10 znakov, ki jih ne smete spregledati

NR
30.08.2017 13:16

Včasih je zelo težko ugotoviti, ali ima nekdo parkinsonovo bolezen. Toda obstaja deset zgodnjih opozorilnih znakov, ki lahko nakazujejo nanjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boksarski šampion Mohamed Ali je po koncu kariere bolehal za parkinsonovo boleznijo.
EPA

Če pri sebi ali pri kom od svojih bližnjih opazite enega izmed signalov, ki bi bili lahko alarm, vam ni treba preveč skrbeti. Če jih opazite več, pa bi morali nujno obiskati zdravnika, sporočajo na spletni strani Parkinson.org.

Tremor ali bolezensko tresenje

Ste na svojem prstu, palcu, roki, bradi ali ustnici opazili komaj zaznavno tresenje ali tremor? Se vam noga trese, ko sedite ali počivate? Trzanje ali tresenje udov je pogost zgodnji znak parkinsonove bolezni.
Kaj je normalno? Tresenje je lahko normalno, če se pojavlja po telovadbi ali poškodbi, lahko pa ga povzročajo tudi zdravila, ki jih uživate.

Mala pisava

Ste nenadoma začeli pisati manjše, kot ste pisali v preteklosti? Ste morda opazili, da besede na papir izpisujete precej drugače kot nekoč, denimo z manjšimi črkami in bolj strnjeno? Tudi nenadna sprememba pisave je pogosto znak parkinsonove bolezen.
Kaj je normalno? Včasih se lahko pisava s staranjem spremeni, če vaše roke in prsti postanejo bolj trdi ali se vam poslabša vid. Toda to se zgodi postopoma in ne kar čez noč.

Filmski igralec Michael J. Fox se z boleznijo bori od leta 1991.
Reuters

Izguba vonja

Ste opazili, da določene hrane ne vonjate več? Če se vam zdi, da imate težave pri zaznavanju vonja določene hrane, denimo banan, vloženih kumaric ali lakrice, bi morali za nasvet povprašati svojega zdravnika.
Kaj je normalno? Na vašo sposobnost zaznavanja vonja utegnejo vplivati prehlad, gripa ali zamašen nos. Toda z boljšim počutjem bi se moral vrniti tudi vaš vonj.

Težave s spanjem

Ste morda začeli med spanjem padati s postelje ali med globokim spancem tolčete, udarjate in brcate? Včasih to opazi vaš soprog/soproga in se zaradi tega preseli v drugo posteljo. Nenadni gibi med spanjem utegnejo biti zgodnji znak parkinsonove bolezni.
Kaj je normalno? Vsakdo od nas se tu in tam kakšno noč premetava in prevrača po postelji, namesto da bi mirno spal.

Težave s premikanjem in hojo

Ali se vam zdi, da imate trd trup, roke ali noge? Običajno ta otrdelost mine, če se premaknete. Če se to ne zgodi, je lahko znak parkinsonove bolezni. Opažate morda, da vaše roke ne nihajo sem ter tja, medtem ko hodite, ali pa vam drugi ljudje pravijo, da se jim zdite trdi? Zgodnji znak parkinsonove bolezni so lahko tudi otrdelost ali bolečine v ramenih ali kolkih. Nekaterim ljudem se zdi, kot da imajo stopala prilepljena na tla.
Kaj je normalno? Če ste si poškodovali roko ali ramena, jih morda ne boste mogli uporabljati, dokler poškodba ne bo pozdravljena. Enake simptome imajo lahko tudi nekatere druge bolezni, denimo artritis.

Zaprtje

Imate leno prebavo in greste le s težavo vsak dan na veliko potrebo? Tudi to utegne biti zgodnji znak parkinsonove bolezni, zato bi morali svojega zdravnika takoj opozoriti na to.
Kaj je normalno? Če ne pijete dovolj vode in ne jeste dovolj vlaknin, utegnete imeti težave na stranišču. Zaprtje lahko povzročijo tudi nekatera zdravila. Če razen prehrane in zdravil ni nobenega drugega razloga za to, da se je vaše črevesje polenilo, bi se morali o tem posvetovati s svojim zdravnikom.

Mehek ali nizek glas

So vam drugi ljudje rekli, da imate zelo mehek glas, ko govorite v običajnem tonu, ali da zvenite hripavo? Če se vam glas spremeni, morate obiskati zdravnika, da bo raziskal, ali nimate morda parkinsonove bolezni. Morda si mislite, da ljudje izgubljajo sluh, toda v resnici vas ne slišijo, ker govorite z mehkejšim in tišjim glasom.
Kaj je normalno? Prehlad ali virusna okužba lahko povzroči, da vaš glas zveni drugače. Toda po koncu bolezni bi moral spet zveneti kot pred njo.

Maski podoben obraz

Vam ljudje pravijo, da imate na obrazu resen, depresiven ali nor izraz tudi tedaj, ko niste slabo razpoloženi? Ta resni izraz na obrazu, ki mu pravimo maska, je posledica prizadetosti obraznih mimičnih mišic. Zdravnika bi morali obiskati tudi, če opazite, da imate prazen pogled ali da z očmi ne mežikate prav pogosto.
Kaj je normalno? Resen izraz na obrazu in bolščeč pogled sta lahko tudi stranska posledica delovanja nekaterih zdravil. Toda to bi moralo izzveneti, ko zdravila nehate uživati.

Omotica in omedlevica

Se vam velikokrat vrti, ko vstanete s stola? Omotica in omedlevica sta lahko znak nizkega krvnega tlaka, lahko pa sta povezani s parkinsonovo boleznijo.
Kaj je normalno? Vsem se je že kdaj zgodilo, da smo se počutili omotične, ko smo hitro vstali. Toda če se vam to dogaja redno, morate čim prej obiskati zdravnika.

Sključena in skrivljena drža

Se ne držite več tako vzravnano kot nekoč? Če vi opazite, da je vaša drža postala sključena, da se, medtem ko stojite, nagibate v eno ali drugo smer, je to lahko znak parkinsonove bolezni.
Kaj je normalno? Če čutite bolečine zaradi poškodbe ali bolezni, je morda vaša drža ukrivljena zaradi tega. Sključeno se lahko držite tudi zaradi težav s kostmi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta