200 evrov razlike! Zakaj je isti parfum v trgovini, ki jo imamo tudi pri nas, na Hrvaškem dražji kot v Nemčiji?

A.L.
12.07.2024 13:29

Se parfum bolj splača kupiti drugje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Douglasove parfumerije najdemo tudi pri nas
Profimedia

Pred kratkim je veliko pozornosti požela razlika v ceni istih parfumov v parfumeriji Douglas na Hrvaškem ter v Nemčiji in Avstriji, piše Index. Parfumska voda znamke Tom Ford "Bitter Peach Eau de Parfum" v 50-mililitrski steklenički stane v Douglasu na Hrvaškem 424,99 evra, medtem ko v Avstriji stane 250,94 evra, v Nemčiji pa 219,39 evra. To sicer naj ne bi bil edini parfum v omenjeni parfumeriji, ki je pri naših južnih sosedih bistveno dražji kot drugod.

Na Indexu so na Douglas Croatia naslovili vprašanja o tem, zakaj tolikšne razlike v cenah. "Tako kot v mnogih maloprodajnih kategorijah so lokalne razlike v cenah rezultat več dejavnikov, kot so velikost trga, stopnje DDV in postopki javnega naročanja," so pojasnili. Kot pravijo, je Hrvaška manjši trg od Avstrije, predvsem pa bistveno manjši od Nemčije. "V manjših državah potekajo vsi nabavni posli prek distributerjev, večje države pa vzpostavljajo neposredne poslovne odnose z blagovnimi znamkami, kar ima za posledico nižje stroške nabave."

Pomemben dejavnik pri določanju cene je tudi stopnja DDV. "V Nemčiji je stopnja DDV 19 odstotkov, v Avstriji 20 odstotkov, na Hrvaškem pa 25 odstotkov. Iz tega izhaja, da parfumerija Douglas ne določa samostojno prodajne cene, temveč jo določajo razmere na trgu," so dodatno pojasnili pri trgovcu, ki ga najdemo tudi v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta