100 let inovativnosti, da bo v novem stoletju manj bolezni

Kaja Komar
23.06.2023 12:30

Največji mejniki pri zdravljenju sladkorne bolezni in debelosti, povezane z diabetesom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ob 100 obletnici globalnega farmacevtskega podjetja s sedežem v neposredni bližini Københavna na Danskem smo lahko dobili vpogled v največje mejnike pri zdravljenju sladkorne bolezni, prav tako pa tudi debelosti, ki je pogosto povezana z diabetesom.

Več kot stoletje od odkritja inzulina

Glavni namen podjetja Novo Nordisk je spodbujanje sprememb za premagovanje sladkorne bolezni, drugih resnih kroničnih bolezni, kot je debelost, pa tudi redke bolezni, ki imajo svoje posebnosti.

Zdravila razvijajo s pionirskim znanstvenim delom, širijo dostop do zdravil in iščejo možnosti za ozdravitev številnih bolezni. Na junijski novinarski konferenci je generalni direktor podjetja Lars Fruergaard Jørgensen izpostavil predanost njihovih znanstvenikov pri zdravljenju oseb s sladkorno boleznijo. V ospredju je znanstveni pristop razvijanja novih zdravil, vedno v sočutnem odnosu do bolnika. V prihodnosti si želijo še intenzivneje iskati možnosti za preprečevanje nastanka raznih bolezni. Tudi Jacob Sten Petersen, podpredsednik korporacije Celična terapija raziskave in razvoj pri Novo Nordisk, je dodal, da se podjetje trudi iskati najboljše rešitve za bolnike. Prehajajo v novo dobo inovacij genskih terapij, osredotočajo se tudi na zdravljenje Parkinsonove bolezni. Podjetje je trajnostno naravnano, saj vodilni verjamejo, da le tako lahko izboljšajo zdravje posameznika, povečajo odpornost zdravstvih sistemov in razbremenijo zdravstvo.

Napredki v zdravljenju sladkorne bolezni

Ker po vsem svetu vsako leto beležijo večje število oseb sladkorno boleznijo, bolezen predstavlja velik zdravstveni problem in izziv za države. Tip 2, pri katerem je prišlo do okvare trebušne slinavke in telo inzulina ne uporablja učinkovito, je veliko bolj pogost od tipa 1, pri katerem propadajo celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin. Ne glede na tip diabetesa pa posameznik na svojo bolezen pomisli skorajda vsakih 20 minut vsak dan, kar lahko predstavlja veliko breme in vpliva na kakovost življenja. Da bi bolezen obvladoval učinkovito, mora redno spremljati ravni glukoze v krvi, poskrbeti za zdrav način življenja, prav tako je pomembno, da ima podporo zdravstvenega tima. Obvladovanje sladkorne bolezni z inzulinom je v zadnjih desetletjih izjemno napredovalo in vse bližje smo naravnemu inzulinskemu odzivu. Podjetje Novo Nordisk si prizadeva, da bi zaustavili porast sladkorne bolezni tipa 2 v urbanih okoljih ter zagotovili oskrbo in dostop do inzulina otrokom s sladkorno boleznijo tipa 1 v vseh delih sveta, tudi v revnih državah. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami so zato ustanovili že več kot 200 klinik po svetu. Da bi bilo čim manj otroške debelosti, so se povezali z UNICEF-om, podpirajo vsa gibanja in akcije, ki lahko spremenijo stvari na bolje in spodbujajo zdravje otrok.

Sodelovanje s profesionalnim športnikom

Na tiskovni konferenci smo spoznali zgodbo danskega nogometaša Kasperja Dolberga, ki so mu leta 2021 diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 1. Zahvaljujoč novim zdravljenjem in samodisciplini je petindvajsetletni Danec danes na nogometnem igrišču enako zmogljiv kot nogometaši brez sladkorne bolezni. Čeprav je bila bolezen velik šok in je povzročila veliko negotovosti, kaj bo z njegovim zdravjem, kariero, še posebno je bilo strah njegovo mamo, saj je odraščala z bratom, ki je imel zaradi sladkorne bolezni tipa 1 v otroštvu številne omejitve.

Kasper Dolberg
Novo Nordisk

Dolberg je dokaz, da lahko vsak živi zelo aktivno, če ima svojo bolezen pod nadzorom. 

Epidemija nove kronične bolezni - debelosti

Kot poudarja Camilla Sylvest, izvršna podpredsednica komercialne strategije in korporativnih zadev, v podjetju intenzivno iščejo odgovore na vprašanje, kaj povzroča debelost, raziskujejo genetsko povezavo z okoljem, v katerem bolniki živijo. Če so sprva iskali zdravilo za debelost pri osebah s sladkorno boleznijo, so kmalu ugotovili, da semaglutid uspešno pomaga izgubiti telesno maso tudi drugim, ki nimajo te bolezni.

»Danes je podjetje pred velikim izzivom, saj ne moremo v celoti zadovoljiti povpraševanja. Trudimo se, da bi vsi bolniki sčasoma dobili zdravilo, ki ga potrebujejo,« se je o trenutnih problemih razgovoril izvršni direktor Fruergaard Jorgensen. Podobno je potrdil tudi vodja raziskav in razvoja Martin Lange in dodal, da se podjetje intenzivno ukvarja še s problematiko ohranjanja nove telesne teže po prenehanju jemanja zdravila.

»Zelo je pomembno, da se posamezniki zavedajo, da je včasih lažje shujšati kot obdržati primerno telesno težo,« poudarja tudi Sylvestova. Vzdrževanje izgubljene telesne teže je osrednje vprašanje prihodnosti. Njihova zdravila že spreminjajo celotno obravnavo debelosti kot kronične bolezni, še vedno pa gre le za zdravljenje simptomov, ne pa prepoznavanje vzročnih bioloških in fizioloških dejavnikov debelosti. Zato je nujno spodbujati nadaljnje raziskave, ki bodo utrle pot novim rešitvam in strategijam za bolj zdravo človeštvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.