imate simptome sladkorne bolezni, se posvetujte z družinskim zdravnikom. Edini zanesljivi način za odkrivanje sladkorne bolezni je laboratorijski odvzem krvi na tešče in meritev koncentracijo glukoze oziroma sladkorja v krvi. Če sladkorno bolezen tipa 2 prepoznamo dovolj zgodaj in začnemo z obravnavo, jo lahko odložimo na kasnejše obdobje oziroma celo preprečimo. Če je bolezen že prepoznana, boste z zdravim načinom življenja, normalno telesno težo in rednim gibanjem, preprečili ali omilili kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

Več si preberite na spletni strani Sladko življenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.